Messinia Live

Μάκαρης: “Πραξικοπηματικά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου”

Για ευθεία παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αλλοιώνει την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών στις κάλπες, κάνει λόγο στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες" και ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση μετεκλογικά του "Κλεισθένη".

Το ψήφισμα ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παύλος Μπουζιάνης:

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Καθόλη την διάρκεια της δημοτικής περιόδου, η δημοτική μας παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», από τη θέση ευθύνης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, διακηρύτταμε συνεχώς την πίστη μας σε ένα εκλογικό σύστημα αντιπροσωπευτικότερης εκπροσώπησης, με σύνθεση απόψεων και συνεργασιών προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής επίλυσης των προβλημάτων και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας.

Εξαρχής υποστηρίξαμε ενεργά την απλή αναλογική που προέβλεπε ο νόμος «Κλεισθένης», προχωρήσαμε σε διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης των συμπολιτών μας και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Μεσσηνία. Ως δημοτική παράταξη συμμετείχαμε μάλιστα με προτάσεις στην τελική του διαμόρφωση.

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση και με πρόσχημα την υποτιθέμενη ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γινόμαστε μάρτυρες αλλοίωσης έως πλήρους κατάργησης της φιλοσοφίας της συναίνεσης και συνεργασίας που θα έπρεπε να διαπνέει την διοίκηση των Ο.Τ.Α..
Επί της ουσίας:

-Πραξικοπηματικά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον κύριες αρμοδιότητες του για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων θα μεταβιβάζονται στην οικονομική επιτροπή του Δήμου.

-Στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας καθώς και στα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται δημαρχιακή πλειοψηφία δυσανάλογη της βούλησης των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

-Φαλκιδεύεται η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που προέβλεπε ο Κλεισθένης και μετατρέπεται σε σύμπραξη χωρίς δυνατότητα ανάκλησης με περιορισμό της αυτοτέλειας των παρατάξεων.

-Στα Κοινοτικά συμβούλια και τον πρόεδρο επιφυλάσσεται καθαρά διακοσμητικός ρόλος, σε αντίθεση με τον «Κλεισθένη» που προέβλεπε αποκεντρωμένη διαχείριση βασικών έργων τοπικής κλίμακας.

Συνεπώς,

"διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αυθαίρετη κατάργηση ενός νόμου που δεν πρόλαβε ούτε καν να εφαρμοστεί και θεωρούμε ότι οι νέες διατάξεις στην διοίκηση των Δήμων αποτελούν ευθεία ανάμιξη στην τοπική αυτοδιοίκηση που αλλοιώνει την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές"

Το ψήφισμα καταψηφίσθηκε με εισήγηση του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα

Να επισημάνουμε ότι το ψήφισμα δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία κι έτυχε υποστήριξης σε μερικά σημεία του από Δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.

Exit mobile version