ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη: Δέσμευση του Υπουργείου για εκπόνηση των μελετών

Τηλεδιάσκεψη Μενδώνη-Νίκα-Αθανασόπουλου

TI ANAΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σημαντική εξέλιξη σε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μεσσήνης για την ανέγερση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, προέκυψε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 22 Απριλίου, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, καθώς υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο και την Περιφέρεια προκειμένου μέσω προγραμματικής σύμβασης να εκπονηθεί το σύνολο των απαραίτητων  μελετών.

Η επένδυση στον τομέα του πολιτισμού αλλά και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Η προώθηση δε της κατασκευής νέου μουσείου, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων στην έκταση των 11 στρεμμάτων περίπου που αγοράστηκε από τον τέως Δήμο Ιθώμης γι’ αυτό τον σκοπό και παραχωρεί ο Δήμος, είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τον κ. Αθανασόπουλο. Τόσο η κα Μενδώνη όσο και ο κ. Νίκας αφού συμφώνησαν στην διαδικασία με την οποία θα εκπονηθούν οι μελέτες, τόνισαν ότι θα προηγηθεί σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος  για το νέο μουσείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου μέσω και της αναβάθμισης του οδικού δικτύου που προωθείται από την Περιφέρεια και θα βελτιώσει την προσβασιμότητα, ο Δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για τους οικισμούς Αρχαίας Μεσσήνης και Αρσινόης, πρόταση που αντιμετώπισε με θετική ματιά η υπουργός.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε επίσης την ανάγκη μιας σταθερής οικονομικής ενίσχυσης του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο η κα Μενδώνη είχε επίσης θετικές εξελίξεις τις οποίες θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Μενδώνη: 30.000 κάθε χρόνο για τρία χρόνια στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχ.Μεσσήνης

“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μεσσηνία, τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε το αίτημα για τη μόνιμη στήριξη του μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Το
αίτημά του έγινε δεκτό, καθώς αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά σε νέα παιδιά

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης εντάσσεται για τα επόμενα τρία έτη (2021-2023) στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος με συνολικό ποσό των 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος)”, επεσήμανε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Για το νέο αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης δήλωσε: “Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν ξεπεραστεί οι τοπικές αντιθέσεις και η διάσταση απόψεων για την περιοχή χωροθέτησης του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η αρχαία Μεσσήνη έχει
πολύ σημαντικούς θησαυρούς που πρέπει να εκτεθούν με ένα πρότυπο και σύγχρονο τρόπο ακολουθώντας τις σημερινές μουσειολογικές και μουσειογραφικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ιδιαίτερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα καθορίσουν το κτηριολογικό πρόγραμμα, προκειμένου να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε στην
υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεσσήνης.
Στις προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε συμπεριλάβει έργα σημαντικά για την Πελοπόννησο. Ειδικότερα, για την Μεσσηνία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει τα Κάστρα της Μεθώνης και της
Κορώνης ως σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής «Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», καθώς και την ανάδειξη των Μυκηναϊκών Τάφων”.

ΝΙΚΑΣ: ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως μετά τη συγκεκριμενοποίηση της κτηριολογικής μελέτης, η Περιφέρεια θα αναλάβει τη σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Μεσσήνης, με το κύριο βάρος της δαπάνης να το επωμίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη: Δέσμευση του Υπουργείου για εκπόνηση των μελετών
To Top