Messinia Live

Κοσμόπουλος: Κάνω έκκληση να βρούμε από κοινού άλλο χώρο για το “Μνημείο του Φωτός”

"ΘΑ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ"

Την άποψη πως για την δημιουργία του "Mνημείου φωτός" στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρονών από την έναρξη της Επανάστασης από την Καλαμάτα, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί πανελλήνιος εικαστικός διαγωνισμός και όχι ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη, διατύπωσε μιλώντας στο Μessinialive ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος.
Ο κ. Κοσμόπουλος τόνισε πως "διανύουμε την επετειακή χρόνια όμως δυστυχώς η δημοτική αρχή άργησε να προετοιμαστεί σχετικά" και ενώ προτάθηκε στην παράταξή του και στον ίδιο να συμμετέχουν στις Επιτροπές που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό, αρνήθηκαν, γιατί "δεν ήθελα να έχουμε διακοσμητικό ρόλο".

Για το "Μνημείο φωτός" τόνισε πως "ως κεντρική ιδέα είχε παρουσιαστεί το 1989 στην Αμερική και μετά από το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο καλλιτέχνης προέβη σε σημαντικές τροποποιήσεις της πρότασης και τώρα είναι διαφορετικό από ότι αρχικά είχε παρουσιαστεί" και πως "θα ήταν καλύτερο και σωστότερο να έχει επιτραπεί σε όλες τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο να έχουν πολιτική τοποθέτηση και μέσω ψηφοφορίας, κάτι που δεν συνέβη και γι’ αυτό το λόγο αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας".

Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός της απευθείας ανάθεσης, όπως την χαρακτήρισε, επικαλούμενος έγγραφο που ακολούθησε την επιστολή του Δήμου Καλαμάτας, η οποία συντάχθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021, με το μνημείο να υπάρχει ήδη ως ιδέα και παρουσίαση. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος επικαλέστηκε και μας επέδειξε την έγγραφη απάντηση από το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου που ανέλαβε την πληρωμή του έργου στις 11 Φεβρουαρίου 2021, πράγμα που δείχνει πως "είναι αδύνατον να προετοιμαστεί μέσα σε λίγες ημέρες ένα τέτοιο έργο".

"Θα ασφυκτιά στην Κεντρική πλατεία: προτείνουμε τρία διαφορετικά σημεία"

Επίσης ο Βασίλης Κοσμόπουλος διατύπωσε την αντίθεσή του στη χωροθέτηση του μνημείου στην κεντρική πλατεία όπου "εκεί θα ασφυκτιά" όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως "υπάρχει μία εμμονή από τη μία δημοτική αρχή για τον συγκεκριμένο χώρο".

Εδώ είναι η μια από τις τρεις προτάσεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, στον κόμβο απέναντι από την πλατεία 23ης Μαρτίου

Μάλιστα ο ίδιος προτείνει τρεις διαφορετικές τοποθεσίες για να τοποθετηθεί αυτό το σπουδαίο μνημείο, οι οποίες είναι είτε στην παραλία, είτε σε δυο ιστορικά σημεία: στην πλατεία Όθωνος αλλά και στον κυκλικό κόμβο απέναντι από την πλατεία 23ης Μαρτίου, αφού προηγηθεί μία αναδιάταξη των αγαλμάτων των ηρώων.

Exit mobile version