Υγεία

Παπαευαγγέλου: “Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική”

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου

“Νέοι 15 – 25 ετών κολλούν ανεμβολίαστους των 40-60 ετών”

“Η αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας συνεχίζεται. Παρατηρείται όμως μια σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είχαμε δει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Αυτή την εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 12% περίπου στην επικράτεια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 2.568 κρούσματα την ημέρα. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι σε περιοχές που η διάμεση ηλικία είναι κοντά στα 20 έτη, η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί την πιο συχνά αναφερόμενη πιθανή έκθεση.
Αντίθετα, σε περιοχές όπου η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ξεκίνησε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, υπάρχουν αρκετοί που πια μολύνονται και από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον.
Έτσι, ήδη σήμερα και μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, ο ιός βρήκε τον τρόπο να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκε σε δομές υγείας, ιδιαίτερα τα rapid test, και συνολικά ξεπέρασαν τις 74.000, κυρίως λόγω ευαισθητοποίησης του πληθυσμού που προσέρχεται να ελεγχθεί, είτε λόγω συμπτωμάτων ή λόγω έκθεσης σε κρούσμα ή, τέλος, λόγω επερχόμενου ταξιδιού.
Ο δείκτης θετικότητας των ελέγχων αυτών ανέρχεται στο 3,4% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ο δείκτης θετικότητας που αποτυπώνεται από τους ελέγχους των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, είναι σημαντικά υψηλότερος.

 Σήμερα, 4 με 5 στα 10 νέα κρούσματα προέρχονται από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) ασυμπτωματικών πολιτών. Παράλληλα, οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, 220% στην Αττική και 260% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας. Προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μια μικρή αύξηση και είναι σήμερα στα 26 έτη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους 10-35 ετών, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων.
Την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου σημειώθηκαν 3.163 κρούσματα σε ενήλικες στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών. Είχαμε δηλαδή μια αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτό λοιπόν που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα, είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.
Κατά κύριο λόγο βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η μετατόπιση, λοιπόν, της διασποράς της πανδημίας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανησυχητική και συμβαδίζει και με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών. Ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σημειώνονται κρούσματα και σε ανεμβολίαστους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μεγαλύτερης από 65 ή και 75 ετών.
Αυτή η αλλαγή του σκηνικού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, κυρίως γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σταδιακά και πάλι σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ήδη είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1000 συνολικά στην επικράτεια.
Ο λόγος εισιτηρίων-εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι πάνω από τη μονάδα και καθώς η μέση ηλικία των ασθενών που εισάγονται στα Νοσοκομεία μας διατηρήθηκε σχετικά σταθερή, η αυξημένη ροή των ασθενών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών προς το παρόν.
Συνεπώς, το πρώτο σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που επείγει σήμερα, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών κατά προτεραιότητα.

Η ώρα της απόφασης έχει έρθει. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή για τον Σεπτέμβριο. Ο κάθε ανεμβολίαστος ενήλικας πρέπει να κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός του ωφελεί, προστατεύει, πρώτα από όλα τον ίδιο. Ο εμβολιασμός του, ακόμα και τώρα, θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσει από κορονοϊό μέσα στον Αύγουστο.
Είναι ένας αγώνας δρόμου. Να εμβολιαστεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων άνω των 40 ή και άνω των 50 ετών, τώρα, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες το τέταρτο αυτό κύμα να συνοδευτεί από αύξηση των νοσηλειών, επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και απώλειες άλλων συνανθρώπων μας.
Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία, δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων ηλικίας 40-60 ετών είναι μόλις 65%. Δηλαδή, ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να κολλήσει και να νοσήσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Νοσοκομεία της επικράτειας, το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν ενώ είχαν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από 1%.

Δηλαδή, μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν συνολικά, από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια βδομάδα, είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Συνεπώς, το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα.

Το εμβόλιο ωφελεί κατά κύριο λόγο αυτόν που εμβολιάζεται και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Μάλιστα, στην σημερινή δημοσίευση του περιοδικού New England Journal of Medicine αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα υπολογίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο μαζικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει τουλάχιστον 1.250.000 νοσηλείες και 280.000 θανάτους.
Το ευρωπαϊκό CDC εξέδωσε σήμερα μια νέα οδηγία σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid και τονίζει, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με δυο δόσεις εμβολίου, που προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία έναντι και μόλυνσης και σοβαρής νόσησης σε σύγκριση με μια μόνη δόση.
Η διασπορά της μετάλλαξης Δ στην χώρα μας συνέπεσε χρονικά με την μεγάλη κινητικότητα των νέων μας, αλλά και τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας στη νυχτερινή διασκέδαση και στις καλοκαιρινές διακοπές.
Πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από την επικράτεια, που διενεργήθηκε από τον Καθηγητή κύριο Τσιόδρα και τους συνεργάτες του, επιβεβαιώνουν τα βιβλιογραφικά δεδομένα από άλλες χώρες, ότι δηλαδή η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δ, είναι 44% περισσότερο μεταδοτική (εκ παραδρομής αναφέρθηκε 44 φορές πιο μεταδοτική), σε σύγκριση με τη Βρετανική, τη μετάλλαξη Α, που επικρατούσε στη χώρα μας μέχρι πριν λίγες εβδομάδες.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΕΟΔΥ, κατά το δυνατόν να επιβραδυνθεί η διασπορά της μετάλλαξης Δ και αυτό γίνεται με τη στενή παρακολούθηση και απομόνωση των κρουσμάτων, αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών και τη μείωση της διασποράς του ιού, εισηγηθήκαμε την επέκταση του μέτρου διενέργειας δύο τεστ την εβδομάδα, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό σε όλη τη χώρα.
Στην Επιτροπή μας επίσης συζητήθηκε η παρατηρούμενη αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων και η σαφής ένδειξη ότι οι ανεμβολίαστοι νέοι μας επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, μεταφέρουν τον ιό στο πατρικό τους, αλλά και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα τους, αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό, συστήνουμε με μεγάλη έμφαση, όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self-test που κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, ώστε να μην αποτελέσουν οι ίδιοι εστίες υπερμετάδοσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν επιμελώς τη μάσκα τους σε όλες τις επαφές και ιδιαίτερα στις επαφές τους με ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον.
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης, της αυστηρές τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα να φοράμε τη μάσκα μας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός”.

Παπαευαγγέλου: “Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική”

Δημοφιλέστερα

To Top