Messinia Live

Ιός του Δυτικού Νείλου – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ο ιός του Δυτικού Νείλου διαγράφει μια μάλλον δυσάρεστη πορεία στη χώρα μας.
Μέχρι και πριν μια εβδομάδα είχαμε 77 κρούσματα σοβαρής λοίμωξης και 5 θανάτους. Πέρυσι την ίδια περίοδο ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 48 χωρίς κανένα θανατηφόρο κρούσμα.
Βέβαια οι εκτιμήσεις για φέτος ήταν δυσοίωνες λόγω των κλιματικών συνθήκων που επικράτησαν φέτος, υψηλές θερμοκρασίες την Άνοιξη και πολλές βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται μόνο δραστικές παρεμβάσεις απαιτεί. Με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, προκύπτει ότι από το Μάιο μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Με τα δεδομένα αυτά και σε συνδυασμό με τη θολή εικόνα που υπάρχει για τους προληπτικούς ψεκασμούς, η διασπορά του ιού ίσως τελικά ήταν και προβλέψιμη…..
Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό?
Το 80% των ασθενών που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί. Περίπου το 20% των ασθενών θα εκδηλώσει ήπια συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται 2-15 ημέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν μυαλγίες, πυρετό, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετό, λεμφαδενοπάθεια και δερματικό εξάνθημα.
Λιγότερο από το 1% των ασθενών θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα και ακόμα λιγότεροι θα εμφανίσουν επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.
Άτομα ηλικίας ανω των 50 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (καρκίνος, διαβήτης, αλκοολισμός, καρδιακή νόσο) και ανοσοκατεσταλμένοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, τρόμο και σπασμούς.

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται πρωτίστως στο επιδημιολογικό ιστορικό και τις κλινικές εκδηλώσεις. Η τεκμηρίωση γίνεται με ορολογικές και μοριακές μεθόδους σε δείγματα αίματος ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Τα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται ενδονοσοκομειακά, με υποστηρικτική αγωγή που περιλαμβάνει χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών και οργάνων.

O παιδίατρος Βαγγέλης Μιχαήλ στο ιατρείο του στην Πύλο.


Επιμέλεια άρθρου Παιδιατρικό Ιατρείο Μιχαήλ Βαγγέλη
Exit mobile version