ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mητσοτάκης: “Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής”

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ότι σχεδιάζει πιστοληπτική γραμμή άρα νέο μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Alpha άδειαζε τον υποψήφιο βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, που είχε κάνει τις σχετικές δηλώσεις, θέλοντας να βάλει οριστικό τέλος στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020. Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής”

Τον κ.Παπαδημητρίου είχαν αδειάσει νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ουδέποτε έχει μιλήσει για πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ και εννέα ακόμα δημοσιογράφων του καναλιού της Κάντζας, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα εθνικά ζητήματα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική αλλά και για θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και η Δικαιοσύνη. Στο στούντιο βρέθηκαν 9 ακόμα διαπιστευμένοι συντάκτες για όλα τα βασικά υπουργεία και συγκεκριμένα οι: Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστας Σαρικάς (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλης Δουράκης (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρος Καρσιώτης (τομέας Ασφάλειας) και Χρύσανθος Κοσελόγλους (Πολιτικό).

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομία, δείχνοντας όμως εξαρχής ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποκλίνει από τη λογική πως δε θα δώσει υποσχέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Επέμεινε βέβαια στην ατζέντα μείωσης των φόρων, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση εξάλλου είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη. Αλλά ταυτόχρονα είπε ότι θα δοθεί ένα μόνιμο επίδομα στήριξης στους συνταξιούχους από το Δεκέμβριο του 2020 (καθώς εφέτος έχει ήδη δοθεί και δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όπως εξήγησε), εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, εκτιμώντας ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4% είναι εφικτός.

Για τα εργασιακά

Δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του όσον αφορά τα εργασιακά. “Δεν είμαι διατεθειμένος να απαντώ σε μία προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να βάζει στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει”, ειπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι μίλησε για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία, φέρνοντας ξανά το παράδειγμα της Παπαστράτος. Εκτίμησε δε ότι εφόσον υπάρχει “δυνατό επιχειρησιακό σωματείο” και καλή κλαδική σύμβαση, δεν υπάρχει φόβος εκβιασμών από την πλευρά των εργοδοτών, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι μία τέτοια σύμβαση υπογράφεται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και πρόσθεσε: “Εαν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι, εάν δεν ήταν ευχαριστημένοι δεν θα υπέγραφαν”. Έφερε δε ως παράδειγμα την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποια εφαρμόζεται σε όλο τον κλάδο.

«Ζητώ ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, «θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική (…) Η μόνη σίγουρη λύση είναι μια ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία», ώστε να εξασφαλιστεί ορίζοντας τετραετίας για την κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τις αλλαγές στη φορολογία

Οι μειώσεις των φόρων θα αρχίσουν από 1/1/2020 και θα συνεχιστούν σε βάθος τετραετίας, είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική των υπερ-πλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος προανήγγειλε και στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε διάφορους τομείς. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο παρελθόν βοήθησε στην φορολογική συμμόρφωση, παρατήρησε. «Ήδη φαίνεται πως έχουμε μπει στις αγορές (…) αυτή είναι η εικόνα μετά τις ευρωεκλογές. Οι αγορές, πρώτες και πιο καχύποπτες» φαίνεται να έχουν στραφεί προς την Ελλάδα, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι το δεκαετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει τις εκλογές, κάτι λέει». Ερωτηθείς για το αν συμβασιούχοι, γενικοί γραμματείς ή υπάλληλοι ΔΕΚΟ κινδυνεύουν αν βρεθούν «εκτός» απάντησε: «Δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε αβέρτα συμβασιούχους και να τους “κλείνουμε το μάτι” (…) Δεν γίνονται προσλήψεις εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε (…) Εγώ δεν τις έχω δει τις 19.000 για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσίπρας». Κατά τον ίδιο, το ελληνικό δημόσιο μεγαλώνει σήμερα αλλά όχι απαραίτητα με τρόπο ορθολογικό. Οι γενικοί γραμματείς θα μειωθούν και θα καθοριστεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έκανε «κωλοτούμπα» τον Ιούλιο του 2015, ζημιώνοντας την ελληνική οικονομία. Για το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε πως το μείγμα πολιτικής του αποτελούνταν από 82% φόρους.

Για την «13η σύνταξη»

«Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα στο τέλος κάθε έτους εφόσον οι συνθήκες μας το επιτρέπουν (…) αυτή είναι η πρόθεσή μου (…) Είμαι απολύτως ειλικρινής, ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος (…) Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο του 4%». Ερωτηθείς για την «7ημερη εργασία» απάντησε: «μίλησα για επταήμερη λειτουργία όχι εργασία», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα fake news.

Για τον ποινικό κώδικα

Ο ίδιος προανήγγειλε «σημειακές παρεμβάσεις» στον ποινικό κώδικα, ειδικά στα άρθρα που αφορούν σε καταδικασμένους τρομοκράτες. «Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν. Θα επανέλθουμε στο παρελθόν», διαβεβαίωσε, ανακοινώνοντας ότι οι φυλακές θα περάσουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επιχείρημα τους θανάτους κρατουμένων και την αδυναμία του Δικαιοσύνης να επιβάλλει την τάξη στις φυλακές.

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού – δημόσιου τομέα στην Υγεία

Για την προοπτική «ιδιωτών μάνατζερ» στα νοσοκομεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τα νοσοκομεία χρειάζονται την τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα από το παρελθόν. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ελεγκτικού πλαισίου ώστε να μην δημιουργείται μία τεχνητή ζήτηση. «Δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν γιατροί που υπερ-συνταγογραφούν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έλεγχο όσων ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ζημιώνοντας το κράτος. Μίλησε δε για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων για διάφορους τύπους καρκίνου και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το «εισιτήριο» στα νοσοκομεία.

Για τις αλλαγές στην Παιδεία και το άσυλο

«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο καθώς σήμερα τα πανεπιστήμια (…) έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και καταφύγια μπαχαλάκηδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Στο παλιό κτίριο του πολυτεχνείου υπάρχουν χώροι που αποτελούν εργαστήρια κατασκευής μολότοφ (…) θεωρείται λογικό να υπάρχει αυτή η κατάσταση;» «Ποιοι κάνουν καταλήψεις στα πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε. «Σίγουρα δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών (…) που θέλουν να εισπράττουν γνώση. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές (…) Η ελληνική κοινωνία είναι υπερβολικά ώριμη για να δεχθεί το αυτονόητο», σχολίασε. «Έχει να κάνει με την επανάσταση του αυτονόητου, έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι καθυστερήσαμε και πρέπει να υλοποιήσουμε». «Δεν θα διστάσω να σας πω ότι και εμείς κάναμε “εκπτώσεις” στα θέματα αυτά», παραδέχθηκε ο κ. Μητοστάκης που εκτιμά ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ιστορία έχει “γράψει” ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε “όχι” απειλώντας με βέτο, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε “ναι”», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι παραχωρεί την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Όσο για τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, επισήμανε πως έχουν δημοσιευτεί εδώ και χρόνια στον ελληνικό τύπο και τις ανακάλυψαν τώρα κάποια «λαγωνικά». Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν εξήγησε ποτέ για αυτή η “σπουδή” να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα» ούτε έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες πως πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών «κρύφτηκε κάποια άλλη συναλλαγή». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε απόσπασμα βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα, όπου καταγράφεται ότι κ. Γιούνκερ, το 2015 είχε υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα βοήθεια στην οικονομία, αν λυθεί το Μακεδονικό. «Είναι μία διεθνής συμφωνία, δεν ακυρώνεται. Δεν αφήνει περιθώρια», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δυστυχώς η συμφωνία κυρώθηκε (…) “εξαγοράστηκαν” βουλευτές με πολιτικά χαρτοφυλάκια που έγιναν υπουργοί την “επόμενη ημέρα” και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα “σπασμένα”», σχολίασε, αναφερόμενος σε εταιρείες και προϊόντα που λανσάρουν «μακεδονικά» αγαθά και υπηρεσίες.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έχει αποφασίσει για τους επικεφαλής όλων των υπουργείων αλλά δεν τους ανακοίνωσε στο πλατό, καθώς προτιμά να πάρει πρώτα την εντολή από τον ελληνικό λαό. «Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν από την Ευρώπη και άνθρωποι που θα έρθουν από την αγορά. Θα είναι μια κυβέρνηση διαφορετική από τις κυβερνήσεις που έχετε δει μέχρι σήμερα.Προς Θεού, αυτό μην το εκλάβετε ως μια ένδειξη αλαζονείας, ή προεξόφληση αποτελέσματος. Έχω υποχρέωση ως εν δυνάμει πρωθυπουργός να είμαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα.»

Πηγή: www.lifo.gr/ και Νews247.gr

Δημοφιλέστερα

To Top