Σύμπραξη των δύο Περιφερειών για ασφαλή πρόσβαση στους καταρράκτες της Νέδας, προτείνουν οι ξενοδόχοι Τριφυλίας
Τι αναφέρει την ανοιχτή της επιστολή η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας
Προς κ. Περιφερειάρχη Πελ/νήσου
κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
.Δήμαρχο Τριφυλίας
Αντιπεριφερειάρχες Πελ/νησου και Δυτικης Ελλαδος
Περιφερειακούς συμβούλους Μεσσηνίας
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γίναμε γνώστες ενός τραγικού συμβάντος στο φαράγγι της Νεδα, όπου η εκδρομή μιας οικογένειας από τη Γερμανία μετατράπηκε σε τραγωδία καθώς ένα παιδί 4 χρονών κατέπεσε μαζί με τον πατέρα του σε χαράδρα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας και τελικά κατέληξε στα τραύματά του πριν φτασει στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η Ένωσή μας, είχε κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη από το 2021 , έχοντας στείλει επίσημη επιστολή προς όλους τους φορείς και των δύο όμορων Περιφερειων (Πελοπ/σου και Δυτικης Ελλαδος ) τονίζοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και έχουν καταδικάσει ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής μας σε απόλυτη απαξίωση , δινοντας αναλυτική περιγραφή της κατάστασης και προτείνοντας μετρα . (ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣ -ΝΕΔΑ
Πριν από είκοσι χρόνια, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ο εν δυνάμει επισκέπτης της περιοχής μας, ώστε να τις προβάλουμε με σκοπό την τόνωση του τουρισμού και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης στην περιοχή μας, θέσαμε ως πρωταρχική ανάγκη την ασφαλή πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδα.
Η περιοχή αυτή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ήταν αναξιοποίητη, οπότε και σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση. Οι καταρράκτες της Νέδα έχουν φτάσει πλέον να είναι τόσο αναγνωρίσιμο σημείο της περιοχής μας, όσο λίγα και, μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο. Εκατοντάδες κόσμου επισκέπτονται καθημερινά τη συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί μιλούν ακόμα και για υπερσυγκέντρωση και υπερκορεσμό στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αρκετοί επιχειρηματίες στον τουρισμό και την εστίαση δεχόμαστε σωρεία παραπόνων, αφού πολλοί επισκέπτες της περιοχής έχουν υποστεί ατυχήματα κατά την πρόσβασή τους στους καταρράκτες.
Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα θα θέλαμε να επιστήσουμε για άλλη μια φορά την προσοχή σας στα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης όπως είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου προς τον ποταμό Νέδα και συγκεκριμένα το κομμάτι από το χωριό Πλατάνια μέχρι το γεφύρι από το οποίο ακολούθως ξεκινάει η πεζοπορία, κυρίως ομως η ασφαλής διάνοιξη μετέπειτα του μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες συνοδευόμενη από κατάλληλη σηματοδότηση και προφύλαξη έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η ομαλή πρόσβαση σε αυτή την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, που αποτελεί πόλο έλξης όλων των επισκεπτών.
Ως Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας αισθανόμαστε το χρέος να αναδείξουμε πάλι το τεράστιο ζήτημα της προσβασιμότητας στους Καταρράκτες της Νέδα που επιβάλλει την σύμπραξη των δυο όμορων Περιφερειων και να εκφράσουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του 4χρονου αγοριού.