Messinia Live

Nίκας: Τραπεζοκαθίσματα και δημόσιος χώρος

“Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να οδηγήσει σε γενική κινητοποίηση-Επιβάλλεται να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο”

Άρθρο του τέως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

 

Τραπεζοκαθίσματα και δημόσιος χώρος

Τελευταία, δημοσιεύθηκε έκθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, όπου πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ανεξέλεγκτη κατάσταση καταπάτησης και κακοποίησης των δημοσίων χώρων.

Έτσι, παρατηρείται στο Πανελλήνιο, να καταλαμβάνονται αυθαίρετα από τραπεζοκαθίσματα και κάθε είδους κατασκευές, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες. Ιδιοκτήτες σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και περίπτερα, αλλά και μικροπωλητές με πάγκους, αδιαφορούν προκλητικά για τους υποτυπώδεις ελέγχους, τις συστάσεις, τα πρόστιμα και κυρίως την ελευθερία κίνησης και τα δικαιώματα των πολιτών στο δημόσιο χώρο, που υποτίθεται πως ανήκει σε όλους μας.

Οι Δήμοι, όντας οι κυρίως υπεύθυνοι για την ευταξία στο δημόσιο χώρο, αποδεικνύεται από την έκθεση του ελεγκτικού πως αδιαφορούν για την πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων, την επιβολή και κυρίως την είσπραξη των προστίμων, την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου για οτιδήποτε αφορά στην χρήση του δημοσίου χώρου και κυρίως τη δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται και να παρεμβαίνουν.

Πάντα υπάρχει η δικαιολογία για ελλείψεις σε προσωπικό, κάτι που αποτελεί τη μισή αλήθεια. Η ολόκληρη αλήθεια συνδέεται με την πελατειακή σχέση, το ρουσφέτι και την επιδίωξη της επανεκλογής των δημοτικών αρχόντων. Είναι γνωστό πως χιλιάδες Έλληνες πολιτεύονται, τάζοντας και ρουσφετολογώντας σε βάρος κανονιστικών αποφάσεων και Νόμων”

Και στην περίπτωσή μας, σε βάρος του δημόσιου χώρου, με πρόσχημα την άσκηση πολιτικής δήθεν υπέρ των επαγγελματιών.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως το κράτος πρέπει να παρέμβει θεσμικά, κατά το επιτυχημένο πρότυπο της ενοικίασης παραθαλάσσιων χώρων.
Επιβάλλεται, δηλαδή, να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, που να προσδιορίζει το ανώτερο ποσοστό παραχώρησης πλατειών (π.χ. μέχρι 20%) στο συνολικό εμβαδόν, την αλληλοσχέση εμβαδού καταστήματος και του υπό παραχώρηση δημόσιου χώρου (π.χ. μέχρι, το πολύ, το τριπλάσιο), όπως και την αλληλοσχέση μισθώματος για τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Επιπλέον, στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, με τρία μέτρα πλάτος ελεύθερο χώρο, καθώς και για τον κρίσιμο ρόλο της αρχιτεκτονικής επιτροπής, σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό του δημόσιου χώρου που παραχωρείται.
Τέλος, σπουδαίο είναι το ζήτημα της εφαρμογής του Νόμου και των κανονιστικών αποφάσεων, όπου η ψηφιοποίηση των πάντων θα δώσει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη και στην κάθε υπηρεσία να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει.

Συμπερασματικά, η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να οδηγήσει σε γενική κινητοποίηση. Η προστασία του δημόσιου χώρου αποτελεί βασικό δείγμα πολιτισμού, στήριξη της ποιότητας στη ζωή μας και σεβασμού στα δικαιώματα του πολίτη. Η αυθαιρεσία στην χρήση του αποτελεί απόδειξη απληστίας, ρουσφετολογίας, κακοδιοίκησης και ανεπαρκούς άσκησης αρμοδιοτήτων προς βλάβη του γενικότερου συμφέροντος. Η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, ας οδηγήσει σε συνειδητοποίηση και κινητοποίηση.

Exit mobile version