ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μεγάλες τιμές και αναγνώριση κηδεύτηκε ο Γιώργος Μπίζος στην Αφρική

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ, ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

Η Νότια Αφρική την Πέμπτη αποχαιρέτισε τον Μεσσήνιο Γιώργο Μπίζο, τον «ήρωα» δικηγόρο κατά του Απαρτχάιντ που εκπροσώπησε τον Νέλσον Μαντέλα στη δίκη του για προδοσία, σε μια κηδεία του κράτους που έζησε για πολλά χρόνια, γεμάτη συναισθηματικά αφιερώματα. Ο Μπίζος, ένας σεβαστός, απλός χαρακτήρας, πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα φυσικών αιτιών σε ηλικία 92 ετών.

Το φέρετρο με τη σημαία του κράτους μεταφέρθηκε από έναν ελληνικό καθεδρικό ναό σε μια αίθουσα της κοινότητας από στρατιωτικούς, με τον Πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα να παρευρίσκεται, πριν οδηγηθεί σε νεκροταφείο, με μια τελετουργική στρατιωτική μεταφορά, όπως γίνεται σε σπουδαίους άνδρες και πολιτικούς!

Οι ομιλητές πριν από μια μικρή συγκέντρωση οικογένειας και άλλων αξιωματούχων – λόγω περιορισμών του κοροναϊού – αποτίμησαν φόρο τιμής στον άντρα που έγινε προσωπικός φίλος του Μαντέλα και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Ραμαφόζα περιέγραψε τον Μπίζο ως «ήρωα», «εραστή της ελευθερίας» και τον παρομοίωσε με ένα «δέντρο baobab».
“Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και επίσης να αποχαιρετήσουμε έναν τιτάνα του νομικού επαγγέλματος του οποίου η υπεράσπιση του σκοπού της δικαιοσύνης ήταν εξίσου επίμονη και ήταν δια βίου”, δήλωσε ο Ραμαφόζα.

Στο αποκορύφωμα της εποχής του Απαρτχάιντ, ο Μπίζος εξασφάλισε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Μαντέλα και άλλους που πολεμούν τον κανόνα της λευκής μειονότητας στο ορόσημο της δίκης Ριβόνια το 1964.

Ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν και απέφυγαν τη θανατική ποινή και, αντίθετα, έδωσαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης – μια ετυμηγορία που τους μετέτρεψε στη ζωντανή ενσωμάτωση του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Το «Patriot» αρνήθηκε την ιθαγένεια

Ο Μπίζος έφτασε στη Νότιο Αφρική ως 13χρονος πρόσφυγας πολέμου από την Ελλάδα και εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος.

Σε μια μακρά καριέρα, εκπροσώπησε μια σειρά ακτιβιστών ενάντια στο καθεστώς των λευκών μειονοτήτων και αργότερα βοήθησε στην εκπόνηση του συντάγματος της μετα-απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, αγωνίστηκε για την απόκτηση υπηκοότητας της Νότιας Αφρικής – χάρη στον ακτιβισμό του ενάντια στο καθεστώς των λευκών μειονοτήτων.

“Η κυβέρνηση του απαρτχάιντ τον τιμώρησε σοβαρά, αρνούμενη την υπηκοότητά του για πάνω από τρεις δεκαετίες και εκεί ζούσε ανιθαγενής σε μια χώρα που είχε υιοθετήσει”, δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόζα.

Το καθεστώς του είπε “δεν ήταν κατάλληλος για να γίνει πολίτης της Νοτίου Αφρικής”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Ωστόσο, ο Ραμαφόζα είπε ότι ο Μπίζος ήταν «πατριώτης» και «η ενσάρκωση ενός κατάλληλου πολίτη της Νότιας Αφρικής».

Αν και ο δικηγόρος αγωνίστηκε για υπηκοότητα, εξακολουθούσε να απολαμβάνει περισσότερα δικαιώματα από τους μαύρους της Νοτίου Αφρικής. Ο Μπίζος δεν μπορούσε να δεχτεί ότι “ένας λευκός μετανάστης θα μπορούσε να τρέφεται καλά, να ντυθεί και να μορφωθεί, ενώ οι γηγενείς άνθρωποι ζούσαν σε φτωχές και στερήσεις”.

Συνέχισε να εργάζεται μέχρι που έγινε 90 ετών, με μία από τις τελευταίες μεγάλες υποθέσεις να είναι αυτή που εξασφάλισε κρατικές πληρωμές το 2014 για τις οικογένειες 34 ανθρακωρύχων που πυροβολήθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο Μαντέλα περιμένει να σε καλωσορίσει

Ο θάνατός του μειώνει περαιτέρω τον αριθμό των επιζώντων ηγετών του αγώνα του απαρτχάιντ, του οποίου το καθεστώς ασκεί τεράστια ηθική και πολιτική επιρροή στη σύγχρονη Νότια Αφρική.
Παρόλο που ήταν ένα κατώτερο μέλος της νομικής ομάδας όταν εκπροσώπησε τον Μαντέλα, ο Μπίζος πιστώθηκε την τακτική να προτείνει στον Μαντέλα να παραδώσει μια δήλωση για να παρουσιάσει τον σκοπό της ομάδας, αντί να τον υποβάλει σε εξέταση.

Η ομιλία τότε ήταν συγκλονιστική, ιδίως οι συχνά αναφερόμενες γραμμές του Μαντέλα σχετικά με την ελπίδα του για δημοκρατία: “Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω και να το πετύχω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω.”

Ο Μπίζος θα έλεγε αργότερα ότι συμβούλεψε τη Μαντέλα να αποφύγει να αμφισβητήσει το δικαστήριο σχετικά με την πιθανότητα θανατικής ποινής προσθέτοντας τις λέξεις «αν χρειαστεί».

Στην αυτοβιογραφία του “Long Walk to Freedom” (1994), ο Μαντέλα περιγράφει τον Μπίζο ως έναν δια βίου φίλο και “έναν άνθρωπο που συνδύαζε μια συμπαθητική φύση με ένα μυαλό”.

Ο Μπίζος συνέχισε να εκπροσωπεί τη Μαντέλα καθ ‘όλη τη διάρκεια της 27ετούς φυλάκισης και επίσης ενεργούσε για λογαριασμό της συζύγου του, Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Ν.Αφρικής ολοκλήρωσε την ομιλία του του λέγοντας: “Madiba, ο φίλος σου 65 ετών περιμένει να σε καλωσορίσει”.

Ο Μπίζος κηδεύτηκε σύμφωνα με τις τελετές της Ελληνικής Ορθόδοξης κηδείας στο Νεκροταφείο Westpark στο βορειοδυτικό προάστιο του Ράντσμπουργκ του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οικογένεια, φίλοι και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Naledi Pandor, φτυάρισαν άμμο στον τάφο του….
Ένας μεγάλος Μεσσήνιος, από το Βασιλίτσι της Κορώνης!

To Top