Τουρισμός

Νήσος Πρώτη: Ο πανέμορφος… κροκόδειλος της Μεσσηνίας

Απολαύστε την πτήση haanity πάνω από την πανέμορφη νήσο Πρώτη, που βρίσκεται μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Το νησί είναι μια λωρίδα γης με μήκος περί τα 3 χλμ και θυμίζει μισοβυθισμένο κροκόδειλο ή γενικά ερπετό.

Έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο ομώνυμο όρμο.

Νήσος Πρώτη: Ο πανέμορφος… κροκόδειλος της Μεσσηνίας

Είναι άνυδρο  και το όνομα το οφείλει στο θαλασσινό θεό Πρωτέα γιο του Ποσειδώνα. Και μ’ αυτό το μνημονεύει κι ο Θουκυδίδης σ’ ένα χωρίο του, που αναφέρεται στην κατά το 424 π.Χ. αποστολή ναυτικής επικουρίας στον Αθηναίο στρατηγό Δημοσθένη, που τον είχαν περικυκλώσει οι Σπαρτιάτες στην ακτή της Πύλου.

Το νησί διαθέτει μόλις έναν μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί

Νήσος Πρώτη: Ο πανέμορφος… κροκόδειλος της Μεσσηνίας

Η Πρώτη έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο. Στη θέση “Γραμμένο” κάπου 30 επιγραφές ευπλοίας μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.

Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας και σ’ αυτή το θωρηκτό “Σπέτσαι” προσορμίστηκε στα 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο.

Επίσης, σε αυτό είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία.

Πώς πήρε το όνομά της

Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα.

Κατά άλλους, σύμφωνα και με τον Ηλείο ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου, (σχετ.: «Η νήσος πρώτη -΄Εν τω νυν νομώ Τριφυλλίας», σελ. 238-241, Αρμονία, Τόμ. 3, Αρ. 5 (Πύργος 1902), το όνομα πιθανόν να προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ».

 

To Top