Μηχανισμός που μιμείται την κυψέλη μπορεί να ανακόψει τη διάβρωση των ακτών-Τα παιδιά πρωτοπορούν και παρουσιάζουν την ιδέα τους για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών
Λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και προβλήματα περιβαλλοντικά δίνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, μέσα από τη συμμετοχή τους σε πρότζεκτ, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι Όμιλοι εκπαίδευσης και δημιουργικότητας που λειτουργούν στο σχολείο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε θέματα που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους, να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, αλλά να δίνουν και λύσεις σε προβληματισμούς της καθημερινότητας.
Από τα προβλήματα λόγω κλιματικής αλλαγής και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στο περιβάλλον δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που προβληματίστηκαν και αναζήτησαν φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.
Στο πλαίσιο της “Ημέρας Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνών” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο σχολείο, τα παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συνεργάστηκαν και μαζί με τους καθηγητές τους παρουσίασαν τις εργασίες τους, με έμφαση στις τεχνολογικές καινοτομίες, στη δημιουργικότητα, και έδωσαν λύσεις βάσει των αρχών της Φυσικής, της Μηχανικής, των Μαθηματικών, της Χημείας, και της Βιολογίας, που έχουν διδαχτεί.
Έτσι, παρουσίασαν σε μακέτα τον μηχανισμό αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών μέσα από ένα μοντέλο που κατασκεύασαν και δείχνει ακριβώς πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, μέσα από βιομιμητική τεχνολογία. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που συμμετέχουν στον Όμιλο Φυσικού Περιβάλλοντος του Γυμνασίου, προτείνουν έναν πρωτοποριακό τρόπο λύσης του σοβαρού προβλήματος των ακτών, μελετώντας μαζί με τους καθηγητές τους το πρόβλημα που παρουσιάζεται και στις ακτές της Μεσσηνίας, όπως χαρακτηριστικά από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι και το Ακρογιάλι, και προτείνουν συγκεκριμένη λύση που βασίζεται στη μίμηση της ίδιας της φύσης, και συγκεκριμένα της δομής της…. κυψέλης των μελισσών!
Ο καθηγητής Μαθηματικών Γιώργος Κουτσουμπός, εξήγησε στο MessiniaLive τον τρόπο που τα παιδιά προτείνουν για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών. Τα παιδιά δούλεψαν τη μακέτα με τις ακτές και τα μπλοκ που μιμούνται την κυψέλη και έφτιαξαν ομοιώματα κυψέλης που μπορούν να τοποθετηθούν αμφιθεατρικά στις ακτές που έχουν πρόβλημα, αποτρέποντας τη διάβρωση. Ενώ έφτιαξαν και ομοιώματα κοραλιογενών υφάλων που αν τοποθετηθούν σε μια απόσταση από την ακτή μπορούν να ανακόψουν την ένταση των κυμάτων, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν και ένα ολόκληρο οικοσύστημα μέσα στο βυθό. Τα παιδιά και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου που μετέχουν στον συγκεκριμένο Όμιλο συνεργάστηκαν και εργάστηκαν για περίπου 2 μήνες πάνω στο πρότζεκτ διδασκόμενοι παράλληλα τις ανάλογες αρχές της Φυσικής, που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση-εφεύρεση. Τα παιδιά ευελπιστούν να εφαρμοστεί η ιδέα τους αυτή και στις ακτές της Μεσσηνίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά και οπουδήποτε αλλού.