Τροφή για σκέψη

Λέκκας: 100 περιοχές σαν το Μάτι στην ελληνική επικράτεια

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡ0ΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

Σφοδροί άνεμοι, ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης και οι πολεοδομικές στρεβλώσεις κατέστησαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι σε παγίδα θανάτου για 95 ψυχές.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σειρά περιοχών στην ελληνική επικράτεια που αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου και εξηγεί τις δομικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για την αποτροπή άλλων καταστροφών.

Για το Μάτι είπε πως “η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση”. Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. Η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με τη μορφολογία της περιοχής ( οικισμοί και πευκοδάσος) συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σαν το Μάτι υπάρχουν 100 τουλάχιστον περιοχές, λέγοντας πως τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής», όπως το Μάτι.

Επανέλαβε δε, πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες ενώ δήλωσε πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και σχετικά μαθήματα και στα σχολεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα”

ΛΕΚΚΑΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023 ΣΕΙΣΜΟΣ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Για δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει. “Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός”.

Σημείωσε πως “οι μεγάλες αλήθειες πονάνε” και πως “όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά”.

H TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ευθ. Λέκκας: 100 περιοχές με επικινδυνότητα στο «κόκκινο» σε περίπτωση ακραίων φαινομένων (video)

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

1.”Το φαινόμενο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών οικισμών (wildlandurbaninterface–ΜUI),η οποία έδρασε ως ενεργή πυρκαγιά κόμης. Οι ζώνες αυτές είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως, καθώς και στον Ελληνικό χώρο. Υπάρχουν δε πολυάριθμες περιπτώσεις τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα.

2.Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90km/h (μεταξύ17.00–21.00 στις 23/7/18), καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με την τοπογραφία της περιοχής διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς και την εξάπλωσή της προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslopespread).

3.Η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, συντέλεσε σημαντικά στην ελαχιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου αντίδρασης, γεγονός που συντέλεσε στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

4.Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία τουλάχιστον σε ορισμένες θέσεις, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός οτι η πυρκαγιά προσεγγίζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης.

5.Σημαντική κτιμάται ότι είναι η ιδιαίτερη πολεοδομική διάταξη του οικισμού, η οποία ενήργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να διαφύγει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής, απουσία χώρων συγκέντρωσης (π.χ.πλατεία, γήπεδο). Το ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή αλλά μεγάλου πλάτους που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς.

6.Από ην έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν ορισμένες αδυναμίες στις κατασκευές με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα, τους περιβάλλοντες χώρους και άλλα μέρη. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

7.Ως πρώτη εκτίμηση, παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια που ήταν υπερυψωμένα ή με ορόφους ,με μικρότερες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, δείγμα τυπικό μιας πυρκαγιάς κόμης. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κτιρίων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, που πιθανότητα σχετίζονται με τα υλικά κατασκευής και την παρακείμενη βλάστηση.

8.Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση μαρτυρίες που αναλύονται ακόμα συστηματικά, δείχνουν ότι η προσπάθεια διαφυγής από τον οικισμό ήταν άτακτη, δεν συνιστούσε οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού και του πανικού που επικράτησε. Εκτός από τους κατοίκους υπήρχαν και επισκέπτες/ τουρίστες σημαντικό ποσοστό των οποίων δε γνώριζαν καλά την γεωγραφία της περιοχής.

9.Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδειςακτές), οι προσβάσιμες παραλίες ήταν περιορισμένες, γεγονός που σε συνδυασμό με την ελάχιστη ορατότητα και αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσε σε σημαντικό βαθμό στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού πολιτών.

10.Θεωρείται πιθανή η αλλαγή στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν με χαμηλή βλάστηση και μεγάλη ταχύτητα και μετέβη σε ένα χώρο που δεν είχε καεί σε πρόσφατη πυρκαγιά με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση καύσιμης ύλης. Αυτό οδήγησε στην τροφοδότηση της πυρκαγιάς και την έκλυση υψηλότερης ενέργειας από το Νέο Βουτζά και μέχρι την ακτή. Η πυρκαγιά ανατολικά της Λεωφ.Μαραθώνος μετατράπηκε σε πυρκαγιά που σάρωνε το σύνολο της επιφανειακής βλάστησης και των υψηλών δέντρων (ενεργή πυρκαγιά κόμης), ως ένας «τοίχος φωτιάς», ο οποίος καθοδηγούνταν από τον άνεμο (wind-driven) και επιπλεόν μετέδιδε αρκετές δεκάδες καύτρες προς την ακτή.”

Πληροφορίες από:ERT1/News247.gr

Λέκκας: 100 περιοχές σαν το Μάτι στην ελληνική επικράτεια

Δημοφιλέστερα

To Top