Messinia Live

Kαρναβάλι Μεσσήνης: Επόμενη στάση 159…. Και το ταξίδι συνεχίζεται….

Η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γεωργία Παναγοπούλου κάνει την αποτίμηση του 158ου Καρναβαλιού!

"Τώρα που τα φώτα του 158ου καρναβαλιού Μεσσήνης έσβησαν, μέσα από τη χαρά μας, την ικανοποίηση μας, την κούραση μας, άλλοι ευχαριστημένοι, άλλοι δυσαρεστημένοι, ακούγοντας τον ήχο της επόμενης ημέρας, τη φωνή όλων, την κριτική μπορεί και υπερβατική ακόμα και εκείνων που δεν κατοικούν εδώ και αυτό αναφέρεται με τη λογική ότι δεν έχουν τον αγώνα - την αγωνία της καθημερινότητας των επιχειρηματιών, των παιδιών,των γονέων, των γυναικών, των θεσμικών φορέων, με κάθε ειλικρίνεια, θα καταθέσω την άποψη μου σεβόμενη το κάθε σχόλιο και την κάθε μικροπρέπεια.
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, αν η παρουσία της Αναστασίας Γιουσεφ ήταν Mea Culpa που μετέτρεψε το Νησιώτικο καρναβάλι από παραδοσιακό σε μη παραδοσιακό;
Για αυτό:
1ον Η διαφορετική άποψη κάποιων επιβεβαιώνει τον κανόνα. Το φετινό καρναβάλι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν επιτυχημένο.
2ον Με σεβασμό στο παρελθόν, στο παρόν, για να μείνει ανεξίτηλο στο μέλλον από τις γενιές που έρχονται, είμαστε υποχρεωμένοι να προσδιορίσουμε μια μεταβατική περίοδο, για να μιλάμε για ένδοξο μέλλον.(θεωρητικά αναφέρω ότι το καρναβάλι της Βενετίας πλέον γίνεται και με ακτίνες laser.)
3ον Όπως μέχρι τώρα πράξαμε θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε, να συνεργαζόμαστε με τον όποιον ή όποια πολίτη του Δήμου Μεσσήνης, ή θεσμικό φορέα έχει τη διάθεση να προτείνει και να συμμετέχει. Οι πόρτες μας ήταν και θα είναι ορθάνοικτες .
4ον Οι δημόσιες εκδηλώσεις του Δήμου, είτε πολιτισμού, είτε περιβάλλοντος ,είτε ..είτε…, δε μπορούν να προσδιορίζονται από την επιθυμία του καθενός. Ακούμε, βλέπουμε, μιλάμε αν θέλετε αντιλαμβανόμαστε, την επιθυμία του συνόλου των πολιτών.
5ον Όταν συνεννοείσαι, δημιουργείς, λειτουργείς μαζί με άλλους θα κάνεις και λάθη
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για καρναβάλι, ενδεχομένως και να έγιναν, άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Αλλά το λάθος του αιρετού δεν μετατρέπει το καρναβάλι σε κανιβαλισμό, σε Κολοσσαίο, σε ψυχική κρεατομηχανή ανθρώπων, γιατί στο κάτω- κάτω ταμείο γίνεται στο τέλος της 4ετιας με τη σεβαστή επιλογή όλων σας, όλων μας .
6ον Είπαμε, συμφωνήσαμε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Ας πούμε ότι η δημοτική αρχή είναι ο μαέστρος και η ορχήστρα το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών μηδενός εξαιρουμένου .Ούτε ο μαέστρος μπορεί να διευθύνει μια ασυντόνιστη ορχήστρα, αλλά ούτε η ορχήστρα μπορεί μόνη της, να μεγαλουργήσει. Ας κρατήσουμε τη συμφωνία μας, ας τη πάμε παρακάτω για το καλό όλων μας.
7ον Με την καθημερινή μας παρουσία έχουμε δεχθεί ως πρόσκληση, ως πρόκληση από όλους, να κάνουμε ένα πιο γρήγορο βήμα, να βλέπουμε λίγο τη Μεσσήνη και με τα μάτια της Ελλάδας, με τα μάτια της Ευρώπης.
Τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια ως έναν τόπο παραγωγικό, δημιουργικό, αναπτυξιακό.
8ον Ο μικρότερος καρναβαλιστής ήταν ένα παιδί 3ετων μουλιασμένο από τη βροχή, αλλά με δύναμη και δυναμική που έδειχνε το δρόμο προχωρήστε και εγώ είμαι εδώ. Η μεγαλύτερη συμμετέχουσα, μια γιαγιά 90ετων και αυτή βρεγμένη, που διασκέδαζε απολάμβανε και σίγουρα αναπολούσε τα δικά της χρόνια. Ταυτόχρονα, στο αεροδρόμιο που είναι δίπλα μας με τους 26 πλέον ευρωπαϊκούς προορισμούς, προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από το Μόναχο σχεδόν γεμάτη, και κάποιοι από τους Γερμανούς που μένουν πλέον στο Δήμο μας, παρακολούθησαν το καρναβάλι και το απόλαυσαν .Η αναφορά μου, είναι σημαδιακή, γιατί ζούμε σε μια Μεσσήνη χωρίς ηλικία, πολυπολιτισμική ,άρα πρέπει σε συνδυασμό και συγκερασμό όλων , να μη φύγει κανείς δυσαρεστημένος .
9ον Η παρουσία στη παρέλαση των γυναικών με τις βαμαινες, του Σωματείου Εθελοντών με τα μαντολινάτα, του βασιλιά Καρναβάλου, δεν είναι μόνο σεβαστό από εμάς, είναι η παρακαταθήκη και η οποία θα συνεχιστεί.
10ον Είμαστε γνωστοί, με μερικούς φίλοι, αλλά στο καρναβάλι είμαστε όλοι μια παρέα,επισκέπτες και άνθρωποι της Μεσσήνης που κατοικούν αλλού. Να συνεχίσουμε μαζί, να φτιάξει ο καθένας το μύθο ή την ευχάριστη πραγματικότητα της πολιτείας από την παραγωγή, την ελπίδα, τον έρωτα, τον πολιτισμό, με μέθη δημιουργιας.
Ας δημιουργήσουμε το μύθο μας, ως Μεθυσμένη Πολιτεία.
Ενδεχομένως να είναι το θέμα, πάντως σίγουρα είναι δύναμη , είναι δυναμική, για το 159ο , για το 160ο που είναι επετειακό.
Επαναλαμβάνομαι λοιπόν, πραγματικά και όχι καρναβαλικά, μεθυσμένη πολιτεία λοιπόν και όποιος κατάλαβε –κατάλαβε...
Αγαπημένα μας παιδιά, σας ευχαριστούμε …Δεν κομπάζουμε για την επιτυχία ,απλώς το δύσκολο για όλους μας θα είναι, επειδή ανεβάσατε τον πήχη πιο ψηλά να προπονηθούμε όλοι μαζί και να τον προσπεράσουμε.
Αν θέλετε μια λέξη, ως υπογράφουσα για αυτό το κείμενο, για το 158ο καρναβάλι Μεσσήνης, ευθαρσώς σας λέω, τα καταφέρατε,εμείς απλώς για κάποιες μέρες γίναμε εσείς.
ΥΣ 1 : Το διαδίκτυο ,τα ΜΜΕ ,ο καθημερινός λόγος είναι Δημοκρατία.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι,όμως, τη δημοκρατία του διαλόγου να την αντικαταστήσουμε με τη μοιρολατρία των σχολίων.
Ραντεβού λοιπόν,στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στο Μαραθώνιο, στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι κλπ ., αλλά και στην καθημερινότητα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
ΥΣ 2: Να είστε όλοι Καλά … Η εκκίνηση δόθηκε …Στάση 159!

Exit mobile version