Messinia Live

Έτσι θα γίνει το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας-Ριζικό λίφτινγκ προτείνει ο Δήμος για χρηματοδότηση από το “Αντ.Τρίτσης”

ΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ-Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ

Στα 16,3 εκατομμύρια ευρώ το εκτιμώμενο κόστος 

Μια μεγάλη παρέμβαση που θα αναζωογονήσει την Ανατολική Γειτονιά, ύψους 16.374.134,56 € κατατίθενται από το Δήμο Καλαμάτας στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της Δημοτικής Αρχής. Η πρόταση προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του Παλιού Στρατοπέδου. Προβλέπει επίσης, διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών, με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία. Για την πρόταση ενημέρωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, δίνοντας σχετικά στοιχεία, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

 

 

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε, μετά το σεισμό του 1986, αρχικά για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και για την εγκατάσταση αναγκαίων υποδομών της πόλης. Έτσι η Ανατολική Γειτονιά, παραμένει ακόμη και σήμερα ένας χώρος που ονομάζεται μεν Ανατολικό Κέντρο, αλλά εξακολουθεί να είναι χωρίς ταυτότητα και καμία κεντρικότητα, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά όσο και ως προς τις λειτουργίες.

 

 

Οι εγκαταστάσεις αυτές καταλαμβάνουν έκταση 70στρ, περίπου< λειτουργούν ασύνδετα μεταξύ τους και μαζί με τον αδόμητο χώρο έκτασης 40στρ, εμφανίζουν μία όψη χωρίς ταυτότητα, αλλά και καμία κεντρικότητα.

Με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα, αλλά και η κίνηση εντός αυτής, να είναι δυσχερής για πεζούς και ποδηλάτες και το αυτοκίνητο να κυριαρχεί.

Αξιολογώντας σήμερα την κατάσταση της Ανατολικής Γειτονιάς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το Ανατολικό Κέντρο παρουσιάζεται άναρχο, απόμακρο και δυσλειτουργικό, xωρίς κέντρο βάρους, σημεία έλξης και επισκεψιμότητα.

Η Ανατολική Γειτονιά είναι μια συνοικία χωρίς “καρδιά”, χωρίς κινητήρια δύναμη, η λειτουργία της οποίας αποτυπώνει την αποτυχία της εφαρμογής των στρατηγικών στόχων που τέθηκαν για την αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Α. Ανάπλαση των ενδιάμεσων αδόμητων περιοχών του ανατολικού κέντρου έκτασης 40 στρ. περίπου.

Βασικοί στόχοι της παρέμβασης είναι :

 

 

 

Β. Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής των πρώην λυομένων Βάγια έκτασης 30 στρ. περίπου.

Βασικοί στόχοι της, εν λόγω, ανάπλασης είναι :

 

Γ. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας, πεζοδρομίων και των συνδέσεων με το ιστορικό κέντρο και την παραλία ( 48.900 τμ)

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η υλοποίηση της πρότασης, εφόσον λάβει χρηματοδότηση, θα υλοποιηθεί σε ΔΥΟ Στάδια.

Στο πρώτο θα γίνουν Οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση του έργου:  «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού περιβάλλοντος Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας»,  οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Στο στάδιο αυτό οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα λάβουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο εγκρίσεις.

Παραδοτέο του σταδίου θα είναι οι μελέτες, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Στο Δεύτερο Στάδιο, το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής φάσης.

Με την παρούσα πρόταση, ικανοποιείται ο στόχος για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και τη δημιουργία ενός αστικού τοπίου υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, που ενσωματώνει πολιτικές :

  1. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
  2. Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  3. Για την Βιώσιμη Κινητικότητα
  4. Για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των πόλεων
  5. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

 

 

 

 

Exit mobile version