Κοινή δράση ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ – Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΚΩΝ ¨Ο ΜΠΙΛΙΟΒΟΣ¨: με την υποστήριξη της Ε.Ο.Ο.Α.
Σημείο συνάντησης την Κυριακή 11/5 στις 7:30 το Δημοτικό Σχολείο Σωτηριάνικων
Ένα από τα ωραιότερα καλντερίμια στον Ελληνικό χώρο και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αυτού του είδους είναι το Μπίλιοβο. Βρίσκεται στο όρος Καλάθι δίπλα στην Καλαμάτα, συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα με Αλτομυρά και σε μεγάλο του τμήμα περνάει μέσα από δάσος, ενώ ταυτόχρονα σκαρφαλώνει στη βραχώδη πλαγιά του βουνού. Επίσης είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης αλλά και διάσωσης της σημαντικής αυτής διαδρομής και μνημείου, οι ορειβατικοί σύλλογοι ΕΠΟΣ Φυλής, Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος Σωτηριανίκων ¨Ο Μπίλιοβος¨ σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ο.Α. απευθύνουν κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό του μονοπατιού – καλντεριμιού. Οι συμμετέχοντες, πέρα από την επαφή με την όμορφη αυτή περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία της προσφοράς στην φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία καθώς και της βίωσης μιας μοναδικής εμπειρίας ομαδικότητας και φιλοξενίας.
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης δίνεται η δυνατότητα στους συλλόγους που την αποτελούν να αναλάβουν δράση, από κοινού, σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που είναι η διάνοιξη, καθαρισμός και ανάδειξη των μονοπατιών μας. Θα είναι μια ευκαιρία για συνεργασία, ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.
Σε αυτή τη δράση θα υπάρχει η πολύτιμη αρωγή του πολιτιστικού συλλόγου Σωτηριανίκων όπου θα φιλοξενήσει και θα υποστηρίξει την εκδήλωση και γενικότερα θεωρούμε απαραίτητη και σημαντική τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στο θέμα συντήρησης των μονοπατιών.
Για όσους το επιθυμούν θα υπάρχει δυνατότητα κατασκήνωσης – διανυκτέρευσης το βράδυ του Σαββάτου (ή και της Κυριακής) στο δημοτικό σχολείο Σωτηριανίκων και στο χώρο των εντευκτηρίων του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας.
Μετά το πέρας των εργασιών θα ακολουθήσει γεύμα και ορειβατικό γλέντι στο δημοτικό σχολείο Σωτηριανίκων ευγενική προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου Σωτηριανίκων και του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας.
Όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να βοηθήσουν από την Αθήνα, μπορούν δηλώσουν συμμετοχή στον Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής τηλ.210-2411148 (καθημερινά 16:30-21:00) για να συνταξιδέψουν με Ι.Χ. δίνοντας με την πράξη τους αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάσωση αυτού του μνημείου της παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Ο ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ επιδοτεί κάθε Ι.Χ. με 4 άτομα/μέλη του με 30€ συμβάλλοντας στα έξοδα μετακίνησης των εθελοντών. Θα διαθέσει ανάλογο αριθμό εργαλείων η χρήση των οποίων μπορεί να γίνει και από αρχάριους εθελοντές. Προτείνεται αναχώρηση Σάββατο μεσημέρι ώστε το πρωί της Κυριακής να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη εθελοντική εργασία.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν από την περιοχή δραστηριοποίησης του Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο συντονιστή Κώστα Κωνσταντόπουλο (τηλ. 6942233010).
Αναχώρηση: από τα εντευκτήρια του Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ την Κυριακή 11/05/2025 και ώρα 7:00 π.μ.
Πληροφορίες για το Μπίλιοβο:
Μια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσσηνίας είναι το περίφημο «Μπίλιοβο», το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά. Χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού και έχοντας περπατήσει στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας θα το κατατάσσαμε ανάμεσα στα καλύτερα καλντερίμια στον Ελλαδικό χώρο.
Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3000μ και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180°) ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψ. 300μ) στα Αλτομιρά (υψ. 800μ) καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 500μ. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει μετά από επιμέτρηση που έκανε ο ΕΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Το καλντερίμι σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά το μεγαλύτερό του τμήμα κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Μετά τα πρώτα 500μ κινείται μέσα σε δάσος και όσο το υψόμετρο αυξάνεται η θέα που απολαμβάνει ο πεζοπόρος προς τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο γίνεται ακόμη ποιο εντυπωσιακή. Αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου δικτύου καλντεριμιών και μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα για την επικοινωνία των χωριών της Μάνης και του Ταϋγέτου.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και όποιος γνωρίζει από πέτρα θα το χαρακτήριζε ως σημαντικό επίτευγμα της λαϊκής τεχνικής και αρχιτεκτονικής. Τριάντα 30 από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε κλίση εδάφους πάνω από 80%. Από τις λίγες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε βρίσκουμε ότι την χάραξη των 40 στροφών έκανε ο Μηχανικός της εποχής εκείνης Παναγιώτης Αφεντάκης ενώ την κατασκευή είχαν αναλάβει τα αδέλφια Νικόλαος και Στασινός Σταυριανέας από τα Σωτηριάνικα. Εργάσθηκαν πολλοί άνθρωποι από τα γύρω χωριά και κυρίως από τα Αλτομιρά που είχαν μαστόρους γνωστούς στο λάξευμα της πέτρας. Η πέτρα ήταν το βασικό δομικό υλικό και χρησιμοποιήθηκε τόσο για το χτίσιμο των τοίχων αντιστήριξης (που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 6 μέτρα) όσο και για το στρώσιμο του δρόμου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το λάξευμά της ήταν το σφυρί και το καλέμι. Το υπόλοιπο τμήμα της δεν δόθηκε σε εργολάβο. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων των Αλτομιρών. Από μια ημερομηνία που βρίσκουμε σκαλισμένη σε μια πέτρα συμπεραίνουμε πως το έργο τελείωσε το 1928. Ορειβατικοί σύλλογοι πεζοπορούν συχνά στο Μπίλιοβο στα πλαίσια των εξορμήσεών τους. Ο ΕΟΣ Καλαμάτας επισκέπτεται συχνά το Μπίλιοβο προσπαθώντας να καταγράψει τις φθορές που έχει αφήσει ο χρόνος και ο άνθρωπος. Θα καταβάλει προσπάθειες να κινητοποιήσει φορείς της Πολιτείας για την αναδόμηση δύο τμημάτων του που υποχώρησαν πρόσφατα. Για συνεχείς χρονιές στο παρελθόν έχει οργανώσει πεζοπορίες με τη συμμετοχή ορειβατικών, φυσιολατρικών και πεζοπορικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα Ο θαυμασμός όλων ήταν μεγάλος και από πολλούς εκφράστηκε η απορία πως γίνεται ένα τέτοιο μνημείο να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.