Messinia Live

Koρονοϊός στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…

Όλα τα είχαμε, ο κορονοϊός μας έλειπε... Διχασμένη φαίνεται πως είναι από χθες η ελληνική κοινωνία μετά και την επίσημη ανακοίνωση-απόφαση της Ιεράς Συνόδου πως "δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία". Μια ηχηρή διαπίστωση από τα επίσημα χείλη της Εκκλησίας που όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας στα οποία έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Με τα κρούσματα σε καθημερινή βάση να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με ευτυχώς για την ώρα κανένα θάνατο, με καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε Αχαΐα, Ηλεία, και Ζάκυνθο, αλλά και κλειστές κατά περίπτωση σχολικές μονάδες σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, με ακύρωση εκατοντάδων προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με κλείσιμο επιχειρήσεων θεάματος (κινηματογράφοι, θέατρα, κλπ), με όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παίρνει μια οργανωμένη πολιτεία προκειμένου να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, από έναν πρωτόγνωρο ιό, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, και με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες, για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, η Εκκλησία με τη χθεσινή της ανακοίνωση έρχεται να δυναμιτίσει τα προληπτικά μέτρα του Κράτους, μέσα από τη δογματική ανακοίνωση, ενάντια στις επιστημονικές προτροπές για αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Αυτή την ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τις επιταγές των λοιμωξιολόγων, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτείας, έρχονται να ενισχύσουν δυστυχώς και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με δηλώσεις του τύπου "κοινώνησα, και θα κοινωνήσω και την επόμενη Κυριακή", αρχηγός κόμματος διαφημίζει κηραλοιφή που προστατεύει από τον ιό, πρώην μητροπολίτης λανσάρει αγιασμό σε σπρέϊ για να ψεκάζεται το ποίμνιο, αλλά και γιατροί, δεν τοποθετούνται με βάση την ιατρική επιστήμη αλλά με βάση τα προσωπικά τους πιστεύω, τότε, ναι, οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς. Αν δεν ήταν κρίσιμη η κατάσταση θα ήταν απλά φαιδρή.

Φωτεινή εξαίρεση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Ιερά Σύνοδο,  μέσα από την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, υιοθετώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος: "Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης.Η επιστήμη και ο λόγος που μας δόθηκε από το θεό απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από την ασθένεια. Να αποφύγουμε να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου" , αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επείγει, επομένως, να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, και η Κυβέρνηση πυγμή. Είναι ευθύνη του κράτους και όχι της Εκκλησίας ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης και θέσπισης των μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, και η Εκκλησία οφείλει να συντάσσεται στις κρατικές επιταγές. Μέτρα που υπαγορεύονται από την ιατρική επιστήμη, και όχι από μαντζούνια, ευχολόγια, προσευχές και παρακκλήσεις. Όταν η τοπική Μητρόπολη οργανώνει την Πέμπτη- παρά τα προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό-  υποδοχή "των αχράντων παθών" στην Καλαμάτα με "τμήματα του Τιμίου Ξύλου, του Ακανθίνου Στεφάνου, της Χλαμύδας, του Σπόγγου, καθώς καί μέρος της κόμμης του Τιμίου Προδρόμου", προσκαλώντας τους πιστούς να συρρεύσουν για να προσκυνήσουν, τότε μάλλον είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Μπορούν να γίνουν και αυτές οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, όχι όμως στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως την επισημαίνουν οι γιατροί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όταν στην Ιταλία μόλις χθες τέθηκαν, με πρωθυπουργικό διάγγελμα, 60 εκατομμύρια πολίτες σε "καραντίνα", όταν άλλες εκκλησίες όπως η ρωμαιοκαθολική ή φονταμενταλιστικά κράτη όπως το Ιράν, ή η Σαουδική Αραβία, σταματούν τις όποιες θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, εμείς τι κάνουμε; Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις εξαγγελίες και απαγορεύσεις που θέτει το κράτος και δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορονοϊό από τη θεία κοινωνία, το "φάρμακον της αθανασίας". Βεβαίως σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μπορεί να καταφεύγει σε ό,τι νομίζει ότι θα τον βοηθήσει, ωστόσο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους.

Σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση και για τη χώρα μας, όταν έχει τεθεί παγκόσμιος συναγερμός για τον συγκεκριμένο ιό, από τη μια έχουμε την παγιωμένη θέση της Εκκλησίας και από την άλλη δυστυχώς όχι ξεκάθαρες θέσεις της Κυβέρνησης που παραμένει καθηλωμένη στις αγκυλώσεις της, με διπλωματικές δηλώσεις, που δεν θίγουν το θέμα, και χωρίς αντίστοιχη και αυστηρή αντιμετώπιση όπως έγινε με το κλείσιμο σχολείων, και τις ακυρώσεις εκατοντάδων εκδηλώσεων.

Κανείς αυτή την ώρα δεν θέτει υπό ιδεολογική αμφισβήτηση την Εκκλησία, τη φιλοσοφία και τον ιδεολογικό της πυρήνα. Αυτό που διακυβεύεται είναι η δημόσια υγεία και ανακοινώσεις όπως η χθεσινή εκ μέρους της Εκκλησίας δεν βοηθούν στην αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Το κράτος πρέπει να δράσει άμεσα, και η Κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση. Γιατί πάνω από τα πιστεύω και τη θρησκευτική ελευθερία του καθενός μας προέχει αυτή την ώρα η προστασία της Δημόσιας Υγείας, όλων των πολιτών, πέρα και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Μαίρη Περδικέα

Exit mobile version