ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», υπογράφηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Χαιρετισμός στην τελετή υπογραφής για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Σήμερα η Ελλάδα εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας.H υπογραφή της σύμβασης με δυο κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της Ενέργειας και με τα ΕΛΠΕ, είναι το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων. Δίνουν άλλον ορίζοντα και βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική.Ελλάδα και Κύπρος προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων. Προχωράμε συντονισμένα για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια.Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε, διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο. Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος -ήδη από την υπογραφή της σύμβασης- ενώ κατά τις φάσεις της έρευνας θα καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση. Ανοίγουν οι δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν. Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραγωγής, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών.Χαιρετισμός στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης».

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του κατά την υπογραφή σύμβασης για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, σημείωσε πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».

«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει, έτσι, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων θα υπογράψουν αύριο τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:

• Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.

• Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

• Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

• Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).

• Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών

• Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

• κατά τη φάση έρευνας:

- 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus)

- στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

• κατά τη φάση εκμετάλλευσης:

- καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)

- καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος

- επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Tατούλης: " Κατά 95% το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου" 

«Άμεσο όφελος της πολιτικής μας είναι θωράκιση της αυτοδυναμίας, της αναπτυξιακής πορείας και της γεωπολιτικής θέσης της Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
«Εδραιώσαμε το ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, δεδομένου ότι κατά 95% το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου (το υπόλοιπο 5% ανήκει στα Κύθηρα και την Περιφέρεια Αττικής) και αυτό το κορυφαίο γεγονός το πετύχαμε με τη γνώση μας και την επιμονή μας να διεκδικούμε συνεχώς το συμφέρον των πολιτών της Πελοποννήσου» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «με την προσπάθειά μου και των συνεργατών μου εξασφαλίσαμε, τόσο από το οικόπεδο αυτό, όσο και από το οικόπεδο του Κυπαρισσιακού κόλπου, άμεσα ανταποδοτικά οφέλη 5% επί των εσόδων και 20% σε έργα περιβαλλοντικής εξισορρόπησης».

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΝΙΚΑ

Τατούλης: " Ας απαντήσει ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη για τα πετρέλαια Τατούλη και τα φυσικά αέρια"

«Ας απαντήσει λοιπόν ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη στα τόσα ψέματα που προεκλογικά στηρίχθηκε, δυσφημώντας την προσπάθειά μας με τα «παραμύθια Τατούλη για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια», όπως έλεγε, αποδομώντας παράλληλα την εξαιρετική εξέλιξη για τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας. Ασφαλώς ο άκρατος λαϊκισμός και τα μεγάλα ψέματά του θα στιγματίζουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως αυτόν που τον επέλεξε. Η επιτυχία μας από την άλλη πλευρά αποτελεί τη μεγάλη μας κληρονομιά στους Πελοποννήσιους πολίτες, οι οποίοι θα καρπωθούν το τεράστιο οικονομικό όφελος, που θα προκύψει σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του νόμου. Εμείς θα παραμείνουμε παρόντες για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που πετύχαμε» δήλωσε ακόμα ο Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη (βασικό υπεύθυνο για την αδόκιμη ονομασία του οικοπέδου δυτικά της Κρήτης, παρόλο που ανήκει κατά 95% στην Πελοπόννησο), καθώς επίσης και τον τέως Υπουργό Περιβάλλοντος και συμπατριώτη Πελοποννήσιο κ. Γιάννη Μανιάτη.

Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Δημοφιλέστερα

To Top