Διατροφή

Μια γιορτή για τη Μεσογειακή διατροφή στο πάρκο της Καλαμάτας

Γονείς και παιδιά συμμετείχαν σε μια μοναδική βιωματική δράση με στόχο την εκπαίδευση, τη διασκέδαση και την ενίσχυση της σχέσης τους με τις αξίες της υγιεινής διατροφής

Με κέφι, χαμόγελα και εξαιρετική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου στο Δημοτικό πάρκο ΟΣΕ της Καλαμάτας μια ξεχωριστή βιωματική δράση αφιερωμένη στη διατροφή, στο πλαίσιο της συνέργειας με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή – Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 (TTM 2025). Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία για γονείς και παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής, μέσα από δημιουργικά, εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά εργαστήρια.

Η πρωτοβουλία, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης, Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, είχε στόχο να φέρει τη γνώση μέσα από την πράξη και τη συμμετοχή. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες πέρασαν τρεις δημιουργικές ώρες στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του πάρκου, με τη στήριξη εξειδικευμένων επαγγελματιών από τον χώρο της διατροφής και της εστίασης.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια παρασκευής υγιεινών και εύκολων σνακ με τοπικά προϊόντα, διαδραστικές συζητήσεις και ερωταπαντήσεις με φοιτητές, σεφ και παραγωγούς. Μέσα από το εργαστήριο «Ετικέτες – Διαβάζω τις Ετικέτες», τα παιδιά και οι γονείς έμαθαν πώς να αναγνωρίζουν και να ερμηνεύουν σωστά τις πληροφορίες που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

SEMDSC-0214

SEMDSC-0215

SEMDSC-0216

SEMDSC-0217

SEMDSC-0218

SEMDSC-0219

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η κατασκευή του “πιάτου υγιεινής διατροφής”, όπου οι μικροί συμμετέχοντες, με τη χρήση χαρτονιών ή ψηφιακών μέσων, δημιούργησαν τη δική τους οπτική αναπαράσταση ενός ισορροπημένου γεύματος. Επιπλέον, διανεμήθηκαν εργαλειοθήκες “Τροφή Για Δράση”, με εκπαιδευτικό υλικό, τόσο έντυπο όσο και ψηφιακό, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.

Η δράση περιλάμβανε και παιχνίδια γνώσεων και φυσικής δραστηριότητας, που στόχο είχαν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με την εκπαίδευση. Τα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι «Τυφλόμυγα τροφίμων», προσπαθώντας να αναγνωρίσουν γεύσεις και αρώματα, ενώ το quiz “Ναι ή Όχι” ενεργοποίησε τη φαντασία και τις γνώσεις τους γύρω από τη διατροφή. Στο παιχνίδι «Πόσο ενυδατωμένος είσαι;» παρατηρούσαν τη χρωματική κλίμακα για να μάθουν τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια δύναμης και αλτικότητας με τη χρήση ειδικών οργάνων, όπως χειροδυναμόμετρο και optojump, προκαλώντας ενθουσιασμό στα παιδιά.

SEMDSC-0209

SEMDSC-0210

SEMDSC-0211

SEMDSC-0212

SEMDSC-0213

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η αξιολόγηση μυϊκού και λιπώδους ιστού, καθώς και της ενυδάτωσης, μέσω μηχανήματος βιοηλεκτρικής εμπέδησης, δίνοντας στους γονείς χρήσιμες πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση των παιδιών τους.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ενώ παρόντες ήταν μέλη του ΣΕΜ και του Forum Messinia. Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, ο Καθηγητής Διατροφολογίας Γιώργος Παντουτσόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου. Την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης παρείχε το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.

SEMDSC-0223

SEMDSC-0224

SEMDSC-0225

SEMDSC-0226

SEMDSC-0227

Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η γνώση και η ψυχαγωγία μπορούν να συνδυαστούν, καλλιεργώντας από μικρή ηλικία συνήθειες που προάγουν την υγεία και την ευεξία. Όπως τονίστηκε, παρόμοιες εκδηλώσεις πρόκειται να συνεχιστούν και στα σχολεία της Καλαμάτας, με στόχο να φέρουν ακόμη περισσότερα παιδιά κοντά στις αξίες της Μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του πολιτισμού και της ταυτότητας της Μεσσηνίας.

SEMIMG-2413

SEMIMG-2414

SEMIMG-2415

SEMIMG-2416

SEMIMG-2417

SEMIMG-2418

SEMIMG-2419

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του Tomorrow Tastes Mediterranean 2025, μιας συνεργασίας του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera – πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης – που στοχεύει στη διάδοση και την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής διεθνώς, μέσα από την εκπαίδευση, τη γαστρονομία και την κοινωνική συμμετοχή.

SEMDSC-0220

SEMDSC-0221

SEMDSC-0222

SEMDSC-0228

SEMDSC-0229

SEMDSC-0230

SEMDSC-0231

SEMDSC-0232

SEMDSC-0235

SEMDSC-0236

SEMDSC-0237

SEMDSC-0238

SEMDSC-0239

SEMDSC-0240

SEMDSC-0241

SEMDSC-0242

SEMDSC-0243

SEMDSC-0244

SEMDSC-0245

SEMDSC-0246

SEMDSC-0247

SEMDSC-0248

SEMDSC-0249

SEMDSC-0250

SEMDSC-0251

SEMDSC-0252

SEMDSC-0253

SEMDSC-0254

SEMDSC-0255

SEMDSC-0256

SEMDSC-0257

SEMDSC-0258

SEMDSC-0259

SEMDSC-0260

SEMDSC-0261

SEMDSC-0262

SEMDSC-0263

SEMDSC-0264

SEMDSC-0265

SEMDSC-0266

SEMDSC-0267

SEMDSC-0268

SEMDSC-0269

SEMDSC-0270

SEMDSC-0271

SEMDSC-0272

SEMDSC-0273

SEMDSC-0274

SEMDSC-0275

SEMDSC-0276

SEMDSC-0277

SEMDSC-0278

SEMDSC-0279

SEMDSC-0280

SEMDSC-0281

SEMDSC-0282

SEMDSC-0283

SEMDSC-0284

SEMDSC-0285

SEMDSC-0286

SEMDSC-0287

SEMDSC-0289

SEMDSC-0290

SEMDSC-0291

SEMDSC-0292

SEMDSC-0293

SEMDSC-0294

SEMDSC-0295

SEMDSC-0296

SEMDSC-0297

SEMDSC-0298

SEMDSC-0299

SEMDSC-0300

SEMDSC-0301

SEMDSC-0302

SEMDSC-0303

SEMDSC-0304

SEMDSC-0305

SEMIMG-2408

SEMIMG-2409

SEMIMG-2410

SEMIMG-2411

SEMIMG-2412

To Top