ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Μποτιλιάρισμα” και σήμερα στον Μεσσηνιακό κόλπο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 150.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΙ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Και σήμερα παρατηρήθηκε κίνηση πλοίων στο Μεσσηνιακό κόλπο, που φαίνεται πως προσφέρεται για απάγκιο πλοίων και σκαφών. Το “μποτιλιάρισμα” πλοίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου που αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει και ο μεσσηνιακός κόλπος προσέλκυσε ξαφνικά τόσα πλοία.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με κάποια “τραβηγμένα από τα μαλλιά” να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον για πετρέλαια και εξορύξεις(!) Την πραγματικότητα μάς έδωσε ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Ζερβάκης που ξεκαθάρισε στο MessiniaLive τι ακριβώς συμβαίνει διαλύοντας κάθε “σενάριο”.

Όπως μας είπε, τα πλοία, που στην πλειονότητά τους είναι cargo και δύο-τρία μεγάλα δεξαμενόπλοια, έχουν βρει απάγκιο, και λόγω του κορονοϊού και των περιορισμών στις διεθνείς μεταφορές περιμένουν εντολές από τις εταιρείες τους πότε θα αποπλεύσουν και για ποιον προορισμό.

Ουσιαστικά τα πλοία είναι stand by, εν αναμονή οδηγιών και εντολών από τις ναυτιλιακές τους εταιρείες. Τα πλοία είναι πλήρως επανδρωμένα και εφαρμόζουν σοβαρά πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία και τηρούνται κατά γράμμα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες ένα μόνο πλοίο άφησε στην τοπική αγορά 100.000 ευρώ, από ανεφοδιασμό πετρελαίου, αλλά και τροφίμων, ενισχύοντας την τοπική αγορά.

Ενώ και το μοναδικό ξενοδοχείο που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο Νομό, το Plaza, στην παραλία Καλαμάτας έχει πληρότητα λόγω ακριβώς των διανυκτερεύσεων των ναυτικών. Φαίνεται λοιπόν πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με τους περιορισμούς του κορονοϊού έχουν αναγάγει τον μεσσηνιακό κόλπο σε απάγκιο για τα πλοία των διεθνών μεταφορών, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική αγορά.

Εξάλλου οι βασικές πηγές εσόδων της χώρας μας είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία…

Μαίρη Περδικέα – Θανάσης Πουλόπουλος

“Μποτιλιάρισμα” και σήμερα στον Μεσσηνιακό κόλπο
To Top