Κουρουμπλής για λιμάνια: “Προχωρούμε σε υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων- 3,5% των εσόδων στους Δήμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής για λιμάνια: “Προχωρούμε σε υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων- 3,5% των εσόδων στους Δήμους

Κουρουμπλής: “Αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του κάθε λιμανιού με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων”

“Αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα που έχει το κάθε λιμάνι και μέσα από ένα διάλογο που είχαμε με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης,

“Η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις τοπικές κοινωνίες, επέλεξε ένα άλλο δρόμο που ακολουθείτο σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφορά την υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων”

τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στην αξιοποίηση των λιμανιών.

“Έτσι για την αξιοποίηση των λιμανιών υιοθετεί πλέον την πολιτική των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων και όχι όλου του λιμανιού.

Παραχωρεί εκείνες τις δραστηριότητες που έχουν ανάγκη και προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συμφωνία, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των Οργανισμών Λιμένων και των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας για την παραχώρηση τομεακών δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι.

Συμφωνήθηκε επίσης το 3,5% των εσόδων από κάθε δραστηριότητα που θα παραχωρείται να πηγαίνει στους τοπικούς δήμους.

Αυτό δείχνει, την κρισιμότητα του ρόλου που αποδίδει και αναγνωρίζει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης τέθηκε το θέμα του να μένει στους Οργανισμούς Λιμένων ένα τμήμα των εσόδων από τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων”,είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο και αναφερόμενος στα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, επεσήμανε την ανάγκη οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσής τους προκειμένου να αποκτήσουν δυναμικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και να γίνουν το επίκεντρο πολλών και πολλαπλών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

«Χτίστηκε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που αποτελεί κόμβο στρατηγικής αναπτυξιακής και δεν συνδέθηκε με τα λιμάνια της περιοχής», τόνισε ενώ αναφερόμενος στην κατασκευή του αποχευτευτικού δικτύου είπε ότι η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει την περιοχή των Μεσογείων.

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά και τη δυναμική του ανέφερε ότι ίσως θα χρειαστεί και τη σύμπλευσή του με το λιμάνι του Λαυρίου.

«Εδώ στο Λαύριο μπορούν να αναπτυχθούν επιπρόσθετες υποδομές και να αποκτήσει η περιοχή ένα αναπτυξιακό ρόλο ενώ ανοίξαμε διάλογο με τους φορείς της κρουαζιέρας» τόνισε.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές της χώρας είπε επίσης, ότι για πρώτη φορά στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ΕΣΑΛ συμμετέχει και εκπρόσωπος από την Ένωση Πλοιάρχων ενώ αναφερόμενος σε λιμενικά έργα του παρελθόντος έκανε λόγο για κακοτεχνίες και υπερτιμήσεις.

Σε όλα τα λιμάνια ανέφερε εξάλλου ότι προχωρούν και ολοκληρώνονται τα σχέδια ανάπτυξης master plan καθώς όπως ανέφερε έως σήμερα γίνονταν έργα χωρίς σειρά και χωρίς απαραίτητη αναπτυξιακή προοπτική

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αναβαθμίσει τις ακτοπλοϊκές τους συγκοινωνίες ενώ ήδη έχει προχωρήσει η σύνδεση των αεροπορικών μεταφορών με τους κατάπλους των πλοίων.

Κουρουμπλής για λιμάνια: “Προχωρούμε σε υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων- 3,5% των εσόδων στους Δήμους
To Top