ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Καλαμάτα ψηνόταν στους 38°C και η Μεθώνη είχε 11 βαθμούς λιγότερους!

ΔΥΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚEΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠOΛΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓAΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣIΑΚΕΣ ΔΙAΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓOΣ ΑΝΕΜΟΣ – ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΑΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΩΝΗΣ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ

Τι κι αν η οδική απόσταση της Καλαμάτας με τη Μεθώνη είναι μόλις 60 χιλιόμετρα, σήμερα οι δυο πόλεις της Μεσσηνίας είχαν 11 βαθμούς διαφορά στην θερμοκρασία! Πώς το εξηγεί ο μετεωρολόγος, Διευθυντής  του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς.

Η τοπικότητα των Μετεωρολογικών σταθμών (θέση) και η επίδραση της θαλάσσιας αύρας σε αυτούς είναι σημαντική. Στη Καλαμάτα νωρίς το πρωί είχε ένα ελαφρύ ΒΔ άνεμο στο αεροδρόμιο, που ξέρουμε ότι με αυτόν τον άνεμο έρχονται θερμές μάζες από το εσωτερικό της ηπειρωτικής Μεσσηνίας προς το αεροδρόμιο.

 

Αν δείτε τις αναλυτικές παρατηρήσεις θα διαπιστώσετε ότι επικρατούσε όλο το διάστημα άπνοια και μόνο μετά τις 2 το απόγευμα άρχισε να πνέει θαλάσσια αύρα (νοτιαδάκι) που άρχισε να ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 40 στους 38 βαθμούς.
Εντελώς διαφορετική η εικόνα στη Μεθώνη που από το πρωί υπήρχε “ζωντανή” θαλάσσια αύρα με Δ-ΝΔ άνεμο της τάξεως των 4 με 6 kts (κόμβων) δηλαδή 2 Beaufort και γιαυτό δεν ξεπέρασε ο υδράργυρος τους 29 βαθμούς.
Κάποτε ακούστηκε ότι για τις πυρκαγιές αλλά τις υψηλές θερμοκρασίες ο βασικός υπεύθυνος είναι ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.

Ο πρώην βουλευτής και τ. υπουργός κ. Πολύδωρας είχε κάνει την συγκεκριμένη αναφορά – και πολύ σωστά κατά την γνώμη μου – όμως τα ΜΜΕ της εποχής εκείνης δεν την κατανόησαν και την θεώρησαν ως μια απλή δικαιολογία. Κι όμως ναι, ο άνεμος με την ένταση αλλά και την διεύθυνση από την οποία πνέει ασκεί σημαντική επίδραση στο ανάγλυφο και το κλίμα του τόπου.

Η Καλαμάτα ψηνόταν στους 38°C και η Μεθώνη είχε 11 βαθμούς λιγότερους!
To Top