Messinia Live

ΚΚΕ Μεσσηνίας: “Πόρτα” της “Φάρις” σε πολιτιστικό σύλλογο για το Μέγαρο Χορού

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει το μέλος του Δ.Σ. της "ΦΑΡΙΣ" και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιλτιάδης Κουτίβας, αναφορικά με την ανάκληση στο παρα πέντε απόφασης του Δ.Σ να παραχωρήσει την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στον "Πολιτιστικό Σύλλογο Αγία Τριάδα", παρά την αρχική έγκριση του θέματος. Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις", χθες, ανακλήθηκε η απόφαση παραχώρησης του χώρου στον εν λόγω σύλλογο, λόγω παραβίασης των όρων παραχώρησης από άλλο σύλλογο(!), αλλά και λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού για τη λειτουργία του χώρου.

Η ανακοίνωση από το ΚΚΕ Μεσσηνίας που υπογράφει ο Μιλτιάδης Κουτίβας κάνει λόγο για Μέγαρο Χορού "που πλήρωσε ο λαός αλλά δεν το χαίρεται", και ζητά να γίνουν προσλήψεις προσωπικού που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του από τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος διαθέτει τους χώρους του Μεγάρου με  "τσουχτερό" αντίτιμο για τη χρήση τους. Μάλιστα, προτείνει, στους πολιτιστικούς συλλόγους το Μέγαρο Χορού να παραχωρείται δωρεάν.

"ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ

Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της "Φαρις", Θανάσης Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι προσωπικό προς κανένα σύλλογο, ότι σκοπός είναι να διαφυλαχθεί η λειτουργία του Μεγάρου και πως η νέα Δημοτική Αρχή θα επανεξετάσει το ζήτημα ως προς τους όρους  παραχώρησης του χώρου σε φορείς και συλλόγους. Παράλληλα, επανέλαβε το θέμα της έλλειψης προσωπικού που απαιτεί το Μέγαρο για να λειτουργεί σωστά.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση από το ΚΚΕ Μεσσηνίας:

Για το ζήτημα της παραχώρησης της κεντρικής αίθουσας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στον "Πολιτιστικό Σύλλογο "Αγία Τριάδα" Καλαμάτας", προκειμένου να πραγματοποιηθεί παράσταση παραδοσιακών χορών

"Ενώ ο σύλλογος είχε πάρει την έγκριση του Δ.Σ. της ΦΑΡΙΣ για αξιοποίηση του μεγάρου 3 & 4 Αυγούστου, τη Τετάρτη 24/7 κατόπιν ΔΣ αυτή η απόφαση ανακαλέστηκε. Οι αιτίες που επικαλείται η δημοτική αρχή είναι "ότι σε προηγούμενο σύλλογο υπήρξε πρόβλημα με υπέρβαση αριθμού θεατών, η λειτουργία των σταγκονιών που πραγματοποιήθηκε ήταν από μη ειδικευμένο τεχνικό, έγινε μη τήρηση του ωραρίου του χώρου, ενώ υπάρχει έλλειψη απαραίτητου τεχνικού προσωπικού όπως τεχνικό υπεύθυνο και υπεύθυνο ασφαλείας".

Άλλη μια απόδειξη του ότι η Δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Από τη μια δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις στο αναγκαίο προσωπικό που θα λειτουργεί το Μέγαρο. Από την άλλη για να μπορέσει να αξιοποιήσει ένας πολιτιστικός σύλλογος το Μέγαρο θέλοντας να παρουσιάσει το έργο του (που σε ορισμένες περιπτώσεις από τον κόπο και το μεράκι των μελών τους είναι αποτέλεσμα αρκετά ποιοτικής δουλειάς) του ζητάνε υπέρογκο ποσό 1240€.

Αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι αποτέλεσμα της υπακοής της δημοτικής αρχής στο δόγμα κόστος - όφελος.

Για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Μεγάρου χορού χρειάζεται άμεσα να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του. Αυτό σημαίνει προσλήψεις σε προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ακόμα χρειάζεται στους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας να δίδεται δωρεάν.

Τώρα πρέπει να λειτουργεί το Μέγαρο Χορού ως κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη μας και όχι σαν ακόμα μια επιχείρηση, που και αυτή ο λαός την πλήρωσε αλλά δε τη χαίρεται", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕ «Φάρις»

"Η 17η, κατεπείγουσα, συνεδρίαση/2019 του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας συγκαλείται την Τετάρτη 24/7/2019 και ώρα 12:30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων:

1. Έγκριση εξόδων για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής εκδήλωσης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας
2. Ανάκληση της υπ’ αριθμ. 112/2019 απόφασης Δ.Σ της Κ.Ε. «Φάρις».
Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στις προθεσμίες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων".

TI ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ

H AΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ

Η απόφαση έγκρισης της παραχώρησης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, ελήφθη στις 2 Ιουλίου. Στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση για τη θεατρική Ομάδα "Μέθεξη" και το αίτημά της να ανεβάσει τη θεατρική παράσταση "Ο γλάρος του Τσέχωφ" στο Studio του Μεγάρου για 20 ημέρες, από 15 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου. Η απόφαση εδώ ήταν αρνητική λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα δεσμευόταν το studio. Aντιθέτως, "πράσινο φως" είχε πάρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας. Για το θέμα υπήρξαν και θετικές και αρνητικές εισηγήσεις με τις αντίστοιχες αιτιολογήσεις, με την πλειοψηφία τελικά του Δ.Σ. της "Φάρις" να τάσσεται υπέρ.


ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Μήπως λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει πρώτα να μεριμνήσει για το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό στο Μέγαρο Χορού και στη συνέχεια να το διαθέτει σε φορείς και συλλόγους έναντι αντιτίμου;

Και μήπως τελικά το επιχείρημα ότι άλλος σύλλογος παραβίασε τους όρους χρήσης του χώρου, και επομένως a priori  δεν το παραχωρώ στον επόμενο, λειτουργεί τιμωρητικά για τους επόμενους συλλόγους που έχουν προγραμματίσει τις εκδηλώσεις τους στον συγκεκριμένο χώρο;
Και προβληματίζει αυτό το γεγονός της "συλλογικής ευθύνης" από τη στιγμή που ο κάθε φορέας και σύλλογος υπογράφει συμφωνητικό με συγκεκριμένους όρους με τους οποίους δεσμεύεται, και επομένως είναι ο ίδιος υπόλογος σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι.

To βέβαιο είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δει από την αρχή η νέα δημοτική αρχή, ώστε και να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις, και το Μέγαρο Χορού να είναι πραγματικά ανοιχτό στον κόσμο και τους φορείς της Καλαμάτας και όχι με αστερίσκους, με ποιοτικόμετρο και αλα κάρτ.

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

Με αντίτιμο η χρήση των χώρων του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

 

Exit mobile version