ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Για τη τουριστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στα άλλα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη ήταν και το ζήτημα της τουριστικής προβολής της πόλης. Αυτό το θέμα όπως και άλλα δεν συζητήθηκαν με ευθύνη του προεδρείου και του τρόπου που χειρίστηκε συνολικά τη συνεδρίαση. Ο τουρισμός είναι από τα «αγαπημένα» θέματα του ΔΣ , που συζητιέται ξανά και ξανά και όλα υποτάσσονται σε αυτό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η διασφάλιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας προβλήθηκε απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΕΒ και την Τράπεζα της Ελλάδας ως ένα σημαντικό επίτευγμα μετά την κρίση.

Ειδικότερα, οι τομείς του Τουρισμού των Μεταφορών και της Ναυτιλίας, προκρίθηκαν ως οι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης , συγκέντρωσαν τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων ενώ μια σειρά κρατικών ρυθμίσεων στόχευε στην ενίσχυση του κεφαλαίου στους κλάδους όπου η χώρα παρουσιάζει «συγκριτικό πλεονέκτημα».

Αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα παρουσιάζει η χώρα μας και σε πολλούς άλλους τομείς, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά ταυτόχρονα να τα εξάγουμε σε άλλες χώρες. Την ίδια ώρα τα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας είναι ακριβά, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές που πουλάει ο αγρότης – παραγωγός είναι εξευτελιστικές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Άλλωστε και ο ίδιος ο όρος περί «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» αυτό υπονοεί, αφού ξεκάθαρο είναι ότι το κριτήριο δεν είναι πώς θα καλυφτούν οι λαϊκές ανάγκες, αλλά το τι δίνει «πλεονέκτημα» στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Την ίδια πολιτική υλοποιεί χρόνια τώρα και ο δήμος της Καλαμάτας. Μια ματιά στο εγκαταλειμμένο κάμπο, στο εγκαταλειμμένο αρδευτικό δίκτυο, στους αγροτικούς δρόμους το αποδεικνύει. Καμιά Δημοτική Αρχή ούτε οι προηγούμενες ούτε η σημερινή δεν πήραν κάποια πρωτοβουλία, για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης. Μοναδικό τους μέλημα η εικόνα της πόλης στα μάτια των τουριστών.

“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας προβλέπει για τους δρόμους, αγροτικούς και μη, στις τρεις Δ.Ε Θουρίας, Αρφαρών, Άρι, 200.000 ευρώ και θριαμβολογεί μάλιστα για αυτό. Για την τουριστική προβολή διαθέτει το ίδιο ποσό 200.000 ευρώ και για διαφήμιση, εκθέσεις, συνέδρια, που και αυτά στοχεύουν κυρίως στην τουριστική προβολή 700.000 ευρώ”

Στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι μια παράσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί στο Costa Navarino. Άραγε αυτό αποσκοπεί στην τουριστική προβολή του Δήμου της Καλαμάτας ή της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας;

Ο τουρισμός στην Ελλάδα είδε μια θεαματική αύξηση την περίοδο μετά την κρίση, φθάνοντας να αντιπροσωπεύει άμεσα το 12% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση συμμετοχή του, με βάση διάφορες αστικές εκτιμήσεις, ξεπερνούσε το 20% του ΑΕΠ.

Η εκτίναξη των εσόδων και των κερδών των ξενοδόχων και του κεφαλαίου γενικότερα δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική βελτίωση των μισθών και των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, αλλά αντίθετα βασίστηκε πάνω στους «μνημονιακούς» όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης ως απαραίτητους για να διασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του.

Η ανάπτυξη στον Τουρισμό δεν ήταν για όλους.

Πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο μιλήσαμε όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα αλλά και αν οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές. Είναι γνωστό ότι το 80% δεν είχε και δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Τώρα η Δημοτική Αρχή λέει ότι θα στραφεί η τουριστική καμπάνια του δήμου και στο εσωτερικό τουρισμό.

Η σύνδεση της κρίσης με τον κορονοϊό, ο μεγάλος περιορισμός της τουριστικής κίνησης και των μεταφορών γενικότερα και ο φόβος που έχει προκαλέσει η κατάσταση είναι επιπλέον παράγοντας που θα επιδράσει αρνητικά στην τουριστική κίνηση στη χώρα όλο το επόμενο διάστημα και όχι μόνο στο προσεχές μέλλον.

Η πολυδιαφημισμένη ασφαλής λύση της εξωστρέφειας είχε «κοντά ποδάρια», γιατί άφηνε την οικονομία ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό τρόπο.

Για άλλη μια φορά ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Ε.Ε και κυβέρνηση προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που θα λάβει δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις, από άμεσα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια μέχρι επιδότηση θέσεων εργασίας. Το κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» που δημιουργείται, τα διαγγέλματα για «εφιαλτικά μέτρα», η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η προετοιμασία κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής και η επίκληση στην ανάγκη να δουλέψουμε όλοι για να ξαναχτίσουμε ότι καταστρέφεται, φωτογραφίζουν ήδη μια επόμενη μέρα έντασης της εκμετάλλευσης για να περισσωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο λαός σήμερα πληρώνει, κυριολεκτικά ματώνει, για τη διαχείριση του κορονοϊού. Μετά τον κορονοϊό, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι, για τα σπασμένα της ανάπτυξης που «σχεδίασαν» και περηφανεύτηκαν γι’ αυτήν όλο το προηγούμενο διάστημα η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της.

Το αστικό κράτος της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό με φιλολαϊκό τρόπο γιατί έχει άλλο στόχο: Να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα όχι απλά δεν μπορούν να παραδεχτούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση, αλλά δεν διστάζουν να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε”.

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Για τη τουριστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας
To Top