Υγεία

Κορωνοϊός και Οφθαλμός

H λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αυτή η πολύ σοβαρή πανδημία έχει απασχολήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα τους τελευταίους μήνες.

Οι κορωνοϊοί αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τι είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV;

 Το νέο αυτό στέλεχος ονομάζεται 2019-nCoV, ανιχνεύθηκε μετά από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019-nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως μια απλή καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ομάδες των ασθενών που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση της σοβαρής μορφής της νόσου είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή κλπ.

Τρόποι μετάδοσης

Κάποιες μελέτεςδείχνουν ότι ο SARS–CoV προήλθε από μοσχογαλές προς  στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 ενώ  ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορωνοϊοί υπάρχουν και κυκλοφορούν στα ζώα, όμως δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους.

Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019-nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση του  στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζωών στην Κίνα.

Ο 2019-nCoV μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής και κυρίως με την αναπνευστική οδό. Μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Εκτός από την  αναπνευστική οδό μπορεί να εισέλθει στον ξενιστή όταν μικροσταγονίδια έρθουν σε επαφή με  τους οφθαλμούς και ιδίως τον επιπεφυκότα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Κορωνοϊός και Οφθαλμοί

Σύμφωνα με την Αμερικανική  Ακαδημία Οφθαλμολογίας,το 3% των προσβεβλημένων  ασθενών παρουσιάζουν ιογενή επιπεφυκίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής παρουσιάζει οφθαλμικές εκκρίσεις, ερυθρότητα, βλεφαρικό οίδημα και γενικότερα όλη την συμπτωματολογία της οφθαλμικής λοίμωξης της επιφάνειας.

Επίσης όλα τα παραπάνω μπορεί να συνοδεύουν μια σοβαρότερη γενική κατάσταση όπως  μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να επιμολύνει τον αντίστοιχό οφθαλμό ή ακόμα και τους οικείους του πάσχοντος.

Η επίσκεψη στον Οφθαλμίατρο

Η προφύλαξη της υγείας μας αλλά και της υγείας των ατόμων γύρω μας είναι υποχρέωσή του καθενός μας.  Σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου Υγείας καθώς και του ΕΟΔΥ η επίσκεψη σε πολλές ειδικότητες αλλά και στον Οφθαλμίατρο θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ όταν είναι  επείγουσα ή αν κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση λόγω κάποιου χρόνιου νοσήματος που απειλεί την όραση.

Όταν όμως η επίσκεψη κριθεί ως αναγκαία θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου.

Ο χώρος του ιατρείου απολυμαίνεται και να καθαρίζεται προσεκτικά με ειδικά βακτηριοκτόνα και ιοκτόνα διαλύματα. Στον χώρο αναμονής θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί τα περιοδικά καθώς και πράγματα που μπορούν να ευνοήσουν τη μεταφορά του ιού.

Οι ασθενείς κατά την είσοδο τους στο  χώρο θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα  που θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο του ιατρείου.

Τέλος οι ασθενείς δε θα πρέπει να συνωστίζονται στην αίθουσα αναμονής και γι’ αυτό το λόγω θα πρέπει να  εφαρμόζεται εξέταση κατόπιν ραντεβού.

Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να εξετάζει τους ασθενείς του λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται. Η ειδική μάσκα που προστατεύει από την εκπνοή του ασθενούς ή του ιατρού θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλο το προσωπικό του ιατρείου. Κατά την εξέταση το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό οφείλει να εξετάζει με γάντια μιας χρήσης.

Μετά το πέρας της εξέτασης οι επιφάνειες καθώς και τα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι αναγκαίο να απολυμαίνονται επιμελώς με αλκοολούχα διαλύματα.

Χρήστες Φακών επαφής

 Η επαφή με τα μάτια μπορεί να βοηθήσει στην μετάδοση της νόσου. Έτσι λοιπόν, η χρήση των φακών επαφής θα ήταν καλό να αποφεύγεται κατά την περίοδο αυτή. Αν αυτό είναι αδύνατο τότε η χρήση ημερήσιων φακών επαφής επιβάλλεται για να ελαττώσουμε  τις επιφάνειες και τα μέσα που μπορεί ο ιός να επιμολύνει. Τέλος, θα ήταν αναγκαία η ημερήσια απολύμανση και των βοηθητικών γυαλιών που χρησιμοποιεί ο ασθενής.

Γενικές οδηγίες

Η μετάδοση του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά εύκολη. Η κάθε επαφή με τα μάτια είναι καλό  να αποφεύγεται. Σε ασθενείς που κάνουν χρήση κολλυρίων και η επαφή αυτή είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών καθώς και απολύμανση των φαρμακευτικών σκευασμάτων πριν την εφαρμογή της θεραπείας.

Θα πρέπει ο καθένας μας να προστατεύσει υπεύθυνα τον εαυτό του και τους γύρω του.

Είναι υπόθεση όλων μας!!

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ *

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ *

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

* πηγή ΕΟΔΥ

https://eye-center.gr/cheiroyrgeio-katarrakti-kalamata

 

Xειρουργός Οφθαλμίατρος | Ανδρέας Καρύδης

Κορωνοϊός και Οφθαλμός

Δημοφιλέστερα

To Top