Υγεία

Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα έφτασαν τα πρώτα 2.000 σκευάσματα-Πως χορηγούνται

Ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η χώρα παρέλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών των εταιρειών Regeneron-Roche, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ, ενώ έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Ο Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, δήλωσε σχετικά:

«Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το Ινστιτούτο, έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Οι ασθενείς θα λαμβάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στα νοσοκομεία, καθώς πρόκειται για ενδοφλέβια θεραπεία, με στόχο οι πάσχοντες με κορωνοϊό, να μην διασωληνωθούν και άρα, να μην κινδυνεύσουν.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία της χώρας.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Στην Ελλάδα έφτασαν τα πρώτα 2.000 σκευάσματα-Πως χορηγούνται

Δημοφιλέστερα

To Top