Υγεία

ΕΟΔΥ για κορωνοϊό: Να περιοριστεί ο εκκλησιασμός

“Οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις εκκλησίες” συνιστά το Υπουργείο Υγείας

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 31 καθώς 21 από τους 24 ελεγχθέντες των επαφών που επέστρεψαν από εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Μία από τις πολλές οδηγίες του υπουργείου Υγείας αφορούν τις εκκλησίες και τις λειτουργίες.

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στόχος είναι να περιοριστούν οι συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Γι’ αυτό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις εκκλησίες. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα τις βασικές οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό.

“ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ-ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ”

Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα:

“Να πω εδώ ότι για περιοχές της Ελλάδος, σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις φάσεις που έχει το ευρωπαϊκό CDC.

Σας θυμίζω, ότι το ευρωπαϊκό CDC έχει πέντε φάσεις και ότι στην πατρίδα μας είμαστε στη φάση 1 στην επικράτεια. αλλά εκεί θα έχουμε μπει στη φάση 2 και θα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή.

Όσον αφορά στην επαγρύπνηση, όσον αφορά στην αυστηρή προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, όσον αφορά στην προστασία των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι οι πιο σημαντικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό απέναντι στον ιό, όσον αφορά στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, όσον αφορά στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, να καταλάβουμε όλοι ότι εδώ πέρα είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν ιό ο οποίος είναι μία νέα γρίπη, συμπεριφέρεται σαν αυτή, πάρα πολύ παρόμοια με αυτή και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με όποιο μέτρο διαθέτουμε.

Όχι γιατί θα πεθάνουμε, έτσι; Όχι γιατί θα νοσήσουμε σοβαρά, αλλά γιατί θα κινδυνεύσουν κάποιοι αγαπημένοι δικοί μας από αυτόν και μακάρι να κάναμε την ίδια συζήτηση και τρεις μήνες πριν για τη γρίπη. Δεν την κάνουμε τόσο έντονα, έτσι;

Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή, μην σπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Στην Αμαλιάδα δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν. Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία.

Το ξανατονίζω, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;

Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό αυτό. Πόσοι θα προσβληθούν; Έ, όχι δεν θα είναι 70% συγγνώμη. Και μόνο τα μέτρα τα απλά που σας είπα… μην βιάζεστε όλοι θα απαντήσω σε όλους, περιμένετε. Βλέπω εδώ πέρα πετιούνται χέρια, εσείς έχετε πιο πανικό από εμένα. Εγώ δεν έχω. Γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Έτσι πρέπει, σας παρακαλώ λοιπόν, αυτό είναι πανικός. Αυτό το χέρι είναι πανικός. Ηρεμία.Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού”.

Δημοφιλέστερα

To Top