ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: “Ο Απρίλιος ο πιο καθοριστικός μήνας-Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!”

Με επισημάνσεις για την κρισιμότητα του Απριλίου, ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για όσους βοηθούν στη μάχη με τον κορονοϊό αλλά και ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή,

Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν «πρώτο απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας» του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε,”Όσα προηγήθηκαν, κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο, τολμηρά μέτρα αλλά και τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη. «Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία, τονίζοντας: «Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες σαν αυτές, θα επιμείνω σε αυτή τη δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε απολυταρχικό περιορισμό, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος ψέματα και φήμες, και ο ιός της παραπλάνησης μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με τον covid».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα βήμα μπροστά, με κάμπάνια ενημέρωσης και πρώτα μέτρα στήριξης και μάλιστα όχι σε «ουδέτερη στιγμή», καθώς στον Έβρο και το Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο προστασίας συνόρων από εισβολή μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία, μάχη που τελικά κερδήθηκε.

“Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τρομακτικές εμπειρίες της Ιταλίας ή της Ισπανίας και άλλων χωρών, αλλά όχι χωρίς κόστος”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πήραμε πρωτόγνωρα μέτρα με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία».

“Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία στήριξε τα μέτρα, ευχαριστώ και από εδώ τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να επιβάλλουν προσωπικούς περιορισμούς για να προστατεύσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανθρώώπινης ζωής”, τόνισε.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται και την κούραση των πολιτών, την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο.

Η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος, ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις ημέρες του Πάσχα, στέλνοντας το μήνυμα «μένουμε σπίτι». “Το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης και της ζωής, ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» είπε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να λάβει κι άλλα μέτρα αλλά θα προτιμούσε να τα αποφύγει. Όπως είπε:

«Έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε»

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο συναίσθημα των πολιτών στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που γίνεται για να μείνουν σπίτι.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κλείνω με μία αναφορά του Γάλλου ιστορικού, Ζαν ντε Λιμό, ο οποίος έγραψε για τον φόβο στις επιδημίες. ‘Σε αυτές τις συνθήκες συνθλίβεται η έννοια του μέσου ανθρώπου. Και τότε μόνο δύο πράγματα μπορεί να είσαι: ή αδρανής ή ηρωικός’. Τίποτα άλλο. Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν απαντάμε, αποφασίζοντας να αρθούμε πάνω από τον προσωπικό μας μέσο όρο για να τον πάμε ακόμη ψηλότερα όταν αυτή η μάχη γίνει παρελθόν. Μέχρι τότε, μένουμε σπίτι. Σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν, όμως, να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».

To Top