Messinia Live

Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια 19ος αιώνας – 1972”

Tο βιβλίο “Τα εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια 19ος αιώνας – 1972” της Αναστασίας Μηλίτση – Νίκα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου στην Καλαμάτα, στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Μεσσηνίας.

"Δεν έπεφτε καρφίτσα" στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας-Κατάμεστο το αμφιθέατρο για την παρουσίαση του νέου βιβλίου-λευκώματος της προϊσταμένης των ΓΑΚ Μεσσηνίας, Αναστασίας Μηλίτση – Νίκα, που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδόσεις που αφορούν την ιστορία της Μεσσηνίας, αξιοποιώντας τα ιστορικά ντοκουμέντα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και φέρνοντας κάθε φορά στο φως άγνωστες λεπτομέρειες και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, ως παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Το βιβλίο -η έκδοση του οποίου αποτέλεσε χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια- αφορά στην πορεία των καπνεμπορικών επιχειρήσεων της Καλαμάτας και στην εξέλιξή τους σε καπνοβιομηχανίες και σιγαροβιομηχανίες, επιχειρεί να διασώσει και να αναδείξει ένα σημαντικό, από κοινωνικο-οικονομική άποψη, κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανικής ιστορίας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Αμαλία Παππά αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους με θέμα “Συμβολή των αρχείων και ιδιαίτερα των βιομηχανικών αρχείων στη διάσωση της ιστορικής μνήμης”, η Χριστίνα Αγριαντώνη ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα “Σκέψεις για την Ελληνική Καπνοβιομηχανία” και η Αναστασία Μηλίτση – Νίκα προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας με θέμα “Καλαμάτα: Από τα Καπνοπωλεία στα Καπνεργοστάσια. ‘Βιογραφίες’ των επιχειρήσεων, 19ος αιώνας – 1972”, η οποία εξέφρασε και τις ευχαριστίες των ΓΑΚ Μεσσηνίας προς το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για την χορηγία της εν λόγω έκδοσης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου π. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Στάθης Καρέλιας, ο οποίος έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία του καπνού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, παρατηρώντας -μεταξύ άλλων- ότι “η τοπική καπνοβιομηχανία αναπτύχθηκε σιγά σιγά χωρίς κανέναν κρατικό προστατευτισμό, καθώς στην Ελλάδα δεν επιβλήθηκε ποτέ κρατικό μονοπώλιο στο εν λόγω προϊόν, συμβάλλοντας έτσι να τεθούν οι βάσεις σταδιακά για την εν μέρει επιτυχή αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια και του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια Βίκυ Καρέλια, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τζίνα Καρέλια και Σύλβια Καρέλια, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης, Υποδομών Θεόδωρος Βερούτης, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής,Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, Υγείας Αγγελος Χρονάς, oι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.

Exit mobile version