ΚΕΔΕ: “Αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ, των Δήμων και των ΦοΔΣΑ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό”
Με αιχμηρή επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκφράζει τη βαθιά δυσαρέσκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον αποκλεισμό της από τον σχεδιασμό του Προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων». Η επιστολή συνοδεύεται από πλήρη και τεκμηριωμένη εισήγηση της Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της ΚΕΔΕ, η οποία καταδεικνύει ότι βασικές επιλογές του Οδικού Χάρτη έγιναν χωρίς διαβούλευση με τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τους ΦοΔΣΑ.
Το επίμαχο σημείο: 260 “εμπειρογνώμονες” με συμβάσεις έργου
Η ΚΕΔΕ απορρίπτει τον σχεδιασμό απασχόλησης 260 εμπειρογνωμόνων μέσω ΜΟΔ και ΕΕΤΑΑ για πενταετία, υποστηρίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ, των Δήμων και των ΦοΔΣΑ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Η επιλογή αυτή, όπως επισημαίνεται, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαχειριστική επάρκεια, αλλά και καταλήγει να δημιουργεί μια στρατιά συμβασιούχων χωρίς προοπτική μονιμότητας και χωρίς ουσιαστική επιρροή στις υπηρεσίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισήγηση:
«Οι φορείς δεν χρειάζονται μέντορες αλλά βοηθούς, τους οποίους θα εκπαιδεύσουν ώστε να τους διαδεχθούν».
Αντί για “τροχονόμος”, προτείνουν κεντρική διοικητική παρέμβαση
Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρη:
- Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΥΠΕΘΟ, ΥΠΕΣ, ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ και ΜΟΔ για να υπάρχει πραγματικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.
- Άμεση ενίσχυση των ΔΕΥΑ και ΦοΔΣΑ με μόνιμο προσωπικό μέσω ad hoc προκηρύξεων, ώστε να καλυφθεί το κενό στη διαχειριστική επάρκεια και να υπάρχει «μόνιμο αποτύπωμα» στις υπηρεσίες.
- Ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξης που δεν θα λειτουργεί απλώς ως «τροχονόμος» αιτημάτων, αλλά θα προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη με θεσμική συνέχεια και αξιοποίηση της εμπειρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Τριετές πρόγραμμα προσλήψεων σε ΔΕΥΑ και ΦοΔΣΑ μέσω ΥΠΕΣ, με πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων (μοριοδότηση, εξαιρέσεις από Ετήσιο Προγραμματισμό).
- Δημιουργία τριών ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων σε ΕΕΤΑΑ, ΜΟΔ και ΕΔΕΥΑ για ζητήματα υδάτων, αποβλήτων και εδαφικής πολιτικής.
Το ιταλικό παράδειγμα ως πρότυπο
Η ΚΕΔΕ προτείνει τη μεταφορά της καλής πρακτικής της Ιταλίας, όπου μέσω του αντίστοιχου Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας προσλήφθηκε μόνιμο μη διευθυντικό προσωπικό για την εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων έργων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες με την D.G. Regio.
Χωρίς προσωπικό – χωρίς έργα
Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, χωρίς την αναγκαία διαχειριστική επάρκεια που προϋποθέτει επαρκή στελέχωση, οι Δικαιούχοι των συγχρηματοδοτούμενων έργων δεν θα μπορούν να ενταχθούν ή να υλοποιήσουν προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η ΡΑΑΕΥ δεν θα τους πιστοποιήσει, και η Τεχνική Βοήθεια θα εξαντληθεί στην κάλυψη της ανεργίας νέων επιστημόνων χωρίς ουσιαστικό όφελος για την Αυτοδιοίκηση.
«Η Τεχνική Βοήθεια θα παράγει “άεργο ισχύ” αν δεν υπάρξει στελέχωση και βιώσιμος σχεδιασμός», καταλήγει η εισήγηση.
Η ΚΕΔΕ ζητά διάλογο από μηδενική βάση
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει ξεκάθαρα στην επιστολή του:
«Είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων συνεργατών σας για την προσαρμογή του Οδικού Χάρτη σύμφωνα με την επί του πεδίου εμπειρία των Δικαιούχων».
Η ΚΕΔΕ προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με ολοκληρωμένες προτάσεις και ζητά ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό της Τεχνικής Βοήθειας, προκειμένου αυτή να μετατραπεί σε πραγματικό εργαλείο ενδυνάμωσης των Δήμων και όχι σε πρόσκαιρη παρέμβαση.
Απαιτείται πολιτική βούληση και άμεση αναθεώρηση του σχεδιασμού. Η Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα και ζητά τον ρόλο που της αναλογεί.
Η επιστολή Κυρίζογλου:
Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 1165/20.03.2024 επιστολής μου σχετικά με το Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων» και δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο του προετοιμαζόμενου από την αρμόδια Υπηρεσία Οδικού Χάρτη, σας ενημερώνουμε ότι δεν έγινε σχετική διαβούλευση με τους Δικαιούχους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΔΕΥΑ, Δήμους και ΦοΔΣΑ) ούτε με την ΚΕΔΕ, που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανό τους, με συνέπεια να διαφωνούμε με βασικές επιλογές του Οδικού Χάρτη.
Η σημαντικότερη διαφωνία μας αφορά την προετοιμαζόμενη απασχόληση, μέσω αναδόχων της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ, 260 “εμπειρογνωμόνων” για μια 5ετία, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η συμπλήρωση με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ, των Δήμων και των ΦοΔΣΑ προκειμένου, όπως σας έγραφα και στην ανωτέρω επιστολή μου, «να υποστηρίξει την υλοποίηση των έργων και να παραμείνει σε αυτούς μετά την λήξη της χρηματοδότησης. Έτσι, μία σημαντική “επένδυση” που θα γίνει σήμερα, θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη της πενταετίας».
Παράλληλα, οι Δικαιούχοι ΔΕΥΑ, Δήμοι και ΦοΔΣΑ θα αποκτήσουν τη Διαχειριστική Επάρκεια που απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή τα άρθρα 12Α και 12Β του ν.4001/2011 (Α ́ 179) και την ΥΑ του ΥΠΕΝ υπ’ αριθ. ΔΣΔΥΥ/ 53924/460/2023 (Β’ 3309), διότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορούν να διαχειριστούν έργα του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται και κατάλληλο προσωπικό ως αποδέκτης της Τεχνικής Βοήθειας.
Η επιλογή αυτή εφαρμόζεται από το αντίστοιχο Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας της Ιταλίας, που καλύπτει τη δαπάνη πρόσθετου μόνιμου προσωπικού των Δικαιούχων, με την οποία βεβαίως δεν έχει αντίρρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μας το επιβεβαίωσε η Γενική Διευθύντρια της D.G. Regio και οι συνεργάτες της στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα μαζί της στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η προσέλκυση και η παραμονή του προσωπικού αυτού, ετοιμάζουμε πρόταση με σχετική κανονιστική ρύθμιση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Επίσης, εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η σύναψη σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΕΘΟ – ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ – ΜΟΔ και η διασφάλιση της διαχρονικής λειτουργίας του υποστηρικτικού μηχανισμού που προβλέπεται στο Πρόγραμμα.
Τα παραπάνω εκφράζουν και τους ανωτέρω Δικαιούχους του Προγράμματος και τεκμηριώνονται αναλυτικά στα συνημμένα κείμενα της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ.
Κύριε Υπουργέ
Οι προτάσεις μας μπορούν να εξασφαλίσουν το “μόνιμο αποτύπωμα” που φιλοδοξεί το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας και να συμβάλλουν όχι μόνο στην επιτάχυνση της εφαρμογής των αντίστοιχων έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ την οποία συστηματικά επιδιώκετε, αλλά και στη διαχρονική βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των Δικαιούχων και τη βιωσιμότητά τους, που αποτελούν την κοινή μέριμνά μας.
Είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων συνεργατών σας για την προσαρμογή του Οδικού Χάρτη σύμφωνα με την επί του πεδίου εμπειρία των Δικαιούχων των έργων του ΕΣΠΑ.
Δείτε εδώ την εισήγηση της επιτροπής
πηγή: