Γονείς και παιδιά συμμετείχαν σε μια μοναδική βιωματική δράση με στόχο την εκπαίδευση, τη διασκέδαση και την ενίσχυση της σχέσης τους με τις αξίες της υγιεινής διατροφής
Με κέφι, χαμόγελα και εξαιρετική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου στο Δημοτικό πάρκο ΟΣΕ της Καλαμάτας μια ξεχωριστή βιωματική δράση αφιερωμένη στη διατροφή, στο πλαίσιο της συνέργειας με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή – Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 (TTM 2025). Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία για γονείς και παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής, μέσα από δημιουργικά, εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά εργαστήρια.
Η πρωτοβουλία, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης, Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, είχε στόχο να φέρει τη γνώση μέσα από την πράξη και τη συμμετοχή. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες πέρασαν τρεις δημιουργικές ώρες στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του πάρκου, με τη στήριξη εξειδικευμένων επαγγελματιών από τον χώρο της διατροφής και της εστίασης.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια παρασκευής υγιεινών και εύκολων σνακ με τοπικά προϊόντα, διαδραστικές συζητήσεις και ερωταπαντήσεις με φοιτητές, σεφ και παραγωγούς. Μέσα από το εργαστήριο «Ετικέτες – Διαβάζω τις Ετικέτες», τα παιδιά και οι γονείς έμαθαν πώς να αναγνωρίζουν και να ερμηνεύουν σωστά τις πληροφορίες που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα.
Ιδιαίτερη απήχηση είχε η κατασκευή του “πιάτου υγιεινής διατροφής”, όπου οι μικροί συμμετέχοντες, με τη χρήση χαρτονιών ή ψηφιακών μέσων, δημιούργησαν τη δική τους οπτική αναπαράσταση ενός ισορροπημένου γεύματος. Επιπλέον, διανεμήθηκαν εργαλειοθήκες “Τροφή Για Δράση”, με εκπαιδευτικό υλικό, τόσο έντυπο όσο και ψηφιακό, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.
Η δράση περιλάμβανε και παιχνίδια γνώσεων και φυσικής δραστηριότητας, που στόχο είχαν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με την εκπαίδευση. Τα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι «Τυφλόμυγα τροφίμων», προσπαθώντας να αναγνωρίσουν γεύσεις και αρώματα, ενώ το quiz “Ναι ή Όχι” ενεργοποίησε τη φαντασία και τις γνώσεις τους γύρω από τη διατροφή. Στο παιχνίδι «Πόσο ενυδατωμένος είσαι;» παρατηρούσαν τη χρωματική κλίμακα για να μάθουν τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια δύναμης και αλτικότητας με τη χρήση ειδικών οργάνων, όπως χειροδυναμόμετρο και optojump, προκαλώντας ενθουσιασμό στα παιδιά.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η αξιολόγηση μυϊκού και λιπώδους ιστού, καθώς και της ενυδάτωσης, μέσω μηχανήματος βιοηλεκτρικής εμπέδησης, δίνοντας στους γονείς χρήσιμες πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση των παιδιών τους.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ενώ παρόντες ήταν μέλη του ΣΕΜ και του Forum Messinia. Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, ο Καθηγητής Διατροφολογίας Γιώργος Παντουτσόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου. Την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης παρείχε το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.
Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η γνώση και η ψυχαγωγία μπορούν να συνδυαστούν, καλλιεργώντας από μικρή ηλικία συνήθειες που προάγουν την υγεία και την ευεξία. Όπως τονίστηκε, παρόμοιες εκδηλώσεις πρόκειται να συνεχιστούν και στα σχολεία της Καλαμάτας, με στόχο να φέρουν ακόμη περισσότερα παιδιά κοντά στις αξίες της Μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του πολιτισμού και της ταυτότητας της Μεσσηνίας.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του Tomorrow Tastes Mediterranean 2025, μιας συνεργασίας του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera – πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης – που στοχεύει στη διάδοση και την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής διεθνώς, μέσα από την εκπαίδευση, τη γαστρονομία και την κοινωνική συμμετοχή.




















































































































