Messinia Live

“Πάμε Βόλτα” στο χωριό Κουτσαβά Λαδά

Με αφορμή την Αγορά Τοπικών Προϊόντων Ταϋγέτου που πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο χωριό Λαδά, η Ομάδα ''πάμε βόλτα'' θα εκδράμει στον Ταϋγετο.

Το χωριό Κουτσαβά Λαδά, όπως ήταν γνωστό παλιότερα, είναι ένα από τα χωριά του βορειοδυτικού Ταϋγέτου. Στο χωριό ανήκει επίσης ο συνοικισμός του Αγίου Βασιλείου.

Βρίσκεται στη νότια λεκάνη συλλογής των υδάτων του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο στους νότιους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα (υψώματα) του Ταϋγέτου. Η αρχική θέση του οικισμού βρισκόταν στη θέση Παλιά Αυλή κοντά στο Εξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων. Αυτό προκύπτει από τα αρχαία ερειπωμένα κτίσματα, αλλά και τα οστά καθώς και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη αγροτικού δρόμου.

Από τον 8ο αιώνα (χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός) μέχρι τον 13ο αιώνα αποτελούσε συνοικισμό των Κουτσαβών. Από τον 13ο αιώνα (περίοδο της Φραγκοκρατίας) μέχρι τα πρώτα χρόνια του Όθωνα αποτελούσε συνοικισμό των Πισινών Χωριών της Επαρχίας Μυστρά (Λακεδαίμονος) με το όνομα Κουτσαβά Λαδά.

Κατά την περιήγησή μας στο χωριό, θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων τον μεγαλοπρεπή Ναό των Ταξιαρχών (14ος αι.) - όπου σώζονται τοιχογραφίες μακεδονικής σχολής και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αι. - και το δίτοξο γεφύρι στο Λαδοκαρβελιώτικο ρέμα.

Η αναχώρηση από την Καλαμάτα θα γίνει στις 10πμ.
Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ αυτοκίνητα.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 6936-518550
Κόστος συμμετοχής : 7 ευρώ (εκτός από τους οδηγούς)

Exit mobile version