ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: “Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία”

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας εστιάζει στην ανεργία στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό».

«Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και στον υπότιτλο σημειώνεται

«Ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ παρατηρεί:

“Σύμφωνα με μια μελέτη της ελληνικής βιομηχανικής ένωσης ΣΕΒ, περίπου 580.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους προσωρινά ή μόνιμα έως τον Ιούλιο του 2020. Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο ΟΕΕ προβλέπει ότι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από την ύφεση του κορονοϊού φέτος, μέσω απολύσεων ή βραχυπρόθεσμης εργασίας. Αυτό θα ήταν σχεδόν το ήμισυ όλων των απασχολούμενων. Το Επιμελητήριο αναμένει να χάσει 390.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Η πανδημία θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε ύφεση πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ: ​​Η Επιτροπή των Βρυξελλών προβλέπει ότι οι Έλληνες θα δουν την οικονομική τους παραγωγή να μειώνεται κατά 9,7% και το ποσοστό ανεργίας στο 19,9% το 2020, από 9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ . Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ακόμη και ποσοστό ανεργίας 22,3% για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πλησιάζει ξανά τα ποσοστά ανεργίας από την εποχή της οικονομικής κρίσης. Έδωσε στη χώρα τη βαθύτερη και μακρύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σωρευτικά κατά 30% μεταξύ 2008 και 2013. Το καλοκαίρι του 2013 η ανεργία έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, 27,7%. Μόνο τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό έπεσε ξανά κάτω από το 20%.

Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος. Η πανδημία κορονοϊού αντιμετωπίστηκε καλά από την κυβέρνηση χάρη στους πρώτους έγκαιρους περιορισμούς επαφής.  Στις δημοσκοπήσεις, οι κυβερνώντες συντηρητικοί έχουν υπερδιπλασιάσει το προβάδισμά τους έναντι της αριστερής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αλλά οι επιτυχίες της διαχείρισης της κρισης του κορονοϊού θα μπορούσαν γρήγορα να ξεχαστούν εάν η χώρα επιστρέψει στη μαζική ανεργία.

Για να αποφευχθούν οι απολύσεις, η κυβέρνηση υιοθετεί τώρα το μοντέλο αποζημιώσεων μικρής διάρκειας που είναι γνωστό από τη Γερμανία. Ο κανονισμός ισχύει από αυτήν τη Δευτέρα και αρχικά θα ισχύει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς για τους εργαζομένους κατά 50 %.Το κράτος θα αποζημιώσει τους εργαζομένους μικρής διάρκειας για το 60 %των απωλειών τους ή περισσότερο εάν οι περικοπές θα πέσουν κάτω από τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό των 555 ευρώ καθαρά.

Η Αθήνα αναμένει βοήθεια 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα “SURE” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το παραδοσιακά υψηλό μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας, η κυβέρνηση βασίζεται επίσης στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Από το πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 31,9 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων 22,5 δισεκατομμύρια ως επιχορηγήσεις και 9,4 δισεκατομμύρια ως δάνεια. Το ποσό αντιστοιχεί στο 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του περασμένου έτους.

Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σε σχέση με την οικονομική παραγωγή. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης βλέπει το πρόγραμμα βοήθειας ως ευκαιρία για “ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός”. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο και «δεν θα διασκορπιστούν και στους τέσσερις άνεμους».

Όπως στην πανδημία του κορονοϊού, ο Μητσοτάκης βασίζεται στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της προβληματικής οικονομίας: συμβουλεύεται τη χρήση της βοήθειας από μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, το «Συμβούλιο των Σοφών της Οικονομίας». Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνονται ο Sir Christopher Pissarides, Κύπριος οικονομολόγος, οικονομολόγος Δημήτρης Βαγιανός από το London School of Economics και καθηγητής οικονομικών, Κωνσταντίνος Μεγκίρ από το Πανεπιστήμιο Yale.

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να παρουσιάσει το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» του στην Επιτροπή της ΕΕ τον Οκτώβριο. Το επίκεντρο πρέπει να είναι οι επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία», σε έργα υποδομής, στην ψηφιοποίηση και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Η πανδημία του κορονοϊού ως ευκαιρία: Ο πρωθυπουργός βλέπει το πακέτο της ΕΕ ως «μέσο για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Tο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας εδώ:http://www.handelsblatt.com/politik/international/neue-wirtschaftskrise-in-griechenland-droht-massenarbeitslosigkeit/25879494.html?ticket=ST-35486-ttD0uOdtewM9kpUoDqHA-ap1

 

Handelsblatt: “Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία”

Δημοφιλέστερα

To Top