ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% από φέτος τον Αύγουστο

Με έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις και την προσέλκυση επενδύσεων η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιφύλασσε μία έκπληξη και συγκεκριμένα την εφαρμογή ένα χρόνο νωρίτερα της δέσμευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

“Αθετώ τη δέσμευση μου, οι σημαντικές μειώσεις δε θα έρθουν από το 2020 αλλά ξεκινούν από εφέτος, από το 2019. Πείτε το και μία κωλοτούμπα από την ανάποδη” είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο και θέλοντας εμμέσως πλην σαφώς να προκαλέσει συγκρίσεις με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

“Γίνονται τελικά και θετικές κυβερνητικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει σχέδιο, αξιοπιστία και σοβαρότητα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. “Ο,τι είπαμε θα το κάνουμε” τόνισε εξάλλου και μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα, όχι όμως στο παρελθόν.

Όπως εξήγησε η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος τον Αυγουστο σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

– Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το ίδιο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη βελτίωση της ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με στόχο να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Συγκεκριμένα:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

– Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο,.

Θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρχει μία τέτοια ρύθμιση, προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης καλώντας τους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν, να υποβάλλουν αιτήσεις.

Ιδιωτικοποίηση δικτύων της ΔΕΗ όπου χρειαστεί

“Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοι μας και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ότι όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, καθώς και ότι αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Ανακοίνωσε επίσης την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικων Πετρελαίων.

Είπε ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. “Η επένδυση στο Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας”, δήλωσε.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το 2020

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Άλλες προγραμματικές δηλώσεις:

-Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης.

Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν εκτός αστικού ιστού. Το κτίσμα κατεδαφίζεται και στη θέση του δημιουργείται πάρκο

Μέχρι το τέλος του έτους θα προσληφθούν 1500 αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ η οποία επανασυστήνεται

-Προσλαμβάνουμε άμεσα 2.000 γιατρούς και κυρίως νοσηλευτές

-Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

-Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

-Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη

-Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο

-Επιστροφή της υπογραφής στους γενικούς διευθυντές, στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους

-Ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός, θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα

-Η Προεδρία της Κυβέρνησης θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο μέσω ηλεκτρονικού συστήματος όπως σε κάθε προηγμένο δυτικό κράτος.

Ότι είπαμε θα το κάνουμε. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Διαρκής στόχος μας η ανάπτυξη. Η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική

Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή.

Πηγή:News247.gr

To Top