ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πάει για τιμή από νωρίς το σύκο σε Μεσσηνία και Εύβοια

ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΙ ΣΥΚΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – ΤΟ ΣΥΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή σύκου τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην Εύβοια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα πρωίμησαν την παραγωγή.

Προς το παρόν ο καιρός έχει βοηθήσει τη φετινή σοδειά, ενώ και οι τελευταίες βροχές έδωσαν μέγεθος στα σύκα, τα οποία είναι πολύ καλά και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Ωστόσο, οι παραγωγοί απεύχονται να βρέξει, – κάτι που συνέβη σήμερα – καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά οι καρποί.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών Παναγιώτης Παπαγεωργίου εκτιμά ότι «στο ξερό σύκο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυξημένες από πέρυσι», ωστόσο το φετινό τιμολόγιο θα ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου.

Αντίστοιχα, καλή ποιότητα και πρώιμη σοδειά, περιμένουν και στην Εύβοια, με την παραγωγή στην περιοχή της Κύμης να εκτιμάται περί τους 150 τόνους.

Στην Εύβοια, τα σύκα παράγονται στις περιοχές Κύμης και Ταξιάρχη. Στην περιοχή της Κύμης καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα και παράγονται 120 τόνοι ξερών σύκων. Το προϊόν πιστοποιήθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με βάση τη χειρωνακτική συλλογή και ξήρανση χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Αντίστοιχα, στον Ταξιάρχη της Β. Εύβοιας καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα και η παραγωγή ξεπερνά τους 2.500 τόνους ξερών σύκων. Η καλλιεργούμενη ποικιλία (Σμυρναίικη) έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, όπου οι πρόσφυγες την έφεραν στην περιοχή της Εύβοιας. Η ίδια ποικιλία έχει πιστοποιηθεί και αυτή ως ΠΟΠ, με τον τίτλο «ξερό σύκο Ταξιαρχών».

Με την καλλιέργεια, συσκευασία και διακίνηση του σύκου, ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σύκων και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ», που έχει έδρα στη Μεσσηνία.

Γερασμένοι συκεώνες

Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου δηλώνει ότι «έχουμε γερασμένους συκεώνες και γερασμένο πληθυσμό. Η ζωή της συκιάς δεν ξεπερνά τα 60 χρόνια και οι συκεώνες τώρα είναι πλέον γέροι. Αυτήν τη στιγμή, απαιτείται ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο, αντίστοιχο με εκείνο του 1997-98, ώστε να φυτευτούν συκιές σε καλές περιοχές. Μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί η παραγωγή στη Νότια Πελοπόννησο, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα χαθεί ένα προϊόν το οποίο είναι κατά 95% εξαγώγιμο».
Στο παρελθόν, η ΣΥΚΙΚΗ είχε καταθέσει και σχετική μελέτη για μία μελλοντική αναδιάρθρωση, μέσα από μία συγκεκριμένη στρατηγική, αφού κάθε συκιά, για να βρεθεί σε περίοδο παραγωγής, πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μία πενταετία.
Το κυριότερο μέρος της παραγωγής σύκου παράγεται στην περιοχή της Μεσσήνης, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ενώ στη Λακωνία παράγεται κυρίως στους Μολάους και στο Γύθειο.

Η ανακοίνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ για απεντωμωτές

http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/168707/paei-gia-timi-apo-noris-to-suko-se-messinia-kai-euvoia/

Πάει για τιμή από νωρίς το σύκο σε Μεσσηνία και Εύβοια
To Top