ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κερδισμένο το Ισραήλ από την “αερομαχία” με Καναδά για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα

Η IΣΡΑΗΛΙΝΗ ELBIT ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΚΑΝΑΔΙΚΗΣ CAE-Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

To Ισραήλ αναλαμβάνει εξολοκλήρου την εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και τον έλεγχο του όποιου εκπαιδευτικού κέντρου δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που ελήφθη πριν μερικές ημέρες.

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της καναδικής CAE που θεωρείται ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός ιδιωτικός φορέας της Δύσης, η οποία προσέθεσε την τελευταία στιγμή και την ισραηλινή ΙΑΙ σε μια προσπάθεια να «ισορροπήσει» την ισραηλινή επιρροή στην κυβέρνηση, χωρίς πάντως να το καταφέρει, παρά το γεγονός ότι σε τεχνικό επίπεδο ήταν σαφώς καλύτερη, αν και υψηλότερου κόστους.

Η ισραηλινή «σφήνα» που τελικά απέδωσε, έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ πριν από επτά μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που ΝΑΤΟϊκό κράτος αναθέτει την εκπαίδευση των χειριστών του σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ.

Βάσει της συμφωνίας οι Ισραηλινοί θα επινοικιάσουν στην Ελλάδα αριθμό M-346 Master (το αντίγραφο του ρωσικού YAK-130 με το οποίο έχουν κοινή ρίζα, χωρίς τις μαχητικές ικανότητες του ρωσικού αεροσκάφους) της Leonardo (που θα αγοράσουν οι ίδιοι) αντικαθιστώντας τα «αρχαία» Buckeye (20 χρόνια μετά την κανονική ημερομηνία απόσυρσής τους!) και θα επαναφέρει έναν αριθμό (15) αεροσκάφη Τ-6Α αρχικού σταδίου, σε επιχειρησιακή ικανότητα (τώρα ζήτημα είναι αν πετούν 3-5 αεροσκάφη).

Για την ΠΑ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που δεν προχωρά σε αγορά νέων αεροσκαφών LIFT, αλλά σε ενοικίασή τους από ένα ανάδοχο ο οποίος θα αναλάβει την παροχή συνολικά του εκπαιδευτικού έργου σε υλικοτεχνική υποδοχή, με ,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Είναι άγνωστες οι λεπτομέρειες της πρότασης, δηλαδή πόσα αεροσκάφη Μ-346 θα έρθουν στην 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, για πόσα χρόνια θα έχει διάρκεια η σύμβαση, πόσες ώρες θα μπορούν να προσφέρουν, θα υπάρχουν Έλληνες και Ισραηλινοί ή μόνο Έλληνες εκπαιδευτές κ.α.

Άγνωστο είναι επίσης εάν θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ιταλική Αεροπορία και η αποστολή Ανθυποσμηναγών εκεί, για εκπαίδευση όπως γίνεται σήμερα.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο η ανάθεση ελπίζεται να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών απέναντι στη Τουρκία.

Επίσης λόγω του ιδιαίτερα κομβικού χαρακτήρα που έχει η ανάληψη των εκπαιδευτών της ΠΑ (για πρώτη φορά ανατίθεται σε ξένο φορέα η εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ εντός Ελλάδος) και της βαθιάς γνώσης που θα αποκτήσει ο εκπαιδευτικός φορέας στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της ΠΑ, ελπίζεται να μην υπάρξει ποτέ προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ…

ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΛΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το ελληνικό Δημόσιο συζητούσε με τον Καναδά και συγκεκριμένα την εταιρεία CAE για την ανάληψη λειτουργίας του Κέντρου, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Τι προσέφερε η καναδική πλευρά;

  • Επένδυση 500 εκατομμυρίων για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης
  • Πιστοποίηση ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες όχι μόνο σε Έλληνες πιλότους, αλλά και γειτονικών κρατών.
  • Συντήρηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ6 που είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και
  • Αντικατάσταση του ξεπερασμένου Τ2 με το ιταλικό jet M-346.

Η Καναδική πλευρά είχε επίσης ως «προίκα» το γεγονός ότι διαθέτει εμπειρία 71 ετών καθώς η CAE είναι η μεγαλύτερη εταιρία εκπαίδευσης πιλότων στον κόσμο με 65 εκπαιδευτικά κέντρα σε 35 χώρες, διαχειρίζεται το Καναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης και παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Όμως μετά τη αναζωπύρωση του ισραηλινού ενδιαφέροντος για αμυντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, «σφήνα» στην διεκδίκηση του Κέντρου της Καλαμάτας μπήκε η εταιρεία ELBIT, κάνοντας οικονομικότερη αντιπροσφορά.

Η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει προς το Τελ Αβίβ. Όμως η CAE φαίνεται πως δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα καθώς επανήλθε δυναμικά προσφέροντας:

  • 100 εκατομμύρια μικρότερο κόστος από την πρόταση των Ισραηλινών
  • στόλο αεροσκαφών Μ-346 της ιταλικής Leonardo με αύξηση των ωρών πτήσης,
  • δημιουργία τουλάχιστον 10 επιπλέον θέσεων εκπαιδευμένων που θα μπορούσε να διαθέσει η Ελλάδα για την εκπαίδευση πιλότων άλλων χωρών. Με την προσθήκη αυτή η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να εισπράττει ως αμοιβή περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον η CAE έβαζε «στο παιχνίδι» ως συνεργάτη την ισραηλινή ΙΑΙ, που όχι μόνο διαθέτει εμπειρία στα Μ-346, αλλά «καλύπτει» και το γεωστρατηγικό άνοιγμα της Ελλάδας στο Ισραήλ.

Τελικά η πλάστιγγα έγειρε προς την Ισραηλινή πλευρά.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: “AΔΙΑΝΟΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ”

Ως “σκανδαλώδη και επικίνδυνη απόφαση” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να επιλέξει την Ισραηλινή ELBIT έναντι της Καναδικής CAE.

“Η κυβέρνηση έθεσε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας τον Καναδά για το πρόγραμμα του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, προκλητική, αδιανόητη και αντεθνική, διότι ο Καναδάς επέβαλε το πιο σκληρό εμπάργκο απέναντι στην Τουρκία, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απαιτεί άμεσα την ακύρωση αυτής της σκανδαλώδους και επικίνδυνης απόφασης”.

πληροφορίες από:http://www.defencenet.gr/amyna/aeroporia/905846_sto-israil-i-ekpaideysi-tis-pa-i-elbit-epikratise-tis-cae-stin-kybernitiki

http://www.onalert.gr/ellada/i-cae-me-israilino-aera-ena-vima-pio-konta-sto-diethnes-kentro-aeroporikis-ekpaideysis-tis-pa/396986/

Διαβάστε και αυτά:

Εκπρόσωπος καναδικής εταιρείας στην Καλαμάτα για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης

Καμμένος για 120 ΠΕΑ: “Η Καλαμάτα μετατρέπεται στη μεγαλύτερη Στρατιωτική Ακαδημία της Ευρώπης”

Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων στην Καλαμάτα

Βίτσας: “Σε 18 μήνες 20 αεροπλάνα θα πετάνε στην 120 ΠΕΑ”-Πως θα αξιοποιηθεί το Στρατόπεδο

Λαμπρόπουλος: “Εξακολουθούν να ψεύδονται και χρυσώνουν το χάπι”

Κερδισμένο το Ισραήλ από την “αερομαχία” με Καναδά για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα
To Top