MESSINIA PLUS

Μικρομάνη: Εντυπωσιακή η “Γιορτή Μούστου” με πάτημα σταφυλιών, πετιμέζι και κεράσματα από τις γυναίκες του χωριού

Η πλατεία της Μικρομάνης γέμισε παράδοση και άρωμα μούστου – Επιτυχημένη κι αυτή η “Βόλτα στο χωριό” από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Η Μικρομάνη ζωντάνεψε το βράδυ της Παρασκευής 29 Αυγούστου, καθώς η πλατεία του χωριού κατακλύστηκε από κόσμο για τη «Γιορτή Μούστου», μια εκδήλωση που συνδύασε παράδοση, γεύση και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το πάτημα των σταφυλιών, το μακινάρισμα της σταφίδας «όπως παλιά» και όλη τη διαδικασία παραγωγής πετιμεζιού. Το σκηνικό θύμιζε εποχές που οι γιορτές του τρύγου ήταν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

mikromanh-DSC-0180

mikromanh-DSC-0181

mikromanh-DSC-0182

mikromanh-DSC-0183

mikromanh-DSC-0184

mikromanh-DSC-0186

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ομιλία του σπουδαστή Οινολογίας Γιώργου Σάμιτα, ο οποίος ανέλυσε τη σημασία του μούστου και την παρουσία του στην παράδοση και τη σύγχρονη οινοποιία.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης και τον Σύλλογο Απανταχού Μικρομαναίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόσφερε πλούσια κεράσματα με φαγητά και γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού.

Με συντονιστή τον Νίκο Κισκήρα, η «Γιορτή Μούστου» απέδειξε ότι οι παραδόσεις όχι μόνο διατηρούνται, αλλά μπορούν να γίνουν αφορμή για εξωστρέφεια και γιορτή, χαρίζοντας ζωντάνια και χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι οικοδεσπότες έδωσαν αναμνηστικά δώρα στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, στον Πρόεδρο της ΚΑΚ Γιάννη Δούβα και στον Δημοτικό σύμβουλο, εντεταλμένο του χωριού, Γιάννη Αναζίκο.

mikromanh-DSC-0190

mikromanh-DSC-0191

mikromanh-DSC-0192

mikromanh-DSC-0193

mikromanh-DSC-0194

mikromanh-DSC-0196

mikromanh-DSC-0197

Η πλατεία της Μικρομάνης έσφυζε από ζωή το βράδυ της Παρασκευής 29 Αυγούστου, καθώς η «Γιορτή Μούστου» έφερε ντόπιους και επισκέπτες κοντά σε μια παράδοση που αναβιώνει με μεράκι. Το άρωμα του φρεσκοπατημένου σταφυλιού ανακατευόταν με τις μυρωδιές από τα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής και νοσταλγίας.

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενθουσιασμό το πάτημα των σταφυλιών, το μακινάρισμα της σταφίδας όπως γινόταν παλιά, αλλά και όλη τη διαδικασία παραγωγής του πετιμεζιού. Οι πιο νέοι έβλεπαν για πρώτη φορά τις σκηνές, ενώ οι παλαιότεροι χαμογελούσαν αναγνωρίζοντας εικόνες της δικής τους νιότης.

mikromanh-DSC-0178

mikromanh-DSC-0179

mikromanh-DSC-0187

mikromanh-DSC-0188

mikromanh-DSC-0189

mikromanh-DSC-0198

mikromanh-DSC-0199

mikromanh-DSC-0200

mikromanh-DSC-0201

mikromanh-DSC-0202

mikromanh-DSC-0203

mikromanh-DSC-0204

mikromanh-DSC-0205

mikromanh-DSC-0206

mikromanh-DSC-0207

mikromanh-DSC-0208

mikromanh-DSC-0209

mikromanh-DSC-0210

mikromanh-DSC-0211

mikromanh-DSC-0212

mikromanh-DSC-0213

mikromanh-DSC-0214

mikromanh-DSC-0215

mikromanh-DSC-0216

mikromanh-DSC-0217

mikromanh-DSC-0218

mikromanh-DSC-0219

mikromanh-DSC-0220

mikromanh-DSC-0221

mikromanh-DSC-0222

mikromanh-DSC-0223

mikromanh-DSC-0224

mikromanh-DSC-0225

mikromanh-DSC-0226

mikromanh-DSC-0227

mikromanh-DSC-0228

mikromanh-DSC-0229

mikromanh-DSC-0230

mikromanh-DSC-0231

mikromanh-DSC-0232

mikromanh-DSC-0233

mikromanh-DSC-0234

mikromanh-DSC-0235

mikromanh-DSC-0236

mikromanh-DSC-0237

Ο Γιώργος Σάμιτας

mikromanh-DSC-0238

mikromanh-DSC-0239

mikromanh-DSC-0240

mikromanh-DSC-0241

mikromanh-DSC-0242

mikromanh-DSC-0243

mikromanh-DSC-0244

mikromanh-DSC-0245

mikromanh-DSC-0246

mikromanh-DSC-0247

mikromanh-DSC-0248

mikromanh-DSC-0249

mikromanh-DSC-0250

mikromanh-DSC-0251

mikromanh-DSC-0254

mikromanh-DSC-0255

mikromanh-DSC-0256

mikromanh-DSC-0257

mikromanh-DSC-0258

mikromanh-DSC-0259

mikromanh-DSC-0260

mikromanh-DSC-0261

mikromanh-DSC-0262

mikromanh-DSC-0263

mikromanh-IMG-2784

mikromanh-IMG-2786

mikromanh-IMG-2787

mikromanh-IMG-2788

mikromanh-IMG-2789

mikromanh-IMG-2792

mikromanh-IMG-2794

mikromanh-IMG-2798

mikromanh-IMG-2800

mikromanh-IMG-2802

mikromanh-IMG-2804

mikromanh-IMG-2806

mikromanh-IMG-2810

mikromanh-IMG-2812

To Top