ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Πιλοτική χαρτογράφηση του σχεδιαζόμενου παραποτάμιου μεσογειακού «Μηναγιώτικου Μονοπατιού Natura 2000».

Βρισκόμαστε στο έτος 1938-1939…
«Ο μύλος των Λαμπραίων, σε σύγκριση με τους άλλους, ήταν αρχοντικός. (…) Από φτερωτή προς λιθάρια μεσολαβούσε μεταλλικός μηχανισμός με δόντια, γρανάζια. Κι ακουγόταν ο αχός ως το χωριό. Γκράγκα, γκρούγκα, γκράγκα, γκρούγκα. Κι ως τους κάμπους απέναντι. Αυτό διαφοροποιούσε το μύλο του Λαμπράκου από τους άλλους μύλους. Τον έκανε μύθο. Ήταν εργοστάσιο! Δεν ήταν πια εκείνο το σκέτο μύλος.

Όπως του Λεμπέση, του Πέππα, του Μήτσιου… Ήταν κάτι ανώτερο! Αλευρόμυλος! Κι έκανε, λέγανε, καλύτερο αλεύρι. Λεπτό λεπτό, ψιλούλι! Κατάλληλο και για γλυκά και για πίτες. Και κυρίως για δίπλες!».
Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας προχώρησε σε πιλοτική χαρτογράφηση του σχεδιαζόμενου παραποτάμιου μεσογειακού «Μηναγιώτικου Μονοπατιού Natura 2000».
Η χαρτογράφηση αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, πολλούς παλαιούς νερόμυλους.
Με αυτή την αφορμή, αλιεύσαμε το παραπάνω απόσπασμα κειμένου του Θεόδωρου Κ. Μπλουγουρά, καθώς και τη σχετική φωτογραφία, από το 4ο τεύχος του περιοδικού «Ο μυλολόγος».
Προστατεύοντας τη φύση, το δίκτυο Natura 2000 συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

* Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.
#edozoume #natura2000

Δείτε την ερευνητική μελέτη:

https://hellenicmills.gr/wp-content/uploads/2020/04/04_MYLOLOGOS-SPRING-2020.pdf?fbclid=IwAR3LiNh5EfhekuEuYR4SUg98osKTFZVbqLOXLxg_8dinkF-G-ClmeI9aYNs

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Πιλοτική χαρτογράφηση του σχεδιαζόμενου παραποτάμιου μεσογειακού «Μηναγιώτικου Μονοπατιού Natura 2000».
To Top