ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Φρένο” στη δακοκτονία βάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες: Πού αναστέλλονται οι ψεκασμοί και πού συνεχίζονται κανονικά

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών για Τετάρτη, 10/7/2024

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι λόγω των θερμοκρασιακών δεδομένων που κατέγραψαν σήμερα στελέχη της υπηρεσίας μας καθώς και των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες αναστέλλεται η διενέργεια δολωματικών ψεκασμών στις ΤΚ/ΔΚ: Διοδίων, Τρικόρφου, Αβραμιού, Ευαγγελισμού και Μεσσήνης,

ενώ συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί στις ΤΚ: Πλάτσας, Τραχήλας, Κάμπου, Πεταλιδίου και Παπουλίων.

Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται αφενός δεν είναι οι συνιστώμενες για την διενέργεια δολωματικών ψεκασμών και αφετέρου είναι δυσμενέστατες από μόνες τους για την ανάπτυξη και την δραστηριότητα του εντόμου.
Οι υπό αναστολή ψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά το πέρας των υψηλών θερμοκρασιών και εφόσον πληρούνται τα υπόλοιπα κριτήρια εφαρμογής του δολωματικού ψεκασμού.

Επισημαίνουμε ότι:

-Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του Προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.
-Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
-Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
-Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
-Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
-Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
-Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
-Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, στα τηλέφωνα 2721366524 και 2721366522 και στα email akrassakopoulos@pe-messinias.gr

To Top