Ολοκληρώθηκε ο διήμερος υποβρύχιος καθαρισμός του Λιμανιού της Καλαμάτας από τους δύτες της Aegean Rebreath, που για 2 μέρες “χτένισαν” το βυθό του Λιμανιού, ανασύροντας κάθε είδους σκουπίδια. Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε ο υποβρύχιος καθαρισμός του ανατολικού τμήματος του Λιμανιού Καλαμάτας με τους εξειδικευμένους δύτες να “ψαρεύουν” εκατοντάδες σκουπίδια από το βυθό. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ενημερωτική δράση σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Καλαμάτας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη θαλάσσια ρύπανση και την ανάγκη πρόληψής της.
Να σημειωθεί ότι Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Μπλε Δήμων, και με την υποστήριξη της Inditex υλοποίησε για 5η φορά ένα ολοκληρωμένο τριήμερο δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Καλαμάτας, από Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.
Αλιευτικά εργαλεία και δίχτυα, μπουκάλια από μπύρες και κουτάκια από αναψυκτικά, πλαστικές καρέκλες, και διάφορα υφάσματα και ρούχα, πατίνια, ακόμα και ποδήλατα ανέσυραν από το βυθό οι δύτες της Aegean Rebreath. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της δράσης Γιώργος Σαρελάκος, ο βυθός του Λιμανιού καθαρίστηκε στο 90%, όσον αφορά στο συγκεκριμένο τμήμα, και σε επόμενες δράσεις θα επιλέξουν να καθαρίσουν άλλο τμήμα του Λιμανιού. «Ένα μεγάλο κομμάτι του λιμανιού και το πλέον επιβαρυμένο, παραδίδεται στους πολίτες εντελώς καθαρό. Μετά από χρόνια προσπαθειών η ανατολική πλευρά του λιμανιού πλέον είναι αποφορτισμένη». Στόχος είναι η καθολική απορρύπανση του βυθού-καθώς όπως είπε-παραμένουν θαμμένα και άλλα απορρίμματα, ενώ υποστήριξε ότι δυστυχώς τα περισσότερα εξ αυτών έχουν πεταχτεί στη θάλασσα σκοπίμως και όχι από ατύχημα.
Στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Καλαμάτας με την Aegean Rebreath αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο καθαρισμός του Λιμανιού, ενώ είναι η ίδια ομάδα που έχει τοποθετήσει και το δίχτυ εγκλωβισμού των απορριμμάτων στις εκβολές του Νέδοντα, το οποίο έχει καταστραφεί και θα αντικατασταθεί από καινούριο. Την νοοτροπία ορισμένων που πρέπει να αλλάξει και την ευσυνειδησία των πολιτών επικαλέστηκε η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λυδία Εξηνταβελώνη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα πρόληψης και σεβασμού προς το θαλάσσιο περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα ανήκει στο Δίκτυο των Μπλε Δήμων και στο Δίκτυο των πόλεων με Ποτάμια, με υπεύθυνο στο Δήμο Καλαμάτας τον δημοτικό σύμβουλο Ιάκωβο Περρωτή, ο οποίος και επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται, όπως η δράση της Aegean Rebreath, για να προστατευτεί το περιβάλλον. Τέλος, τη διαρκή στήριξη από τον Δήμο Καλαμάτας τέτοιων δράσεων υπογράμμισε και ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Αναστάσης Σκοπετέας.
Αegean Rebreath: Ομάδα “κρούσης” με δύτες, περιβαλλοντολόγους και εκπαιδευτικούς
Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια απορρύπανσης του βυθού, που έγινε για άλλη μια χρονιά από την ομάδα της Aegean Rebreath με την εθελοντική συμμετοχή εξειδικευμένων δυτών και υποστηρικτικής ομάδας ξηράς με περιβαλλοντολόγους και εκπαιδευτικούς, ενώ έγιναν και ερευνητικές δράσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση και καταγραφή των απορριμμάτων. Εκατοντάδες σκουπίδια καταγράφηκαν σε βάση δεδομένων, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ως προς τον όγκο των απορριμμάτων που δείχνει μειούμενος, καθώς οι πολίτες είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι για τις επιβλαβείς συνέπειες των απορριμμάτων στη θάλασσα.
Τα “ευρήματα” που ψάρεψαν οι δύτες από το βυθό του Λιμανιού Καλαμάτας





























































