Messinia Live

ΚΤΕΟ ψεκαστικών μηχανημάτων στην Ένωση Μεσσηνίας

Υποχρεωτική είναι πλέον η πιστοποίηση ψεκαστικών μηχανημάτων, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις οι παραγωγοί.
Για τη διαδικασία πιστοποίησης των ψεκαστικών που στο εξής θα παρέχει και η Ένωση Μεσσηνίας, μίλησε στο MessiniaLive ο οικονομικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Νίκος Ποδοχωρίτης.

Όπως μας είπε, πρόκειται για έναν τεχνικό έλεγχο των ψεκαστικών, μια διαδικασία απλή που γίνεται με την υποβολή αίτησης και ακολουθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Ποδοχωρίτης, η Ένωση Μεσσηνίας εξασφάλισε σε συνεργασία με πιστοποιημένο φορέα πολύ χαμηλές τιμές για τον κόσμο.

Η πιστοποίηση γίνεται σε όλα τα κεντρικά καταστήματα της Ένωσης σε όλο τον Νομό. Γίνεται με την υποβολή μιας αίτησης, και ο τεχνικός έλεγχος των ψεκαστικών διαρκεί 20 λεπτά με μισή ώρα σε καθορισμένο ραντεβού. Η πιστοποίηση έχει διάρκεια 3 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να έχει σωστά συντηρημένο τον εξοπλισμό του, αλλά και ποιοτικότερα προϊόντα, πιο καθαρά από υπολείμματα φαρμάκων, και φυσικά εξασφαλίζει την ασφαλέστερη χρήση για τον ίδιο, την προστασία της υγείας του και του περιβάλλοντος. Με την επιθεώρηση του ψεκαστικού ο παραγωγός θα παίρνει ένα αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας.(όπως ανάλογα γίνεται με το ΚΤΕΟ των οχημάτων).

Σύμφωνα με τον Νίκο Ποδοχωρίτη η πιστοποίηση των ψεκαστικών μαζί με το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ολοκληρώνει τη διαδικασία πιστοποίησης που απαιτεί το Υπουργείο.

Το κόστος πιστοποίησης των ψεκαστικών είναι σχετικά μικρό και το πιστοποιητικό καταλληλότητας ισχύει για 3 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις σε όσους ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούν μη επιθεωρημένο ψεκαστικό μηχάνημα, και επιπλέον θα έχουν πρόβλημα στην συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Η πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα διενεργείται πλέον μόνο εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και έχει εξασφαλιστεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτική σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, που απαιτεί πιστοποίηση και ετικέτα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, υπογράμμισε ο Νίκος Ποδοχωρίτης.

Exit mobile version