ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η Δημοκρατία στην Ευρώπη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», Πέτρος Κόκκαλης απαντά στις ερωτήσεις του Messinialive.

Πιστεύετε ότι έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εσείς θέτετε ως επιτακτικά και κρίσιμα; Μπορείτε να επηρεάσετε τους ψηφοφόρους ενός χωριού στην Πελοπόννησο ή μιας κωμόπολης στον Έβρο; Αναφέρομαι σε ανθρώπους που τους τρέχει ο αγώνας της επιβίωσης.

Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κλιματική κρίση είναι το πλέον κομβικό ζήτημα της εποχής μας καθώς έχει δραματικές επιπτώσεις σε δεκάδες τομείς και αφορά όλες τις περιοχές του πλανήτη άρα και της πατρίδας μας. Από την οικονομία και την κοινωνική συνοχή έως την προάσπιση της δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Συνεπώς, μας αφορά άμεσα όλους και τους ανθρώπους που ζουν στα αστικά κέντρα και εκείνους που κατοικούν στο πλέον απομακρυσμένο χωριό. Το διακύβευμα είναι να φτάσει η φωνή των ψηφοφόρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στα κέντρα αποφάσεων -να δούμε μια πιο πολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ουσία και κατ’ επέκταση να τερματιστεί η αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως παρατηρούμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να έχουμε δυναμική συμμετοχή, ως Ευρωπαίοι πολίτες για απεμπλακούμε από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό που εξουθενώνει τις κοινωνίες και επιτείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στα αστικά κέντρα, στα νησιά μας.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, πάντως, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήγειρε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στην πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ;

Εντάξει, όσον αφορά την αντιπολίτευση ήταν αναμενόμενο -οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πολιτική μέσα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά -συμμετέχω αρκετά χρόνια σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα και έχει καταγραφεί ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την πολιτική. Πιστεύω στη δημιουργία οικονομικού και κοινωνικού πλούτου μέσα από συνεργασίες και συνέργειες και ταυτόχρονα στη δίκαιη ανακατανομή του. Τώρα όσον αφορά την όποια καλοπροαίρετη κριτική εντός ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρώ φυσιολογική και γόνιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη, με πολλές και διαφορετικές ευαισθησίες. Είναι απολύτως εύλογο να υπάρχει στο εσωτερικό του μια συζήτηση, ειδικά όταν τίθεται σε εφαρμογή μια πρωτοβουλία σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων. Πρόβλημα θα ήταν αν αυτή η κριτική αποκτούσε μικροπολιτικά χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς πρεσβεύει η κίνηση πολιτών «Κόσμος» με την οποία κατεβαίνετε στις Ευρωεκλογές;

Εμείς, στο πολιτικό πρόγραμμά μας υιοθετούμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με βασικούς άξονες την ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής για όλους, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ασφαλώς τα θεμελιωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασική μας επιδίωξη είναι να συνεργαστούμε με όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές και μπορούν να εγγυηθούν τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εντός Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και την στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Πάντως, ο ευρωσκεπτικισμός πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Σας φοβίζει; Που πιστεύετε ότι μπορεί να μας οδηγήσει τελικά;

Ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στο δόγμα της σκληρής λιτότητας που έπληξε τις χώρες του νότου. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, για παράδειγμα, στην Ιταλία όπου το κρυπτοφασιστικό κόμμα του Σαλβίνι φέρεται στις δημοσκοπήσεις να θριαμβεύει στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Και εδώ βέβαια στη χώρα μας κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο -την ανάδυση ενός ναζιστικού μορφώματος και την είσοδό του στην Βουλή. Αν δεν ενισχυθεί άμεσα η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, φοβάμαι πως μας περιμένει όλους ένα μέλλον σκοτεινό και αυταρχικό, τη στιγμή που η Ευρώπη της συνύπαρξης και της συνεργασίας που οραματιστήκαμε θα ξεμακραίνει. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη του καιρού μας και απαιτείται μια εγρήγορση και κινητοποίηση για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, την ενιαία θεσμική οργάνωση και κοινή οικονομική διαχείριση στην ευρωζώνη, με οριστική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που θα συμβάλλει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και ασφαλώς ένα θαρραλέο μοντέλο μεταναστευτικής πολιτικής που θα ενσωματώνει επιτυχώς τους εισερχόμενους πρόσφυγες.

Στον νέο αγρότη της Μεσσηνίας τι έχετε να πείτε;

Οι αγρότες βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας, παρέχοντας δημόσια αγαθά ζωτικής σημασίας. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να απλοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι ξεκάθαρο πια πως η επόμενη μέρα χρειάζεται έναν έξυπνο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, βιώσιμο και ανανεωμένο αγροδιατροφικό τομέα, που θα διασφαλίζει την παραγωγή οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές.
Για να συμβεί αυτό, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και επίτευξη μιας σειράς εννέα στόχων. Δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δίνοντας, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα και την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών και όχι μόνο τεχνολογιών, ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ορθή διαχείριση και διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας, παροχή κινήτρων για παραμονή και επιστροφή των νεότερων γενιών στην ύπαιθρο με απώτερο σκοπό την τόνωση αγροτικών περιοχών και τέλος προστασία της ποιότητας και επάρκειας των τροφίμων και της υγείας.
Το θετικό είναι πως η μελλοντική ΚΑΠ δίνει προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στηρίζει τους νέους αγρότες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτείνεται υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο γι’ αυτούς και δικαιότερη κατανομή των πληρωμών. Συγκεκριμένα,προτείνεται να αυξηθεί το επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο για τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, να μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και να μην ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, με σκοπό να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων. Επιπλέον προτείνεται να διατεθεί τουλάχιστον το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ σε νέους αγρότες και αυτή η ενίσχυση να συμπληρώνεται από χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι μόνο οι πραγματικοί αγρότες λαμβάνουν στήριξη.

Βιογραφικό
O Πέτρος Κόκκαλης συμμετέχει ενεργά στα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας πολύπλευρη δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
​Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.
Ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, αναμόρφωσε τον σύλλογο σε μία εκ των κορυφαίων επαγγελματικών ομάδων στην Ευρώπη (1996-2008) μέσω του εκσυγχρονισμού των υλικών και άυλων υποδομών του. Υπήρξε επίσης ιδρυτικός πρόεδρος της Super League Ελλάδας.
Είναι συνιδρυτής και γραμματέας της βραβευμένης από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης Γη (2009 – σήμερα), με πλούσιο έργο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
Διακεκριμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πειραιά (2014 – σήμερα), τον οποίο ανέδειξε σε πρωτοπόρο δήμο προώθησης της επιχειρηματικότητας και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία του Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.
Kατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε δυναμικά και καθοριστικά στην ανθρωπιστική υποστήριξη υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016.

Κόκκαλης: Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η Δημοκρατία στην Ευρώπη

Δημοφιλέστερα

To Top