Μουσική

«Μουσική Σύναξη 2018- Ταΰγετος- Αλαγονία»: Όλο το πρόγραμμα των σεμιναρίων

«Μουσική Σύναξη 2018- Ταΰγετος- Αλαγονία» από 29 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου και αυτή τη χρονιά στα χωριά της Αλαγονίας. Όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, Αντώνης Καζάκος: “Τον Ιούλιο του 2011 και για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πραγματοποιείται στα χωριά του Δ.Δ. Αλαγονίας Ταϋγέτου η «Μουσική Σύναξη».
Τον πυρήνα της διοργάνωσης αποτελούν μουσικά και θεατρικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μουσικούς και γενικώς σε άτομα που εμπλέκονται ενεργά με την τέχνη της μουσικής και του θεάματος.
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως οι: Χρήστος Τσιαμιούλης, Κυριάκος Γκουβέντας, Haig Yazdjian, Χάρης Λαμπράκης, Βαγγέλης Γερμανός, Δημήτρης Μυστακίδης, Μανώλης Πάππος, Πέτρος Κούρτης, Yshai Afterman, Σαβίνα Γιαννάτου κ.ά. μοιράστηκαν στα εργαστήρια τις γνώσεις τους με συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου καθώς και του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν συναυλίες,(Θ.Παπακωνσταντίνου, Χαΐνηδες, Mode Plagal κ.ά.) παραστάσεις και παράλληλες δράσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, φίλων της μουσικής, του θεάτρου, του εναλλακτικού τουρισμού, της ορεινής θερινής διαβίωσης, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Στοχεύουμε στην καθιέρωση της διοργάνωσης και στη δημιουργία ενός θεσμού υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, ικανό να συντελέσει στην ανάπτυξη της περιοχής, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και ταυτόχρονα να αναδείξει την φυσική ομορφιά του Ταϋγέτου”.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30.07 – 03.08: Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο): Σεμινάριο στεριανού/νησιώτικου λαούτου.
29.07 – 02.08: Βαγγέλης Καρίπης (παραδοσιακά κρουστά).
29.07 – 03.08: Μανώλης Πάππος (μπουζούκι).
30.07 – 03.08: Χάρης Λαμπράκης – «ρυθμικός αυτοσχεδιασμός».
29.07 – 03.08: Σοφία Παπαζογλου – «Ο τρόπος και οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού»
29.07 – 04.08: Ταξιάρχης Γεωργούλης – Σεμινάριο για Ούτι
30.07 – 03.08: Dasho Kurti – Σεμινάριο Ακορντεόν
01.08 – 04.08: Σάσα Βούλγαρη – «Ρυθμολογία και μουσικότητα στην προφορική αφήγηση»
29.07 – 04.08: Πάνος Αθανασόπουλος – «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ»
02.08 – 04.08: Σοφία Κουρτίδου – «Η φωνή ως όργανο. Τεχνολογία και ψυχοακουστική»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Νίκος Αγγελόπουλος- Σεμινάριο στεριανού/νησιώτικου λαούτου

Το σεμινάριο εστιάζει στη βασική τεχνική του οργάνου, με βασικό άξονα το ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονική συνοδεία, όπως εκφράζεται στα εκάστοτε μουσικά γεωγραφικά ιδιώματα.
Ο Νίκος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1985. Αποφοίτησε από το μουσικό σχολείο της ίδιας πόλης το 2003. Πήρε το πτυχίο του στην ΄Αρμονία΄ (Άριστα,2005) και την ΄Αντίστιξη΄ (Λίαν καλώς, 2007) από το Εθνικό Ωδείο και στην ΄Φούγκα΄ (Άριστα,2010) από το Ωδείο Δυτικής Ελλαδας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011).
Έχει μελετήσει παραδοσιακή μουσική και θεωρία μακάμ με τον Χρίστο Τσιαμούλη στο Ωδειο Αθηνών. Λάφτα (πολίτικο λαούτο) με τον Νίκο Μέρμηγκα και τον Περικλή Παπαπετρόπουλο. Στεριανό/νησιώτικο λαούτο με τον Χρήστο Ζώτο, Kώστα Σιδερή, Γιώργο Παπαιωάννου και λαική-ρεμπέτικη κιθάρα με τον Ξενοφώντα Πούλο. Επιπλέον έχει μελετήσει πιάνο και κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, αμφότερα στο επίπεδο ΄μέσης΄.
Έχει υπάρξει μέλος πολλών ορχηστρών σε συγκροτήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών. Με αυτά έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ευρώπη.
Δίδαξε λαούτο τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Από το 2010 διδάσκει λαούτο στο Ωδείο Αθηνών και είναι μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του ωδείου απο το 2008. Από τον Σεπτέμβρη του 2011-2014 δίδαξε πολίτικο και στεριανό λαούτο στα σεμινάρια του Σωματείου των Φίλων του Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα και από το 2015 έως σήμερα διδάσκει στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”. Συμμετείχε ως καθηγητής στη ΄Μουσική Σύναξη στον Ταύγετο΄ (2011,2013,2014) με σεμινάριο στεριανού/νησιώτικου λαούτου.
Την άνοιξη του 2018 σε συνεργασία με το Tμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, πραγματοποίησε τρεις κύκλους σεμιναρίων με θέμα το στεριανό/νησιώτικο λαούτο.
Η αρμονική συνοδεία της τροπικής μουσικής είναι ένα πεδίο πάνω στο οποίο διαρκώς εργάζεται και διδάσκει αδιαλείπτως από το 2014.
Αρχές του 2011 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «δέκα μουσικά διηγήματα». Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της στεριανής κομπανίας ΄Κυρατζήδες΄ και της μουσικής ομάδας ΄dorόs΄ που αποδίδει πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των μελών της, οι οποίες αποτυπώνονται στο ομώνυμο cd που κυκλοφόρησε το 2014.

Βαγγέλης Καρίπης – Σεμινάριο παραδοσιακών κρουστών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Ασχολείται από μικρός με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σπουδάζοντας ούτι και Βυζαντινή μουσική. Ξεκίνησε την πορεία του στον κόσμο των κρουστών, αυτοδίδακτος σε ηλικία 16 ετών.
Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές (Ελευθερία Αρβανιτάκη, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Γιώργος Ανδρέου κ.ά.) σε συναυλίες και διεθνή φεστιβάλ (Womad, Sfinx, Meinz) στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Έχει συνεργαστεί επίσης με σολίστες διεθνούς κύρους σε παραστάσεις και ηχογραφήσεις (Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Αra Dinkjan, Zohar Fresco, Arto Tuncboyaciayan, Theodossi Spasov, Haig Yazdjian κ.ά.)
Ο αριθμός των συμμετοχών του στην Ελληνική δισκογραφία τα τελευταία 8 χρόνια, είναι τεράστιος.
Το 1998 δημιουργούν με τους Πέτρο Κούρτη και Ανδρέα Παπά, το σύνολο κρουστών «ΚΡΟΤΑΛΑ», δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (1999 – 5th World Percussion Festival, Berklee College of Music, Boston / 2003 – Rythmstick Festival, Royal Albert Hall, London).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για ETHNIC κρουστά με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς του χώρου όπως Tricy Sankaran, Joe Santos, Jamey Haddad, Alfredo Reyes, κ.ά.
Έχει εκδώσει δύο album “ΚΡΟΥΣΤΑ” – 1995 σε συνεργασία με τους Ανδρέα Παπά και Γιώργο Γευγελή και “ΚΡΟΤΑΛΑ” – 2002 σε συνεργασία με τους Πέτρο Κούρτη και Ανδρέα Παπά.
Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά σε Μουσικά Γυμνάσια και ωδεία στην Αθήνα.

Μανώλης Πάππος- μπουζούκι

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1963 στον Πειραιά.
Από το 1978 άρχισε να ασχολείται με την λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική μαθαίνοντας μπουζούκι, ούτι και κιθάρα.
Εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός από το 1982, παίζοντας σε κέντρα διασκέδασης και σε συναυλίες, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και σε ηχογραφήσεις δίσκων γνωστών συνθετών και τραγουδιστών.
Έχει συνεργαστεί με το Νίκο Παπάζογλου, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μίκη Θεοδωράκη στην όπερα Λυσιστράτη, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον δίσκο “Τραγούδια για τους μήνες” , ενώ από το 2004 είναι μόνιμος συνεργάτης της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) και του Σταύρου Ξαρχάκου.
Το 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος “ Όσα σου μοιάζουν” (UNIVERSAL), με τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους των Ηλία Κατσούλη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Χρήστου Σπουρδαλάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου και ερμηνεύτρια την Σοφία Παπάζογλου. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος “ Αιγαίο “(PROTASIS), που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν με τον Βασίλη Δρογκάρη για το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη “Αιγαίο Νυν και Αεί”.

Χάρης Λαμπράκης – «ρυθμικός αυτοσχεδιασμός»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους.
Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην εθνομουσικολογία.
Είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τους Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Κώστα Τατσάκη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Αντώνη Απέργη, Bijan Chemirani, Μαρία Σίμογλου και άλλους.
Τα τελευταία 25 χρόνια συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα διοργανώνει και συμμετέχει σε σεμινάρια και masterclasses.

Σοφία Παπάζογλου – «Ο τρόπος και οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού»

Ο τρόπος που τραγουδιέται το λαϊκό τραγούδι είναι μια από τις πιο σπουδαίες παραδόσεις τους τόπου μας κι έχει ως ρίζα του το δημοτικό τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ τραγουδιού που εδραιώθηκε τη δεκαετία του ’50 και το θεωρώ καθαρά ελληνικό. Οι δρόμοι στους οποίους έχουν γραφτεί τα λαϊκά τραγούδια είναι αυτοί που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και οι Άραβες(ουσάκ, χιτζάζ, ραστ, χιτζασκιάρ, σεγκιάχ) αλλά και συγκερασμένοι αφού τα όργανα με τα οποία παίζονται, και κυρίως το μπουζούκι, είναι κι αυτά συγκερασμένα. Στο σεμινάριο θα έχουμε ως στόχο με τραγούδια επιλεγμένα να δούμε τον τρόπο των λαϊκών γυρισμάτων, των γλιστριμάτων (κλισάντο), ηχείων του σώματος που μπαίνουν σε λειτουργία όταν λέμε ένα λαϊκό τραγούδι αλλά και να επεξεργαστούμε και να ξεχωρίσουμε τους τρεις πιο διαδεδομένους λαϊκούς μουσικούς δρόμους(ουσάκ, χιτζάζ, ραστ) και τον τρόπο που τραγουδιούνται.

Η Σοφία Παπάζογλου ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών που είχε χαραγμένες από την παιδική της ηλικία. Έκανε σπουδές φωνητικής στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας με τη Μήδεια Ιασωνίδου, παρακολούθησε σεμινάρια στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά και μαθήματα κινησιολογίας στο εργαστήρι της Μαίρη Τσούτη. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ταξιάρχης Γεωργούλης – Σεμινάριο για Ούτι

Το συγκεκριμένο σεμινάριο πραγματεύεται την έντονη παρουσία και τους τρόπους αξιοποίησης του ουτιού σε όλες τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής μεσογείου και όχι μόνο, ( Ελληνική, Αράβικη,Τούρκικη,Αρμένικη, λαική,έντεχνη και θρησκευτική μουσική ). Θα διδαχθούν τεχνικές καθώς επίσης και υφολογικές λεπτομέρειες του οργάνου μέσα από ένα ευρύ ρεπερτόριο όπου το ούτι αιώνες τώρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1993.Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε στα οκτώ του χρόνια, με το μπουζούκι.
Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και μετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα.Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ουτιού με τον Νίκο Παλαιολόγο.
Μετέπειτα συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος με τον Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Omer Erdogdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly.

Dasho Kurti – Σεμινάριο Ακορντεόν

Στη “Μουσική Σύναξη 2018”, μαζί με τους συμμετέχοντες, θα γίνει προσέγγιση των διαφορετικών στυλ, των δυνατοτήτων του ακορντεόν και συζήτηση για τη μουσική γενικά.
Θα εξηγήσουμε γιατί είναι το ίδιο (αν όχι περισσότερο) σημαντικό, το αριστερό χέρι με το δεξί και άλλα πολλά.
Τέλος, θα υπάρξει μια ενότητα για τον συνοδευτικό ρόλο του ακορντεόν, όταν παίζουμε τραγούδια, με την σύμπραξη της Σοφίας Παπάζογλου.

Ο Dasho Kurti γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας, τον Μάιο του 1972.Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στο Μουσικό Σχολείο της πόλης του. Αργότερα φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία “Onufri”, στα Τίρανα & συνέχισε με Σύνθεση στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η μελέτη της Δυτικής Μουσικής, το Balkan γονίδιο και η ζύμωση του Dasho με την Ελληνική Μουσική (έντεχνη, λαϊκή), τον καθιστούν έναν ξεχωριστό μουσικό, δημιουργό και εκτελεστή του ακορντεόν.

Σάσα Βούλγαρη – «Ρυθμολογία και μουσικότητα στην προφορική αφήγηση»

Με την μέθοδο ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ στην Τεχνική της Έντεχνης Προφορικής Αφήγησης.

Οι λέξεις είναι ήχοι. Ο όποιος συνδυασμός τους δημιουργεί μια «παρτιτούρα». Ο έντεχνος προφορικός αφηγηματικός λόγος εμπεριέχει μουσικότητα.
Ως κοινωνοί του έντεχνου προφορικού λόγου, ο τρόπος που μεταφέρουμε λέξεις = ήχους / νότες, κατά την εκφορά τους στην αφήγηση και μέσα από τα ηχεία του σώματός μας δημιουργεί διαφορετικούς κραδασμούς ανάλογα με την ψυχοσωματική μας κατάσταση, την σωστή αναγνώριση – εκφορά των λέξεων, την λειτουργική απ-εύθυνση ανάλογα με το ακροατήριο και τη συνθήκη. Κατά συνέπεια, ο αφηγητής πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί συνειδητά αυτήν τη γνώση μετατοπίζοντας τη φωνή στα κατάλληλα ηχεία, αλλάζοντας τόνο και χροιά, αναγνωρίζοντας σωστά πως θα εκφέρει το λόγο κατά περίπτωση.
Το συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο στηρίζεται στην αλληλεπίδραση προχωρημένων και αρχαρίων μαθητευομένων ώστε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα ηχεία του σώματος, τον τόνο της φωνής μας, την σωστή αφηγηματική αντιμετώπιση των διαφορετικών αφηγημάτων, τα μελίσματα και τα τραγουδίσματα κατά την αφήγηση.
Θα εργαστούμε πάνω σε προτάσεις της συντονίστριας, αλλά και των συμμετεχόντων ενώ ο ανοιχτός φυσικός χώρος θα μας προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα αφηγηματικών και σωματικών πειραματισμών ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης είναι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα εργαστήρια καθώς και ανοιχτές παρουσιάσεις στο κοινό της διοργάνωσης.

Υποψήφια 2014 & 2015, της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, το μεγαλύτερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον κόσμο.
Πρωτοπόρος της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα, από το 1993, έχει αφηγηθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει δημιουργήσει πολλά πρωτότυπα προγράμματα. Έγινε γνωστή από τις αφήγήσεις της στην τηλεόραση, (ΕΤ1 – 1998: Ψεμματα κι αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια»), και τις σταθερές της εμφανίσεις σε μεγάλα Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας (Κυκλαδικής, Μπενάκη, Γουλανδρή, Θεοχαράκη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, κ.α.).Με σπουδες Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, έχει αναπτύξει τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή που εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία. Το πρόσφατο ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην μετα-μόρφωση της πανάρχαιας τέχνης της έντεχνης προφορικής αφήγησης σε σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης, φιλοσοφίας, αυτογνωσίας, με καινοτόμες εφαρμογές. Έχει συντονίσει Επιμορφώσεις σε Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Κέντρα, κ.α. Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε πολλούς τομείς με ευφάναταστες προτάσεις τόσο στην επιμόρφωση ενηλίκων όσο και σε προγράμματα αφήγησης για όλες τις ηλικίες.

Πάνος Αθανασόπουλος – «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ»

Αν θέλετε να διευρύνετε τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες, µε άσµατα αξιοθέατρα, µε τον χορό αµαγαλµατοποίησης που να τονώνει διάφραγµα, µηρούς και την κοιλιά… αν νοµίζετε πως δεν σας πάει καµµιά µα καµµιά δουλειά, αν µακάµια σύγχρονα τυπου JiZz-JaZz φρεσκασακολοκυθοκορφάδες θέλετε να τολµήσετε, αν έχετε βαρεθεί σαν ρούχο παλιό κάποιο άµοιρο όργανο η την φωνή σας, αν σκέφτεστε να µεταποιηθήτε, την προφορά την σωστή του HoLY sHIT να βρείτε, τότε το καλοκαίρι αυτο ας βρεθούµε στην Αλαγονία, στον Ταύγετο. Εκεί θα εξερευνήσουµε φόρµες έκφρασης εξωστρεφείς µα και υπαινυκτικές, που καθώς το φως τους διαθλάται πάνω στην νεώτερη κοσµική θεατρική ατραξιόν – την αυτοταρίχευση µπροστά σε µιά οθόνη, ένα άλλο καλειδοσκόπιο µια άλλη αρµονία προβάλλει. Ο χρόνος στην σκηνή είναι πυκνός και εκεί είναι η ουσία… Στην παρουσίαση αυτή θα γίνουν ασκήσεις φαντασίας και ύφους τόσο µέσα απο τους ήχους οργάνων µουσικών η µη, όσο και της φωνής και του κορµιού µεσα στον παλµό οιασδήποτε ποίησης, ασκήσεις κριτικής, αµφισβήτησης του βάρους του νοήµατος µιας λέξης, ενός νεύµατος η στίχου, απόπειρες συνθέσεων λόγου,ήχων και εικόνων άσκηση στην µυθοπλαστική αµεσότητα όταν τρίξει το σανίδι πετιέτ’η ποίηση σα φίδι Αυτό που θα εξετάσουµε στην συνάντηση, ειναι η διαφυγή απο τις πεπατηµένες οδούς προσέγγισης της σκηνικής ευτυχίας…ταιριάζει σε ηθοποιούς που αποπειράθηκαν µε την µουσική για να βρεθούν, αλλά φοβήθηκαν και γύρισαν πίσω, σε χορευτές που έσπασαν τουλάχιστον ενα πόδι και ξαναχόρεψαν, σε µουσικούς που κρυφά γράφουν νουβέλλες και ποιήµατα, σε αρχάριους πούχουνε χάρη, σε φτασµένους -πριν απο άλλους- σ΄ενα τέρµα, σ’ενα άκρο : σε αοιδούς του πάλκου, της όπερας,δρόµου, σε δάσκαλους που εδίδασκαν και νόµους δεν εκράτουν, µαγείρους χωρίς τατουάζ, εκπαιδευτές-θεραπευτές που µπλόκαραν και αθλητές περφόρµερζ. αυτό το καλοκαίρι 28/7 µε 4/8, στον Ταύγετο, µε τον Λάµπο Αθνσπλος (ενδέχεται το χρονικό διάστηµα της παρουσίασης να µετακινηθεί η να συντοµεύσει ).

Ο Πάνος Άθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα σ’ ένα φτωχό αλλά λίαν φιλότεχνο περιβάλλον. Ασχολήθηκε επαγγελµατικά µε την γλυπτική, το θέατρο την µουσική. Παίζει κρουστά, πιάνο, κιθάρα, ξύλινα πνευστά. Απο το 1987 ξεκίνησε να εργάζεται στην Όπερα, αρχικά ως χορωδός και αργότερα σαν σολίστας, ερµηνεύοντας ρόλους απο το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο του βαρυτόνου. Εµφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο µουσικής Αθηνών, σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ σε συνεργασία µε εξέχοντες συναδέλφους, µαέστρους και σκηνοθέτες. Αργότερα, σε µιά πολύχρονη εξερεύνηση “ταυτότητας”, συναντήθηκε µε τον κόσµο της παραδοσιακής µούσας αλλά και µε αυτοσχεδιαστές και περφόρµερς του δρόµου. Ετσι βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου παράλληλα µε την µελέτη των lieder του 20ου αιώνα, άρχισε την συγγραφή κειµένων ποιητικών, αλλά και πεζών στα ελληνικά, επινοώντας ένα αµάλγαµα που θα περίκλειε µε µουσική. Εκεί ίδρυσε τους “Μάστερζ οβ δε Στρίνγκζ” ένα κινηµατοθεατρικό ιλλιγγιώδες γκρούπ. Τα ποιήµατά του βραβεύτηκαν στον πρώτο ελληνικό διαγωνισµό Σλάµ ποίησης που έγινε το 2010 στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια εµφανίζεται σε παραγωγές του κλασσικού θεάτρου, Χρεµύλος στον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, στον “Ιούλιο Καίσαρα” του Σαίξπηρ, και από το 2016 έως τώρα στην εντεκάδα του αρχαίου χορού του “Οιδίποδα Τυράννου” στην συµπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου µε το θέατρο Βαχτάγκοφ της Μόσχας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συνεργασία του µε τη Εναλλακτική Λυρική Σκηνή στο έργο « Το Πουλι της Φωτιάς», µια όπερα για παιδιά, σε σκηνοθεσία και µουσική του Θόδωρου Αµπαζή.

Σοφία Κουρτίδου – «Η φωνή ως όργανο. Τεχνολογία και ψυχοακουστική»

Φωνή!Το μοναδικό μουσικό όργανο που το έχουμε πάντα μαζί μας, δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε, δεν χρειάζεται θήκη, αλλαγή χορδών, ούτε έξτρα θέση στο αεροπλάνο! Δεν το επιλέγουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε καινούργιο κι όμως μπορούμε να κάνουμε θαύματα αν μάθουμε να το αξιοποιούμε. Και το μαθαίνουμε όλοι απαραιτήτως γιατί είναι και το μέσο της επικοινωνίας μας. Είμαστε όμως αληθινά εκπαιδευμένοι σε αυτό; Πώς επηρεάζουν οι ήχοι την ψυχολογία μας και η ψυχολογία μας τη φωνή μας; Γιατί να μπορεί ο καθένας να παίζει μόνο με τη δική του φωνή, ή μήπως υπάρχει τρόπος να παίξουμε και με τις φωνές των άλλων; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φωνή σε όλο το φάσμα της και μέσω του live looping δημιουργούμε ολοκληρωμένα μουσικά σύνολα ζωντανά αντικαθιστώντας με αυτήν,αυτό που θα έπαιζαν τα μουσικά όργανα! Μουσική – δημιουργία – επικοινωνία.

Τραγουδοποιός και performer.
Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Teaching Diploma in Popular Music Vocals από το London College of Music.
Δίπλωμα κλασσικής κιθάρας.
Πτυχίο επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Το 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Περιπαθώς και ρουφηχτά” σε δική της μουσική, στίχους και ενορχήστρωση. Το 2014 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο “Εύθραυστο”, που συνοδευόταν από video clips τα οποία συνθέτουν μία ταινία μικρού μήκους. Πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ και μουσικο-θεατρικές παραστάσεις όπως “Fame” , “Ψαρόσουπα” , “Ότι…τίποτα” και έγραψε τη μουσική για θεατρικά έργα όπως “Άμυαλη Βιολέτα” και “Big baby”του Καναδού συγγραφέα Frank Moher.Τα τελευταία χρόνια τοποθετεί την φωνή της ως βασικό όργανο στις συνθέσεις της, εκτελεί και ηχογραφεί ζωντανά, τραγούδια στα οποία με τη φωνή της αντικαθιστά αυτό που θα έπαιζαν τα μουσικά όργανα (live vocal looping).

30/7 “Αδάμ και ρούμπα, μουσική αρραβώνων και διαζυγίων” με τους:
Αντώνη Απέργη, Σεμέλη Παπαβασιλειου και Γιαννη Πατακα

31/7 “Ηarris Lambrakis jazz quartet”
Χαρης Λαμπράκης, Νίκος Σιδηροκαστριτης, Δημήτρης Θεοχάρης, Δημήτρης Τσεκουρας

1/8 Παραδοσιακή συναυλία με τους :
Χάρη Λαμπράκη, Ταξιάρχη Γεωργουλη, Νικόλα Αγγελόπουλο, Βαγγέλη Καρίπη, Παναγιώτη Μάλαμα και Έφη Πολίτη

2/8 “Λαϊκά παραμύθια” με την Σάσα Βούλγαρη Μουσική συνοδεία : Έφη Πολίτη

Λαϊκή συναυλία με τους :
Μανώλη Πάππο, Δημήτρη Λάππα, Φώτη Σιώτα, Dasho Kurti και Σοφία Παπαζογλου

3/8 Παράσταση με την Σοφία Κουρτιδου
Stand up comedy με τον Παναγιώτη Κουδα

4/8 Πάρτυ αποχαιρετισμου με ” Bandita me kopo”

Εργαστήρια Μουσικής Σύναξης 2018 29/7- 4/8

30/7 – 3/8 Νικόλας Αγγελόπουλος:Στεριανο /Νησιώτικο Λαούτο

30 /7 – 3/8 Χάρης Λαμπράκης : “Ρυθμικός αυτοσχεδιασμός”

29/7 – 4/8 Ταξιάρχης Γεωργουλης:Ούτι

29/7 – 2/8 Βαγγέλης Καριπης :Κρουστά

29/7 – 3/8 Σοφία Παπαζογλου :
“Ο τρόπος και οι δρόμοι του λαϊκού τραγουδιού ”

30/7 -3/8 Μανώλης Πάππος:
Μπουζούκι

30/7 – 4/8 Αντώνης Απέργης :
“Το αλφαβητάρι του μουσικού εφευρέτης”

3/8 Φώτης Σιωτας :Βιολί
“Παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εφέ, παραμορφωτικων ήχων και λουπας σε ακουστικά όργανα”

3/8 Δημήτρης Λάππας : Κιθάρα
Ασκήσεις βελτίωσης τεχνικής ,
Αυτοσχεδιασμός κ συνδυασμοί Δυτικής κ ανατολίτικες μουσικής(μακαμ-modes)
Κ τρόπος συνοδείας για ένα κ περισσότερα όργανα Π.χ.φωνη -κιθάρα, μπουζούκι-κιθάρα, δύο κ περισσότερες κιθάρες κτλ..

30/7 – 3/8 Dasho Kurti : Ακορντεόν

3/8-4/8 Σοφία Κουρτιδου:
” Η φωνή ως όργανο. Τεχνολογία και Ψυχοακουστικη ”

1/8 – 4/8 Σάσα Βούλγαρη :
” Ρυθμολογία και μουσικότητα στην προφορική αφήγηση”

29/7-4/8 Παναγιώτης Αθανασοπουλος:
” Η Τέχνη της σκηνής, η Τέχνη της στιγμής”

30/7 – 1/8 Παναγιώτης Κούδας :
” Stand up comedy και κωμική συγγραφή”
2/8-3/8 “Improv” (κωμικοι θεατρικοι αυτοσχεδιασμοι)

«Μουσική Σύναξη 2018- Ταΰγετος- Αλαγονία»: Όλο το πρόγραμμα των σεμιναρίων

Δημοφιλέστερα

To Top