MESSINIA PLUS

Με το φως των κεριών και ένα όνομα γραμμένο σε καραβάκι: Η Καλαμάτα δεν ξεχνά τις χαμένες πατρίδες

«Δεν ξεχνάμε» – Με καραβάκια, κεράκια και προσευχή οι Μικρασιάτες της Καλαμάτας θα τιμήσουν την Δευτέρα τα 104 χρόνια από τον ξεριζωμό των Μικρασιατών

Μια ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας διοργανώνει και φέτος ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026, στις 8 το βράδυ, στον λιμενοβραχίονα της Καλαμάτας.

Για 10η συνεχόμενη χρονιά, απόγονοι Μικρασιατών θα ενώσουν τη μνήμη και το φως, τιμώντας τα 104 χρόνια από τον ξεριζωμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση αποτελεί έναν λιτό αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό φόρο τιμής στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και σε εκείνους που χάθηκαν μέσα στη δίνη των γεγονότων.

mikrasiates

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθούν τα χάρτινα καραβάκια, στα οποία θα είναι γραμμένα τα ονόματα προγόνων που χάθηκαν κατά τον ξεριζωμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα φωτισμένα καραβάκια θα αφεθούν στα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου, συμβολίζοντας το ταξίδι της μνήμης, αλλά και τον αδιάκοπο δεσμό των απογόνων με τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η βραδιά θα συνοδευτεί από κεράκια και προσευχή, σε μια στιγμή συλλογικής μνήμης και συγκίνησης, όπου οι προσωπικές οικογενειακές ιστορίες συναντούν τη μεγάλη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το κάλεσμα του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας είναι ανοιχτό σε όλους, με το μήνυμα να παραμένει διαχρονικό: «Δεν ξεχνάμε. Τιμούμε. Θυμόμαστε». Η μνήμη των ανθρώπων και των χαμένων πατρίδων παραμένει ζωντανή και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Η συνάντηση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στην είσοδο του λιμενοβραχίονα Καλαμάτας.

Δημοφιλέστερα

To Top