ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολυδάς: Το φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική «καρμπόν» με αυτό του 1983 στη Θεσσαλονίκη

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΜΥ

H αποκάλυψη της επόμενης μέρας σε ένα ισοπεδωμένο τοπίο

Tο φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε το βράδυ της Τετάρτης την Χαλκιδική.

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.

Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ...” πρόσθεσε.

Ο κ Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Από την Τρίτη που εκδώσαμε το πρώτο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφερθήκαμε με ιδιαίτερη έμφαση στα μπουρίνια που θα εκδηλωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής θρηνούμε 6 θύματα από την κακοκαιρία, παρότι ζούμε σε μια εποχή που η πληροφόρηση του πολίτη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από 10,20 αλλά και 30 χρόνια πριν. Κι όμως χάνονται οι ανθρώπινες ζωές από τα μπουρίνια.

ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΡΙΝΙΑ

Σε όλους τους μετεωρολόγους αλλά ακόμη και στον απλό κόσμο είναι γνωστό ότι αυτές οι ξαφνικές ανεμοθύελλες που πλέον μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προβλεφθούν , πήραν το όνομα «μπουρίνια» από τους ναυτικούς. Η λέξη προέρχεται από την ενετική borin που σημαίνει θύελλα. Οι ανεμοθύελλες αυτές κατά κανόνα είναι φαινόμενα μικρής και μέσης κλίμακας και συνδέονται με θερμικές ή μετωπικές καταιγίδες. Οι ισχυροί ριπαίοι άνεμοι που παρατηρούνται κατά την εκδήλωση μιας καταιγίδας, προκαλούνται από την «πρόσκρουση» των καθοδικών ρευμάτων στο έδαφος και μπορούν να φτάσουν σε μία οριζόντια απόσταση 25-30 km από την περιοχή του καταιγιδοφόρου νέφους.

Ιδιαίτερα καταστροφικά είναι ορισμένα μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου. Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα. Τα μέτωπα αυτά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:

1. κινούνται γρήγορα από βορρά προς νότο.

2. οι αέριες μάζες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα είναι θερμές και ασταθείς.

3. η διέλευσή τους πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως αργά την νύχτα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί έκλυση της λανθάνουσας ή δυνητικής αστάθειας της ατμόσφαιρας

Όλες οι παραπάνω συνθήκες υπήρχαν σε αντίστοιχο μπουρίνι που συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία... Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”

Το χθεσινό μπουρίνι και το μέτωπο που μας επηρέασε κινήθηκε σχεδόν όπως το είχαμε περιγράψει τόσο αρχικά , όσο και στην επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου όπου δίναμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την τοπική και χρονική εξέλιξη του φαινομένου.

Κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων προσθέσαμε επιπλέον χάρτες και δώσαμε επι πλέον πληροφορίες και στοιχεία μέσω των κοινωνικών δικτύων και μέσω των λοιπών ΜΜΕ. Η προσπάθεια περαιτέρω διάχυσης της καιρικής ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού πρέπει να γίνει όπως εφαρμόζεται ήδη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που προβάλλει τον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές.

Ανάλογη κίνηση πρέπει να γίνει για την υποστήριξη του Meteoalarm για τα καιρικά φαινόμενα από την ΓΓΠΠ, αλλά και από τα ΜΜΕ. Τέλος όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός “Alert Radio” στα πρότυπα του Weather Radio του Αμερικανικού ΝΟΑΑ.

Πηγή:Ηuffingtonpost.gr/ News247.gr

Κολυδάς: Το φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική «καρμπόν» με αυτό του 1983 στη Θεσσαλονίκη

Δημοφιλέστερα

To Top