Messinia Live

Νόμος του κράτους η διόρθωση φύλου από τα 15

Με 148 ψήφους «πέρασε» το άρθρο 3 που ορίζει ως κατώτατο ηλικιακό όριο τα 15 για τη διόρθωση φύλου, με την κυβερνητική πλειοψηφία να μην παρουσιάζεται αρραγής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Κατά τη ψηφοφορία προέκυψαν σημαντικές απουσίες που λαμβάνονται ως πολιτικό μήνυμα τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Συνολικά, 285 ψήφισαν, με 171 να υπερψηφίζουν επί της αρχής, ενώ «όχι» ψήφισαν 114 βουλευτές.
«Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία» είπε ο προεδρεύων κ. Βαρεμένος.

Σχετικά με το άρθρο 3, που ήταν και το επίμαχο, 148 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, ενώ κατά 124, με 13 βουλευτές να ψηφίζουν «παρών».

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΔΗΣΥ, με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να καταψηφίζει το άρθρο 3 εκτός του Κώστα Ζουράρη και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να δηλώνει «παρών» στο άρθρο 3 εκτός του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ. Η παράταξη του Σταύρου Θεοδωράκη τάχθηκε υπέρ και επί των άρθρων.

Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Να τονιστεί πως η Γεωργία Γεννιά, βουλευτής Α΄Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε προαναγγείλει στο Κανάλι της Βουλής την στάση της, καταψήφισε το άρθρο 3.

Απόντες

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι κ.κ. Κουράκης, Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης, με τους δύο τελευταίους να έχουν εκφράσει -είτε ανοικτά, είτε εσωκομματικά- τη διαφωνία τους με το άρθρο για το ηλικιακό όριο των 15 ετών.

Από το ΠΑΣΟΚ απόντες ήταν οι κ.κ. Κεγκέρογλου, Μανιάτης, Τζελέπης και Γεννηματά, οι οποίοι ακόμα κι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «παρών» στο άρθρο 3. Επίσης, οι κ.κ. Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντόπουλος και Κρεμαστινός απουσίαζαν και δεν απέστειλαν πρόθεση ψήφου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από πλευράς ΝΔ, δεν έδωσε το «παρών» στη διαδικασία, γεγονός που εξίσου ελήφθη ως... μήνυμα.

Οι Μάριος Γεωργιάδης και οι κ.κ. Φωκάς, Κατσιαντώνης και Μεγαλομύστακας ήταν οι απόντες από την Ένωση Κεντρώων.

Στα όργανα του κόμματος θα κληθούν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ

Δίχως υψηλούς τόνους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κ.Ο. του κυβερνητικού κόμματος ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται θέμα ποινών και «μαλώματος» προς τους Μπόλαρης, Μιχελογιαννάκης και Γενιά, Κασιμάτη. Ξεκαθάρισαν δε πως ήταν ενήμερη η Κ.Ο. για την στάση τους. «Δεν θα τους επιπλήξουμε, θα συζητήσουμε» είπαν και πρόσθεσαν πως δεν υπάρχει προβληματισμός, αλλά πρόκειται να γίνει ο ενδεδειγμένος απολογισμός. Αναφορικά με την απουσία του κ Κουράκη, αποσαφηνίστηκε πως δεν έδωσε το «παρών» για λόγους υγείας.

Από εκεί και πέρα, επικριτικοί ήταν για την στάση που τήρησε η Φώφη Γεννηματά, η οποία απουσίαζε από τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, η ατάκα που ακούστηκε ήταν πως η κ. Γεννηματά από τη μία κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν είναι ιδιαίτερα Αριστερή, αλλά από την άλλη η ίδια στη ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου πήρε το αεροπλάνο και πέταξε για την Κρήτη για να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Αντιθέτως, θετική ήταν η αποτίμηση που έκαναν ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την στάση τόσο του Θανάση Θεοχαρόπουλου, όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για την στάση των ΑΝΕΛ και πώς αποτιμά εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική συνεργασία με ένα κόμμα που διακατέχεται από συντηρητικές αντιλήψεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση ιδεολογικής ενότητας, αλλά ειδικού σκοπού και συγκεκριμένα προκειμένου να βγει η χώρα από τα προγράμματα λιτότητας.

Η συζήτηση στην ολομέλεια σφραγίσθηκε από την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν από την ψηφοφορία.Ο κ.Τσίπρας είχε απαντήσει με δριμύτητα στον πρόεδρο της ΝΔ και στις αναφορές του περί "εξωγήινων' που υπέδειξαν σε διεμφυλικό άτομο να κάνει αλλαγή φύλου.
Σε υψηλούς τόνους, ο κ.Τσίπρας εγκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη ότι κρύβεται: "Εγώ δεν κατέβηκα από τον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους. Είμαι εδώ για να δώσω απαντήσεις", είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Συνέχισε λέγοντας ότι αντί να συζητείται η ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών, αντί για 17. πρόκειται για περισσή υποκρισία γιατί για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεβφυλικά παιδιά που υφίστανται απίστευτο μπούλινγκ στα λύκεια θα έπρεπε να βαρύνει στη συνείδησή μας αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσουν αυτό που υφίστανται. Αναφερθήκατε σε ψυχιατρούς που ανεβαίνουν στον Υμηττό και τους τα λένε εξωγήινοι, αλλά δεν αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολειά μας και στην επαρχία κρύβονται κάτω απ΄το χαλί, εξαιτίας του ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο που δεν δίνει την κανονικότητα στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να αυτοπροσδιορισθούν. 'Εχουμε το θάρρος της γνώμης μας και της άποψής μας και δεν κρυβόμαστε" είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ για ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν κρύβεται και είναι παρών, ενώ παρατήρησε ότι είναι απών σκόπιμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. "Και στον Αρη θα πήγαινε για να μην ψηφίσει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει". Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίσθηκε το παράδειγμα που είχε αναφέρει νωρίτερα στην ομιλία του και το οποίο τού είχε αναφέρει ψυχίατρος για να εξηγήσει την αναγκαιότητα να υπάρχει διάγνωση για την αλλαγή του φύλου. "Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο. Με νοιάζει το θέμα, μίλησα με την κοινότητα, αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Χρειαζόμαστε όμως και δικλείδα ασφαλείας. Τη δέχεστε για τους ανήλικους, αλλά όχι για τους ενήλικους. Αναγνωρίζετε ότι η υπόθεση ενέχει στοιχεία που δείχνουν την ανάγκη ψυχιάτρου. σας λέμε το ίδιο πράγμα ακριβώς να το κάνετε και για τον 18χρονο.

Για πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων του εγκάλεσε ακολούθως τον κ.Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός. "Την ώρα που λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό λέτε οι ενήλικες πολίτες να παίρνουν γνωμάτευση. Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός. Εχετε χάσει τη μπάλα. Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Το δεύτερο που δεν καταλάβατε είναι ότι δώσατε ατυχές παράδειγμα. Σας εγκάλεσα για την επιλογή σας να δώσετε αυτό το παράδειγμα. Δεν είχατε άλλο; Δίνετε την αίσθηση ότι ταυτίζετε την ομάδα των πολιτών που έχουν το δικαίωμα με εκείνους που χρήζουν ψυχιατρικής στήριξης. Το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνετε κ.Μητσοτάκη. Ποιός Θεός είναι αυτός που μας οδηγεί στο να παίρνουμε αποφάσεις αυτά τα παιδιά να το οδηγούμε στο μπούλινγκ, στην αυτοκτονία; Πείτε μας. και έρχεστε εδώ με την καραμέλα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του κ.Καμμένου. Οι ΑΝΕΛ με τη συμπεριφορά τους, με την ιδεολογία τους, τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί - άλλοι είναι, μέσα στο κόμμα σας, τους έχετε αντιπροέδρους. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα νομοσχέδια. Συζητούμε ένα νομοσχέδιο που είναι βήμα προς τα μπρος και θα ψηφισθεί. Υπάρχει η επιστολική ψήφος του υπουργού που ψηφίζει "ναι" επί της αρχής και το νομοσχέδιο θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, είτε το θέλετε, είτε όχι".

Από την πλευρά του, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι 'ο κ.Καμμένος δεν είναι βασικά ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι" και σημείωσε ότι δεν ήταν οι ΑΝΕΛ που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης αλλά αυτός ο ίδιος και άλλοι 17 βουλευτές. "Ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα καταδικασθεί. Τον κ.Καμμένο στη βουλή δεν τον βλέπω να μπαίνει, εκτός κι αν του δώσετε διέξοδο στο δικό σας ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Λεβέντης για διόρθωση φύλου: είναι ανώμαλα πράγματα αυτά!

Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της νομικής ταυτότητας φύλου εξέφρασε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντης περιγράφοντας τη διόρθωση φύλου ως «ανωμαλία», «παράνοια» και «ψυχασθένεια».

Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι θα καταψηφίσει με δεδομένη την αντίρρηση της Εκκλησίας και υποστήριξε ότι δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση αν δεν προχωρήσει σε ακύρωση του νόμου για την αναγνώριση φύλου. «Κάποιος αλλάζει τη φύση του είναι κόντρα στη φύση είναι ανώμαλα πράγματα αυτά δεν είναι ωραία» είπε. «Είναι ψυχασθένεια αυτό» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε μάλιστα φραστικά στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που του ζήτησε να προσέχει τις εκφράσεις του περί «ανωμαλίας»."Ο Παπαφλέσσας πολέμησε τους Τούρκους όχι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης" δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

Σκληρή κριτική Σταύρου Θεοδωράκη σε ακραίους ιεράρχες

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της διόρθωσης φύλου λέγοντας ότι έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τρανς που σύμφωνα με όλες τις έρευνες «ταπεινώνονται, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι στηρίζει και τη διάταξη για την αναγνώριση σχετικού δικαιώματος για τους εφήβους άνω των 15 ετών. "Όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς και παζάρια" σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού

«Όταν μιλάμε για την ταυτότητα φύλου να μη σκεφτόμαστε στατιστικά στοιχεία αλλά ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε σκληρή κριτική στους ακραίους της Εκκλησίας που από τη μία εκθειάζουν τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη επιτίθενται σε πολιτικούς γιατί δήθεν δεν υπερασπίζονται «τα ιερά και τα όσια». «Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού σε ιεράρχες» ανέφερε.

ΠΗΓΗ:Koutipandoras/news247

Exit mobile version