Messinia Live

“Ο παπουτσωμένος γάτος”: Λαμπρή η πρεμιέρα της Παιδικής Σκηνής του Μ.Ε.Θ.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Μ.Ε.Θ.

Ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους και σκόρπισε άφθονο γέλιο η πρεμιέρα της Παιδικής Σκηνής του ΜΕΘ "Παπουτσωμένος Γάτος" που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Το κοινό από νωρίς κατέκλυσε το αμφιθέατρο για να παρακολουθήσει ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραμύθια του Σαρλ Περό σε διασκευή του Αλεξέι Μιρόντσικοβ.
Ο πολυπληθής θίασος, τα κουστούμια, η εναλλαγή των σκηνικών, το μουσικό ντουέτο με την κιθάρα επί σκηνής και το εκπληκτικό τραγούδι αγάπης, τα άφθονα κωμικά στοιχεία κέρδισαν τις εντυπώσεις και χάρισαν γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Το συγκλονιστικό όμως ήταν ότι για πρώτη φορά υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική για παιδιά ή μεγαλύτερους που είχαν βαρηκοϊα. Έτσι μπόρεσαν και αυτοί να απολαύσουν την παράσταση.

Η παράσταση ήταν εφάμιλλη επαγγελματικών παιδικών παραστάσεων και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες επαγγελματικές.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την πλοκή και συμμετείχαν και αυτά.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στην προσβασιμότητα στο Κάστρο της Καλαμάτας, γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γιώργος Παντελόπουλος, στο σύντομο καλωσόρισμά του, "όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό".

Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος, χαρακτηρίζοντας ως ιστορική στιγμή για τα 41 χρόνια του ΜΕΘ τη λειτουργία για πρώτη φορά Παιδικής Σκηνής.
Οι συντελεστές της παράστασης κατάφεραν και μετέφεραν τους θεατές στο κλίμα της εποχής εκείνης, στον φανταστικό κόσμο που τα ζώα μιλούν και κινούν τα νήματα στις ιστορίες αγάπης και έρωτα.
Η πλοκή του παραμυθιού ήταν διευρυμένη και οι σκηνές της παράστασης δεν περιορίζονταν μόνο στο πως απέκτησε ο Πιερώ τον παπουτσωμένο γάτο και στα τεχνάσματα που αυτός σκαρφιζόταν, αλλά φωτίστηκε και η ιστορία αγάπης του Πιερώ και της πριγκίπισσας, ο αυταρχικός βασιλιάς, ο επιβλητικός γίγαντας και άλλοι χαρακτήρες του έργου. Η σκηνοθεσία της Αναστασίας Λεντούδη ήταν άψογη και ευρηματική, ενώ όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν τους ρόλους τους εκπληκτικά, με κάποιους να κλέβουν περισσότερο την παράσταση. Υπάρχει και ένα συγκλονιστικό-μεταφυσικό στοιχείο μέσα στην παράσταση, που έρχεται ως από μηχανής Θεός για να βοηθήσει στην πλοκή, και η συγκίνηση εναλλάσσεται με το γέλιο.

Τα παιδιά εισέπραξαν τα μηνύματα του παραμυθιού, διασκέδασαν με τα κόλπα και τις πονηριές του γάτου και στο τέλος της παράστασης όλα ήθελαν να φωτογραφηθούν με τους πρωταγωνιστές του έργου.
Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για την πόλη της Καλαμάτας και για τα μικρά παιδιά η ύπαρξη Παιδικής Σκηνής, και αν κρίνουμε από τη χθεσινή πρεμιέρα και τον κόσμο που κατέκλυσε το αμφιθέατρο και απόλαυσε την παράσταση, το μέλλον της παιδικής σκηνής του ΜΕΘ, που μόλις γεννήθηκε, διαγράφεται λαμπρό!

Από την πόλη λείπουν οι παιδικές παραστάσεις και τα παιδιά διψούν για παραμύθια, πριγκίπισες, δράκους, γίγαντες, ξωτικά, και πανέξυπνους γάτους, που ζωντανεύουν στη σκηνή και τους μεταφέρουν σε φανταστικούς κόσμους, περνώντας ταυτόχρονα μηνύματα της δύναμης της αγάπης, της στήριξης, της αλληλεγγύης, της φιλίας, του κακού που πάντα συντρίβεται και της δικαιοσύνης που επικρατεί.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι την παράσταση παρακολούθησε και ο σκηνοθέτης πολλών παραγωγών του ΜΕΘ, Περικλής Αλπάνης, ο οποίος θα ανεβάσει το καλοκαίρι για λογαριασμό του ΜΕΘ την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, και όλοι είναι ενθουσιασμένοι για αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Η σημερινή παράσταση θα δοθεί στις 18.00 το απόγευμα ενώ αύριο Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα δοθούν δύο παραστάσεις, η πρώτη στις 12.00 και η δεύτερη στις 18.00.

Μαίρη Περδικέα

Exit mobile version