Yποδομές

Παιδικές Χαρές: 700.000 ευρώ από το “ΦιλόΔημος ΙΙ” σε 3 Δήμους της Μεσσηνίας

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΙ: ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Νέες χρηματοδοτήσεις σε Δήμους της χώρας ύψους 8.569.825,78 ευρώ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την αναβάθμιση παιδικών χαρών και την προμήθεια μηχανημάτων έργου, ενεργοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Στη Μεσσηνία χρηματοδοτούνται: ο Δήμος Μεσσήνης με 269.712 ευρώ από τα οποία τα 201.000 είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 68.712 θα τα βάλλει ο ίδιος ο Δήμος από ιδίους πόρους.
Ο Δήμος Πύλου Νέστορος χρηματοδοτείται με 221.000 ευρώ τα οποία θα δοθούν εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Δήμος δεν θα βάλλει ούτε ευρώ.
Και τέλος ο Δήμος Οιχαλίας χρηματοδοτείται με 211.000 ευρώγια την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του με τη χρηματοδότηση να προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ, και ο Δήμος να μην χρησιμοποιεί καθόλου Δημοτικό χρήμα.
Συνολικά και οι τρεις Δήμοι της Μεσσηνίας χρηματοδοτούνται με 700.000 ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές έγιναν με βάση την απάντηση με τις προτάσεις των Δήμων στην πρόκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος ΙΙ”.


Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ήδη ο Δήμος Καλαμάτας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών “ΦιλόΔημος ΙΙ”, με ποσό χρηματοδότησης 243.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ και 97.000 ευρώ από Δημοτικούς πόρους, προκειμένου να αναβαθμίσει τις παιδικές χαρές του. Ενώ εκκρεμεί και η ένταξη του Δήμου Δυτικής Μάνης ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με 207.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές πάντως, υπάρχει έλλειψη σε παιδικές χαρές στους δήμους της Μεσσηνίας, ενώ αρκετές δεν είναι πιστοποιημένες, ούτε έχουν προδιαγραφές ασφαλείας. Κάποιες πλέον δεν χρησιμοποιούνται καθώς είναι σε κακά χάλια, ενώ κάποιες άλλες περιμένουν ακόμα την πιστοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι μετά τα σοβαρά ατυχήματα παιδιών, ακόμα και θανάτους σε παιδικές χαρές, όλοι οι Δήμοι υποχρεώθηκαν να τις αναβαθμίσουν και να τις πιστοποιήσουν. Κάποιες έκλεισαν τελείως ως επικίνδυνες, ενώ κάποιες άλλες θα επαναλειτουργούσαν υπό την προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού τους και της τήρησης των προδιαγραφών ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος. Οι περισσότεροι Δήμοι όμως δεν είχαν τα απαιτούμενα κονδύλια γι’αυτό, καθώς οι παιδικές χαρές έμπαιναν τελευταίες στη λίστα των προτεραιοτήτων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Πλέον είναι η “χρυσή” ευκαιρία για τους Δήμους να αξιοποιήσουν αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δώσουν επιτέλους στα μικρά παιδιά ασφαλείς χώρους παιχνιδιού και διασκέδασης, που τόσο λείπουν.

Μαίρη Περδικέα

Παιδικές Χαρές: 700.000 ευρώ από το “ΦιλόΔημος ΙΙ” σε 3 Δήμους της Μεσσηνίας

Δημοφιλέστερα

To Top