Τροφή για σκέψη

Πέτσας: Έρχονται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο-Θα κλείσουν και τα Ανοιχτά Κέντρα Μεταναστών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ANT1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη,  επιβεβαίωσε την προμήθεια πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων έγινε γνωστή μετά από δημοσίευμα του Associated Press και τη δημοσιοποίηση στο "Διαύγεια" της προκήρυξης του διαγωνισμού-πρόσκλησης σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της περιβαλλοντικής θαλάσσιας προστασίας για την ανάληψη έργου, της πιλοτικής φάσης, συνολικού κόστους 500.000 ευρώ. Η είδηση, κατά γενική ομολογία, προκάλεσε αίσθηση αλλά και ερωτήματα.

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα» δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
«Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε» έσπευσε να διευκρινίσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σ’ όλο το Αιγαίο».

Το πλωτό φράγμα θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτεινή σήμανση. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά το κόστος για το φράγμα στα 500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και το κόστος συντήρησής του για τέσσερα χρόνια.Θα το προμηθευτούν εντός 3 μηνών από ιδιώτες εργολάβους κατόπιν διαγωνισμού, με συνολικό μήκος 2,7 χλμ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την προμήθεια πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκος 2.700 μέτρων και πλάτους 1,1 μέτρου.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, με βάση το επίμαχο έγγραφο, ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Οι προδιαγραφές ορίζουν ότι το φράγμα θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 50 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 60 εκατοστών κάτω απ’ αυτήν.

Στην σχετική προκήρυξη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι η προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Κατά την προκήρυξη, η ανάδοχος εταιρεία που θα επιλεγεί, υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης-επισκευών τεσσάρων ετών, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για την χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής(ΑΑ)».

Σύμφωνα με το ΟnAlert, τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου χαρακτήριζαν «αλλόκοτη» την απόφαση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα εξέφραζαν επιφυλάξεις για το πόσο μία τέτοια κίνηση συνάδει με τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Τα πλωτά φράγματα αναμένεται να τοποθετηθούν ανοιχτά από το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται ανατολικά της Χίου και στο Στενό της Μυκάλης στη Σάμο, που είναι το στενότερο σημείο (μόλις 1,6 χιλ.) μεταξύ κάθε νησιού του ανατολικού Αιγαίου και της Τουρκίας.

ΠΕΤΣΑΣ: ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει στο ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών επιστροφών όσων αλλοδαπών απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου.

Οι επιστροφές πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, όπως υποστήριξε, ενώ έθεσε ως στόχο τις 10.000 επιστροφές εντός του 2020.

Όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, επανέλαβε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ενώ δήλωσε πως παράλληλα θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

EΡΩΤΗΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε σήμερα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα."Τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες".
Στην γραπτή ερώτησή του αναφέρει:
Ερωτάται η Κομισιόν:

Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του - αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού - μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;

Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;

Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;"

με πληροφορίες και από onalert.gr

Πέτσας: Έρχονται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο-Θα κλείσουν και τα Ανοιχτά Κέντρα Μεταναστών

Δημοφιλέστερα

To Top