Άρθρο του τέως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα
Πρόσφατα (Σάββατο 12/7), στο κατάμεστο από θεατές θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, παρουσιάσθηκε σε μορφή συναυλίας η ‘’Νorma’’ του BELLINI από την καμεράτα-ορχήστρα του Mεγάρου Mουσικής Αθηνών. Η σπουδαία αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κυρίως με την χορηγία του ιδρύματος ‘’Γ. κ΄ Β. ΚΑΡΕΛΙΑ’΄ και είχαν την τύχη να την απολαύσουν θεατές από τη Μεσσηνία, τη Σπάρτη, την Τρίπολη και την Αθήνα, σε μια μυστηριακή, ομολογουμένως, ατμόσφαιρα.
Η πανελλήνια προβολή αυτής της καλλιτεχνικής εκδήλωσης από τα μέσα ενημέρωσης απέδειξε την αξία της, αλλά και την εξαιρετική σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Και σ’ αυτή την σπουδαία βραδιά κυρίαρχη ήταν η πνευματική παρουσία του αειμνήστου Π. ΘΕΜΕΛΗ, που με το τεράστιο και πρωτοπόρο έργο του ευεργέτησε τη Μεσσηνία και κυρίως κατέδειξε την αναγκαιότητα της ζωντάνιας και της συνεχούς πολιτιστικής χρήσης του αρχαιολογικού χώρου. Το αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί δική του έμπνευση και ένα εκπληκτικό επίτευγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το οποίο απαιτήθηκαν πολύχρονοι αγώνες, προσωπικός μόχθος και θυσίες, αναζητήσεις χρηματοδότησης για τις ανασκαφές, αντιμετώπιση γραφειοκρατικών δυσκολιών και πολύ συχνά ανεξήγητης εχθρότητας από λίγους μικρόψυχους και ιδιοτελείς.
Ανέσκαψε, συντήρησε και παρέδωσε, λοιπόν, ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος, μεταξύ άλλων, το Γυμνάσιο, το Εκκλησιαστήριο και το Θέατρο, τρεις εκπληκτικούς και συμβολικούς χώρους, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ποιοτικές -πάντα- καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες, πέρα από την πνευματική και ψυχική ωφέλεια, θα προσφέρουν προβολή και ανάπτυξη για την Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
“Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί και πρέπει να υπάρξει φορέας, αντίστοιχος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, με τη στήριξη πάντοτε του Υπουργείου Πολιτισμού και την αξιοποίηση και άλλων αρχαιοελληνικών θεάτρων στην Πελοπόννησο, ώστε το όραμα του αειμνήστου Θέμελη για ζωντάνια, πολιτιστική δράση και δημιουργία στον αρχαιολογικό χώρο να γίνει πραγματικότητα”
Και προς αυτή την κατεύθυνση οι “Φίλοι της Μουσικής’’, το “Διάζωμα’’, η “Εταιρεία Μεσσηνιακών-Αρχαιολογικών σπουδών’’, η Αυτοδιοίκηση και η Εφορεία Aρχαιοτήτων καλούνται συνεργαζόμενοι να διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο.
Προφανώς η άνετη πρόσβαση προς την Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί μείζον και κρίσιμο θέμα για την ασφαλή και ταχεία μετάβαση των θεατών. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή διάθεσε το ποσό των 6ΟΟ.ΟΟΟ ευρώ (Π.Δ.Ε) για τη βελτίωση του δρόμου και επιπλέον το ποσό των 5ΟΟ.ΟΟΟ ευρώ (Υπ. Αναπτ.) για τη μελέτη του δρόμου, ‘’Κόμβος Αρφαρών -Λάμπαινα’’, που θα εξυπηρετήσει και την ευρύτερη περιοχή.
“Η αξιοποίηση του κόμβου των Αρφαρών αποτελεί κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και των θεατών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αρχαία Μεσσήνη, από Τρίπολη, Σπάρτη και Αθήνα”
Συμπερασματικά, η προώθηση της άποψης του αειμνήστου Π. ΘΕΜΕΛΗ για τη ζωντανή-πολιτιστική λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Αρχαίας Μεσσήνης και η άμεση βελτίωση της πρόσβασης προς αυτόν θα αποτελέσει έκφραση τιμής και αναγνώρισης για τη μνήμη, το ευεργετικό έργο και την σπουδαία προσφορά του. Ας αξιοποιήσουμε το όραμά του.