Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Χωρίς θρήνο είναι δύσκολο να ξεκινήσει το πένθος. Ο χρόνιος θρήνος όμως είναι παθολογικός γιατί γίνεται στοιχείο το οποίο δημιουργεί μελαγχολία. Γενικά, όταν το άτομο συνεχίζει να θρηνεί πέραν του έτους, είναι καλό να αναζητά βοήθεια. Η διαδικασία του θρήνου είναι τον πρώτο καιρό. Μετά αρχίζει το πένθος που διαρκεί πάνω κάτω ένα με δυο χρόνια και έχει έκφραση θρήνου. Ίσως όχι όπως στην αρχή αλλά έχει. Και είναι φυσιολογικό. Η φυσιολογική πορεία είναι να θρηνήσει κανείς, κατόπιν να ξεκινήσει να πενθεί, και αργότερα να παραιτηθεί από το αποθανών άτομο και να μεταφέρει τα συναισθήματα που έχει προς αυτό, σε κάποια άλλη κατάσταση ή/και σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Δηλαδή, να αγαπήσει με τα συναισθήματα αυτά., κάτι άλλο. Να δημιουργήσει κάτι άλλο, να αγαπήσει κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις που φοβάται κανείς ότι θα χάσει τελείως το αγαπημένο πρόσωπο από μέσα του. Συνήθως εκεί υπάρχουν ζητήματα επιθετικών, εκδικητικών και ενοχικών ασυνείδητων συναισθημάτων που δεν έχουν εκφραστεί.

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

Τα αισθήματα έχουν ενέργεια. Έχουν λόγο. Και θέλουν να εκφραστούν

Αυτά τα αισθήματα πρέπει να βγουν προς το αποθανών πρόσωπο. Είναι αναγκαίο. Αλλιώς παθαίνεις κατάθλιψη. Αλλά πως βγαίνουν; Οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να είναι παρηγορητικοί σε κάποιες περιπτώσεις αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί ξεσπά με θυμό κανείς παρόλο που έχει υποστήριξη και φροντίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ασυνείδητα συναισθήματα θυμού. Οι άνθρωποι τον δείχνουν έμμεσα τον θυμό τους και όταν δεν τους καταλαβαίνει κανείς τότε κάνουν εκρήξεις. Αλλά διάφορες σκέψεις ή συμπεριφορές που θεωρούνται μικροπράγματα, κρύβουν μέσα τους θυμό. Μπορεί να βάζει κανείς το χιούμορ μπροστά, μπορεί να μιλάει έμμεσα ή να μιλάει για άλλα ενοχλητικά πράγματα. Μέσα του θέλει να μιλήσει για τον θυμό του. Η ουσία είναι να μιλήσει τον θυμό του και όχι για τον θυμό του. Δηλαδή να τον νιώσει και να τον βγάλει εκεί που απευθύνεται.

συμπτώματα της κατάθλιψης

Καταθλιψη

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

Το Πρόβλημα Είναι Ο θυμός

Είναι δύσκολο να γίνει στην καθημερινή μας ζωή αυτό. Αν είσαι θυμωμένος παντού και πάντα, δεν μπορείς να τα βγάλεις εύκολα πέρα. Μισείς συνέχεια και δολοφονείς συνέχεια αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται όπως κάνουμε όλοι στη ζωή. Όταν επαναλαμβάνεις να πληγώνεις τον εαυτό σου βέβαια, σκοτώνεσαι κάθε μέρα. Εκεί θες να σκοτώσεις τον άλλο με τον οποίο είσαι θυμωμένος και τελικά δε μπορείς και σκοτώνεις εσένα ή γίνεσαι αντικοινωνικός δολοφονώντας τους άλλους.

συμπτώματα της κατάθλιψης

 

Καταθλιψη

Το κατηγορητήριο της ψυχής

Μετά έρχονται ενοχές και τιμωρίες. Όσα υπάρχουν και στο δικαστικό σύστημα δηλαδή που είναι εσωτερικές μας καταστάσεις τις οποίες τις προβάλλαμε έξω στην κοινωνία και φτιάξαμε το σύστημα. Κατηγορίες, εισαγγελέας, δίκη, τιμωρία. Ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί. Δεν τελειώνει με τίποτα. Είναι ένα μαρτύριο που βιώνει ο κάθε άνθρωπος που έπαθε κατάθλιψη. Γιατί όμως έγιναν έτσι τα πράγματα και δεν μπορεί να πενθήσει; Τί συνέβη εκεί; Πως δηλαδή φτιάχνεται κανείς με τέτοιο τρόπο, πως δομείται και γιατί δομείται με αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να μην μπορεί να θυμώσει με τον άλλο και να θυμώνει με τον εαυτό του; Ας το δούμε. Στην βρεφική ηλικία όταν θυμώνεις με το σύνολο της ύπαρξής σου. Η ύπαρξή σου εκείνη την εποχή είναι η μαμά σου. Είσαι ένα με τη μαμά σου. Οπότε αυτό είναι ο εαυτός σου. Θυμώνεις λοιπόν με τον εαυτό σου. Αν ο θυμός σου γίνεται δεκτός, όλα πάνε καλά. Απορροφήθηκε, δεν συνέβησαν τραύματα, έχεις λίγες ενοχές, κλαις που έγινε ότι έγινε, αλλά τελικά δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο. Παθαίνεις μια μικρή κατάθλιψη που επιτέθηκες. Αλλά έγινε δεκτή η επίθεση. Ο άλλος έμεινε, δεν έφυγε. Οπότε συνεχίζεται η ζωή. Τώρα ξέρεις ότι οι άνθρωποι είναι και καλοί και κακοί. Κακοί που μπορεί να μην ήταν κοντά σου για λίγο και καλοί γιατί δέχτηκαν την επίθεση. Οπότε όλα αυτά ενοποιήθηκαν, έγιναν ένα πράγμα. Δεν τα διαχωρίζεις. Είναι και τα δύο μαζί. Ξέρω τώρα ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Δεν περιμένω από σένα να είσαι μόνο καλός. Ξέρω ότι θα θυμώσεις κάποια στιγμή, ξέρω ότι κι εσύ θα επιτεθείς κάποια στιγμή, ξέρω ότι θα έχεις τις παραξενιές σου. Αλλά είσαι και καλός/η είσαι και υπομονετικός, με αγαπάς. Οπότε μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Καταθλιψη

Καταθλιψη

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

Καταθλιψη

συμπτώματα της κατάθλιψης

Δηλαδή Το Να Κλάψουμε Μαζί Είναι Η λύση

Γιατί λοιπόν δεν μπορείς να θυμώσεις και παθαίνεις κατάθλιψη; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έπαθες κατάθλιψη την εποχή που έπρεπε να πάθεις. Θα το εξηγήσω. Στην εποχή που ο εαυτός μας είναι συγχωνευμένος με τη φιγούρα που τον φροντίζει, όταν (ο εαυτός μας) φοβάται ότι θα πεθάνει γιατί του λείπει η τροφή, θυμώνει. Εκεί κάνει μια «επίθεση» προς το στήθος για να πάρει αυτό που χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσει. Η επίθεση αυτή δεν είναι επίθεση καταστροφής αλλά επίθεση επιβίωσης. Καλό θα είναι στην βρεφική εκείνη ηλικία να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο τάισμα, στην αγκαλιά, στην παρηγοριά, στην ζεστασιά, γιατί μετά μπαίνει η αίσθηση ότι καταστρέφεσαι και το επαναλαμβάνεις σε όλη σου τη ζωή. Και καλό θα είναι να υπάρχει ένα πρόσωπο που να έχει αναλάβει την ολοκληρωτική φροντίδα του μωρού. Αν συμβαίνει αυτό, τότε η επίθεση επιβίωσης την οποία προανέφερα, ακολουθείται από παρηγοριά. Είναι και ανάγκη παρηγοριάς. Δηλαδή επιτίθεμαι και ξέρω ότι θα με φροντίσεις. Αν δε με φροντίζεις ολοκληρωτικά στον πρώτο χρόνο, αυτό σημαίνει ότι κάνω επιθέσεις συνέχεια για να επιβιώσω χωρίς όμως να παίρνω και την παρηγοριά που χρειάζεται για να κλάψουμε μαζί για την επίθεση που σου έκανα. Αν κλάψω μαζί σου για την επίθεση που μου έκανες, κάνω μία κατάθλιψη για λίγο και μου περνάει. Γιατί κλάψαμε μαζί. Μένουν και κανα δυο ενοχές αλλά αυτή είναι η φυσιολογική πορεία. Να καταλαβαίνεις ότι μπορεί να φταις κι εσύ. Όχι μόνο οι άλλοι. Αυτοί που το κάνουν αυτό δεν έπαθαν ποτέ τη φυσιολογική κατάθλιψη γιατί δεν έκλαψαν μαζί. Το να κλάψουμε μαζί, είναι θεραπευτικό. Απορροφώνται οι επιθέσεις, μιλάμε γι’ αυτές συναισθηματικά. Ζητάει συγγνώμη ο ένας από τον άλλο. Συνεχίζουμε να είμαστε μαζί και μπορούμε να χαρούμε τη ζωή. Αν μπορείς να δέχεσαι τις επιθέσεις του μωρού με γαλήνη, τότε το μωρό θα μπορεί να ευχαριστηθεί τη ζωή σαν υπεύθυνος ενήλικος αύριο, έλεγε ο Donald Winiccott ένας διάσημος άγγλος ψυχαναλυτής.

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

συμπτώματα της κατάθλιψης

Καταθλιψη

 

Καταθλιψη

συμπτώματα της κατάθλιψης

: Στην θεραπεία το πλαίσιο είναι μητρικό

Στην ψυχοθεραπεία μαθαίνει κανείς να είναι ο εαυτός του. Ότι κι αν έχει. Είτε είναι καταθλιπτικός είτε είναι καχύποπτος. Είτε έχει μίσος είτε έχει αφέλεια είτε έχει αγάπη κρυμμένη. Αυτό γίνεται γιατί ο θεραπευτής κρατάει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί ο θεραπευόμενος να αφήσει τον εαυτό του να βγάλει σταδιακά όλα όσα έχει. Αυτό το σταθερό πλαίσιο είναι το μητρικό πλαίσιο. Όλα όσα γίνονται εκεί μέσα είναι πολύ σημαντικά και τα βλέπουμε για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό και τί ανάγκες έχει, πώς ζει, πώς αισθάνεται, τί θέλει, τι δεν αντέχει, πώς φοβάται, πώς θυμώνει, πώς παρηγορεί, πώς δέχεται ή δεν δέχεται βοήθεια, πώς υπάρχει. Εκεί μέσα μεγαλώνει ο πραγματικός εαυτός. Ο πραγματικός μας εαυτός. Αυτός που φοβόμαστε να βγάλουμε στην επιφάνεια γιατί δεν θέλουμε να πληγωθεί.

Καταθλιψη

Καταθλιψη

Καταθλιψη Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη

 

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: το ζήτημα της κατάθλιψης

Δείτε επίσης: Το Κράτημα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Καταθλιψη
To Top