ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος δημότης της ηρωικής Κάσου ο Αλέξης Χαρίτσης

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου ανακηρύχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Η σχετική εισήγηση έγινε από τη Δήμαρχο Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, η οποία υπογράμμισε ότι χάρις τις ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και την εισήγησή του στη Βουλή των Ελλήνων, η Κάσος δικαιώθηκε ιστορικά και ανακηρύχθηκε ηρωικό νησί διακόσια χρόνια από το ολοκαύτωμά του.


Διαβάστε εδώ το απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου, με την εισήγηση της Δημάρχου:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΟΥ

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

Η Κάσος συνεισέφερε στην επανάσταση του 1821 δίνοντας στον επαναστατικό στολο όλα σχεδόν τα πλοία της, διότι ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη και πατρίδα πολλών πλοιοκτητών. Επικεφαλής του στόλου τέθηκε ο Νικόλαος Γιούλιος και συμμετείχε σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, ακόμα και στη Συρία και στον Λίβανο, συλλαμβάνοντας και βυθίζοντας πολλά οθωμανικά πλοία. Ο στόλος αυτός βοήθησε πολύ την Επανάσταση στην Κρήτη εφοδιάζοντας τους επαναστάτες και κανονιοβολώντας τα τουρκικά οχυρά. Λόγω αυτής της δραστηριότητας των Κασίων το 1824 επιτέθηκε κατά του νησιού Αιγυπτιακός πολεμικός στόλος. Οι Κάσιοι αρχικά απέκρουσαν τις επιθέσεις των Αιγυπτίων οι οποίοι τελικά αποβιβάστηκαν στο νησί την 28 Μαΐου 1824. Μέσα στο χωριό της Αγίας Μαρίνας έγιναν λυσαλέες μάχες και 1.000 περίπου Κάσιοι αντιμετώπισαν 7.000 εχθρών. Σκοτώθηκαν 220 κάτοικοι του νησιού και αιχμαλωτίστηκαν περί τις 300 γυναίκες και παιδιά. Η μάχη σταμάτησε με τη συνθηκολόγηση μετά την οποία όσοι Κάσιοι είχαν χρήματα αναγκάζονταν να εξαγοράσουν την ελευθερία των δικών τους. Έτσι επεβλήθη και πάλι η τουρκική εξουσία στο νησί και χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Η μάχη και η σφαγή της Κάσου μνημονεύονται και τιμώνται με μεγαλοπρέπεια και με προσέλευση κόσμου και επισήμων από τις Ελληνικές αρχές κάθε Ιούνιο.
Η Κάσος καταλήφθηκε το 1912 από τους Ιταλούς και παρέμεινε υπό ιταλική κατοχή μέχρι το 1944. Λίγο αργότερα ενσωματώθηκε – στις 7 Μαρτίου 1948 – με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Επίτιμος δημότης της ηρωικής Κάσου ο Αλέξης Χαρίτσης
To Top